Slik har du aldri sett Eiger

Veien opp den sagnomsuste nordveggen av Eiger er for første gang mulig å oppleve fra der du sitter nå.

Sist oppdatert: 12. september 2014 kl 09.23
Lesetid: 2 minutter

«Den som kan klatre en slik vegg trygt, vil sannsynligvis føle seg høyt hevet over alt annet.»
Anderl Heckmair, klatrer og førstebestiger av nordveggen på Eiger (1906–2005)

Sveitsiske Eiger (3970 moh.) er ett av verdens mest kjente fjell, og særlig for den 1800 meter høye nordveggen som er en av de fjellveggene som ble sist besteget i Alpene. Flere forsøk på å bestige den isdekte veggen endte i tragedie. Førstebestigningen kom i 1938, av de tyske klatrerne Anderls Heckmair og Ludwig Vörg, sammen med østerrikerne Fritz Kasparek og Heinrich Harrer. De brukte tre dager opp ruta, som fikk navnet Heckmair-ruta. I dag er fartsrekorden 2 timer og 18 minutter.

Fjellsportmerket Mammut, også det fra Sveits, har brukt lang tid på hvordan de skal få til en virtuell opplevelse av å være i fjellveggen. Løsningen ble å utstyre to dyktige storveggsklatrere med en stang med seks GoPro-kameraer festet sammen. Så har de klatret opp og tatt bilder underveis. Etterpå har en bildebehandler klippet sammen de seks bildene fra ett og ett sted til et helt bilde, som du kan se 360 grader rundt deg. Det blir som en globus du står inni og ser ut. Bildene er markert med GPS slik at man kan følge turen opp. 

– Det blir kulest på Ipad og Iphone, du får et helt vanvittig perspektiv, sier Anders Kjellén, administrerende direktør i Mammut Norge.

Les også: Nyheter og tips om Alpene

Start turen til Eiger her

Bildene er linket opp mot en funksjon med bevegelsessensor, slik at hvis du ser på disse bildene med en enhet som også har det, vil bildet flytte seg etter hvordan du beveger deg. 

Dani Arnold, en av verdens beste storveggsisklatrere, var med på å gjøre jobben da 360-prosjektet ble realisert.

Mammut varsler at det kommer mer framover. Matterhorn er allerede lagt ut, over ti andre 4000-meterstopper er klatret på tilsvarende måte, inkludert Mont Blanc. I løpet av kort tid vil flere virtuelle klatreturer være tilgjengelig.

–  Vi håper å kunne få til noe tilsvarende i Norge også neste år. Trollveggen er drømmen, sier Kjellén. 

Les også: Slik blir Fnugg

EIGER-DOKUMENTAR: De sveitsiske storveggsklatrerne Dani Arnold (til venstre) og Stephan Siegrist (til høyre) mens de dokumenterer nordveggen av Eiger. I tillegg hadde de med seg tre hjelpeklatrere. Foto: Mammut/Daniel Bartsch
EIGER-DOKUMENTAR: De sveitsiske storveggsklatrerne Dani Arnold (til venstre) og Stephan Siegrist (til høyre) mens de dokumenterer nordveggen av Eiger. I tillegg hadde de med seg tre hjelpeklatrere. Foto: Mammut/Daniel Bartsch

Les også: Anleggsråning på Skeikampen

Publisert 12. september 2014 kl 09.23
Sist oppdatert 12. september 2014 kl 09.23

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen