Multi moro

– Det er gleden av å drive med aktivitet utendørs over tid som er det viktigste med multisport, sier Dag Helland-Hansen. Han er lagleder for det norske juniorlandslaget som nylig kom hjem med VM-gull.

Sist oppdatert: 29. august 2014 kl 13.01
UTELIV PÅ SITT BESTE: Multisport foregår alltid utendørs og øvelsene varierer fra arrangement til arrangement. Det kan være alt fra klatring, myrløp eller elvekryssing med SUP, slik som her under Vinjerock i sommer. Foto: Marte Stensland Jørgensen
UTELIV PÅ SITT BESTE: Multisport foregår alltid utendørs og øvelsene varierer fra arrangement til arrangement. Det kan være alt fra klatring, myrløp eller elvekryssing med SUP, slik som her under Vinjerock i sommer. Foto: Marte Stensland Jørgensen
Lesetid: 3 minutter

Dag Helland-Hansen har sjøl vært med i både VM og den internasjonale World Adventure Racing Series samt en lang rekke skandinaviske og europeiske konkurranser før han la opp sin egen karriere etter VM i 2007. Nå er han trener for Kondis-Ungdom, et treningsfellesskap for unge O2-snappere på tvers av tradisjonelle disipliner, åpent for utøvere født mellom 1995 og 2000.

Skal man satse på multisport som idrett er det utlandet som gjelder, men en trenger ikke reise så veldig langt. I Sverige er det mange konkurranser, i Danmark og Finland en del og de har også nasjonale cuper. Multisport er stort i Storbritannia, Spania og Frankrike i Europa, samt at USA, New Zealand, Australia og Sør Afrika er andre land der multisport står sterkt.

Les også: De norske juniorverdensmestrene

Hvem er kjernen i multisportmiljøet? Hovedgruppa av aktive er idretts- og naturglad mennesker i 30-åra, men med 120 barn på multisportsamling i mai kan det fort bli mange også i den alderen, men så langt er dette en treningsaktivitet for andre idretter i Norge framfor noe utøvere direkte satser på.

Størstedelen av de ambisiøse aktive har vært rundt lagene Multimania og Multitude, som har deltatt i mange store konkurranser i hele verden. Dette er en broket blanding av utøvere med bakgrunn fra langrenn, orientering, sykling og triatleter som fant en felles nevner i idretten og spesielt naturopplevelse koblet med idrettsaktivitet.

– Men ettersom de fleste i dette miljøet har fått barn, har aktiviteten sovnet litt de siste årene, forklarer Helland-Hansen, som tror disse vil komme tilbake «med renter» når ungene blir større.

«Nå ser jeg at det popper opp interesse rundt omkring.»
Dag Helland-Hansen, trener

– Nå ser jeg at det popper opp interesse rundt omkring. Det kjøres noe gjennom DNT og en konkurranse de startet i fjor i Drammen, noe gjennom orienteringsgrupper hist og her slik som Notodden Challenge, og noe gjennom deltakere fra AIM Challenge som Challenge 40, sier Helland-Hansen, som har notert seg at det skjer ting på flere fronter.

De største norske konkurransene er AIM Challenge i Hemsedal i september, og Merrell Challenge i Sørkedalen i juni. RAMP på Rena er også stor, men bare åpen for juniorer. I tillegg arrangeres det en del uformelle aktiviteter rundt omkring.

– Det kjøres mye som aktivitetsform på turiststeder og som trening i klubber, spesielt langrennsklubber. Jeg har vel vært pådriveren for dette i vårt lokalmiljø, mens Rena Alpinklubb ha kjørt konkurransen RAMP for juniorer i mange år med samme intensjon som meg: Aktive barn i varierte øvelser som er genuint artige og spennende, slik at interessen for kondisjonsidrett trigges i tillegg til at de blir glad i opplevelser naturen kan tilby.

Kondis-ungdom er et samarbeid mellom noen av langrennsklubbene i Asker og Bærum, samt Tyrving friidrett og orientering. Klubbene arrangerer fellestreninger for å bygge et stort og godt treningsmiljø på tvers av idretter og klubber i sommerhalvåret, forklarer Helland-Hansen. Treningsgruppa har deltatt i ulike multisportarrangementer i flere år.

Da Norge skulle sende et lag til junior-VM i multisport i Gap i Frankrike i sommer, ble utøverne rekruttert fra Kondis-ungdom. Gjengen skuffet heller ikke. De hentet med seg en gullmedalje og to sølv i løpet av uka, men enda viktigere enn resultater kom de tilbake med solid erfaring og sekken full av opplevelser.

Multisport 

  • Arrangementer der deltakerne må bruke ferdigheter fra en rekke idretter for å løse utfordringene underveis

  • Typiske aktiviteter er: stiløping/fjelløping, terrengsykling, klatring/rappellering, buldring, juving, padling, og orientering

  • Konkurransene tar som regel fra et par timer til et par uker, og som regel i team med to eller flere deltakere. 

  • De største arrangementene i Norge er AIM Challenge Hemsedal og Merrell Challenge i Sørkedalen. 

Publisert 28. august 2014 kl 09.27
Sist oppdatert 29. august 2014 kl 13.01

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen