De fleste som tenker på sommerferie på Sørlandet, tenker umiddelbart på Dyreparken i Kristiansand, strandliv, bading og båtliv.
Men det er mer enn Kaptein Sabeltann og eksotiske dyr som er verdt å sjekke ut, og som gjør det mulig å tilbringe litt ekstra tid når man først tar turen.
Her får du en god oversikt over noen av de beste klatrefeltene og hvilke graderinger de har.
Trenger du tips til å bryte opp turen underveis, sjekk ut buldremulighetene du har langs E18 mot sør!
RISØR
Skarvann: Skarvann ligger like ved Risør og har vært vertskap for to Norwegian Rockmaster-konkurranser.
Feltet er relativt nytt og har ruter på alle vanskelighetsnivåer. Klatrefeltet inngår i Skarevann aktivitetspark hvor det er muligheter for å både campe, padle og sykle.
Fører: Foreløpig ingen, men ta kontakt med Grimstad og Arendal Klatreklubb for mer info.
GRIMSTAD
Kløfta: Kløfta-svaet på venstre side har relativt korte ruter hvor de fleste rutene ligger på grad 5 og 6. Overhenget på høyre side har hardere ruter (opp til grad 8+). De fleste rutene er boltet, men det finnes også naturlige ruter og miksruter. Feltet har kort anmarsj, kan nås med barnevogn og fungerer godt som sommercrag (felt med boltede ruter), siden eikeskogen foran feltet sørger for svalende skygge på varme sommerdager.
Modalshorn: Utenfor Lillesand er dette feltet et must for deg som vil ha tøffere ruter. Her ligger ultraklassikeren Modalshorn (8+) og en av Sørlandets hardeste ruter Modalsfanden 9-/9.
Fører: Sørlandet Rock
KRISTIANSAND
Odderøya: Ønsker du å ta med familien på klatring er Odderøya stedet. Her finnes barneruter på 4-er tallet, moderate ruter på 5-er og 6-er tallet samt litt tøffere ruter opp til 8’er tallet. Du kan klatre alt fra lange svaruter – som tørker fort etter regn, og med lite mygg – til vertikale ruter i skyggen bak trærne.
Et knippe med fine buldere på forskjellige vanskelighetsgrader finnes også. Og som om dette ikke var nok byr øya på gode muligheter for DWS (Deep Water-soloing).
De aller fleste rutene er boltet, men det finnes også noen flotte rissruter for dem som har med seg kileracket på tur.
Stedet har gode parkeringsmuligheter, men husk småpenger til parkeringsavgift.
Fører: Finnes hos Christiansand Klatreklubb
Sødal: Sektor Queens og Storheia og sektor Pine Wall er to andre svært populære crag som har mange gode ruter på moderat nivå. Begge nås på under fem minutters anmarsj. På varme sommerdager er Storheia å foretrekke fremfor Sødal som er et utpreget vinter- og vårcrag, dvs. veggen ligger midt i solsteika. Anbefalte ruter er 6a-testen (6-) på Sødal og Kampen om Sampo 5+ på Storheia. En god myggspray hører med i sekken til begge disse feltene. Til Sødal hører også sektoren Jubelveggen, hvor rutene er hardere, brattere og mer utfordrende. Her ligger også byens hardeste bulder, den ultraklassiske Jubeleggen på grad 7c, for de som er på bølgelengde med slikt.
Fører: Sørlandet Rock
Ravnedalen: Byens stolthet er parkanlegget Ravnedalen hvor høye fjell omkranser dette idylliske stedet. Mange av rutene er på to taulengder. For de som sverger til korte, moderate, og boltede sportsklatreruter eller bare ønsker å varme opp til lengre ruter er Menyveggen med sine 6-ruter vel verdt et besøk.
I Ravnedalen kan man både klatre og overvære de mange konsertene som holdes i parken samtidig. Café Generalen serverer klatremat av ypperste klasse, og er svært vennlig innstilt til alle sultne klatrere som måtte komme rekende etter endt klatreøkt. Et must i Ravnedalen er klatring av Edge (6+).
Fører: Finnes hos Christiansand Klatreklubb
Tangowall og Asylet: To regnsikre alternativ. Tangowall har flere moderate og lette ruter mens Asylet er hakket kvassere. Anbefalte ruter på Tangowall er Sex Pluss (6+) og Mystisk Kjærlighet (9-).
Fører: Christiansand Klatreklubb og Sørlandet Rock
Nybyen: Midt i Kristiansand ligger en klar hit for buldrende mødre og fedre. Her kan barna løpe trygt rundt mens foreldre og større barn har nok av problemer å bryne seg på. Når tålmodigheten til både barn og voksne er nådd, er kaffe- og isbarene like rundt hjørnet.
SETESDAL
Urdviki: Klatrefeltet ligger et lite stykke opp i Setesdalen, 10 mil nord for Kristiansand. Feltet byr på en av Norges beste sportsklatrevegger og har fantastiske ruter å by på for dem som klatrer på den harde delen av skalaen. Det er viktig å følge anvisningene i føreren når det gjelder ankomst til klatrefeltet for å bevare det gode forholdet til grunneieren.
Fører: Climb Norway og Sørlandet Rock
MANDAL
Tjøm: Dette er Norges sydligste klatrefelt og ligger ca 20 minutters kjøretur syd for Mandal. Dette er et idyllisk sted hvor det også er mulighet for å campe rett ved veggene og anmarsjen er på behagelige tre minutter. Rutene ligger i hovedsak på 5-er og 6-er-nivå og de fleste er boltet, men det finnes også naturlige ruter og hardere ruter på feltet. Her er det også viktig å følge anvisningene i føreren. Anbefalte ruter er Gorine (6) og Sommer og sol (6-).
Fører: Sørlandet Rock
Stella Maris, Bukkespranget og Buråsen: Stella Maris og Bukkespranget ligger ved sjøen og er så godt som myggfrie. Her kan du nyte det gode liv ved å kombinere bading, soling og klatring. Rutene ligger i hovedsak rundt 6-er-tallet. Feltene har korte anmarsjer og er familievennlige for store og små som kan gå for egen maskin. Anbefalte ruter: Nonnene kommer (7/7+) og Klosterleden (6+) på Stella Maris. BBBB (7/7+) og Blåser av gårde (6+) på Bukkespranget og Fransk åpning (7-) på Buråsen.
Sørlandsklatring
De aller fleste veggene på Sørlandet er bynære og nås med korte anmarsjer på fem-ti minutter.
For mer info og tips om klatring på Sørlandet, ta kontakt med klatreklubbene: Grimstad og Arendal klatreklubb, Christianssand Klatreklubb eller Mandal og Lindesnes klatreklubb.
Kjentkvinnen
Linett Eriksen Birkeland er leder i Christiansand Klatreklubb, og utøver alle former for klatring. Hun kjenner godt til klatrefeltene på Sørlandet.