Nordveggen på Romsdalshorn er en av de mest populære klatrerutene i Norge. Fjellet ser imponerende ut, og det er forholdsvis enkel klatring mot toppen.
ROMSDALSHORN: Ett av de mest markante fjellene i Romsdalen. Foto: Sandra Lappegard
Lesetid: 3 minutter
Den «offisielle» førstebestigningen av Romsdalshorn ble foretatt 1. September 1881 av dansken Carl Hall og nordmennene Erik Norahagen og Mathias Soggemoen.
Men de måtte se seg slått, da de fant en varde på toppen, som viste at to lokale smeder hadde vært på toppen i 1828.
Arne Randers Heen blir kalt kongen av Romsdalshorn, var på toppen 233 ganger, og lagde til og med en steinhytte på toppen.
Det går mange ruter til toppen, men den vanligste og mest populære går opp Nordveggen, og er gradert til 4-. Turen går opp 950 høydemeter, og turen starter fra Vengedalen der du parkerer ved Vengedalsvannet.
Her går du opp på Litlfjellet, og følger ryggen til Gapet der klatringen begynner. Herfra er det klatring de siste 200 meterne og er det som kalles Nordveggen.
I den travleste sesongen er det mange som ønsker seg til toppen på Romsdalshorn, og da er det stor fare for steinsprang fra klatrere over på grunn av mye løst fjell. Rapellruta ned går samme veien som opp, og hele turen varer 8-12 timer.
– SPENNENDE TUR
Tindevegleder Nils Nielsen har hatt føringsturer på Romsdalshorn i mange år, og er lommekjent på klatrerutene og fjellene i Romsdalen.
Hva må man kunne for å bli med på en tur på Romsdalshorn? – Man trenger ingen forkunnskaper. Føreren står for alt av håndtverket under klatringen. Men man bør ikke ha høydeskrekk. Om man aldri har klatret før bruker vi å anbefale en introduksjon til klatring ettermiddagen/kvelden før, slik at man blir kjent med utstyret og metodene som brukes på fjellet. Da får man klatret to taulengder, og rappellert slik at ikke alt dette er nytt når man kommer opp i fjellet.
Hvor slitsomt er det/ hvor god form må man være? – Det er ikke så fryktelig lang tur. Anmarsjen gjøres som regel unna på et par timer og når man begynner med klatringen blir det små pauser hele veien. Man bør være i god fysisk form, og vant til å gå i fjellet.
Hvem passer denne turen for? – Den passer for alle som er glad i å gå i fjellet, og som ønsker en spennende tur med fantastisk utsikt og litt utfordring.
Når er det best å gå denne turen? – Romsdalshorn har ganske lang sesong sammenlignet med mange av de andre høyfjells-klatrerutene i Norge. Føringssesongen starter normalt tidlig i juni og varer ut september. Jeg synes det ofte er finest å gå Romsdalshorn så tidlig som mulig. Da er det ofte mindre folk enn midt på sommeren, og man har mer snø som gjør turen ned igjen litt snillere for knærne.
Hvorfor tror du så mange har lyst til å bestige Romsdalshorn? – Romsdalshorn er et utrolig flott og majestetisk fjell der det troner 1500 meter over Romsdalen. I tillegg er det en relativt grei tur, og man har fantastisk flott utsikt inn i Trollveggen og til andre flotte Romsdalstinder. Også er det vel kanskje også så enkelt som at det er en av trofé-tindene i Norge, og noen vil nok opp dit av den enkle grunn.
Romsdalshorn (1552 Moh.)
Reise: Åndalsnes ligger 480 kilometer fra Oslo (via Dombås), og 270 kilometer (via Molde) eller 300 kilometer (via Dombås) fra Trondheim. Fra Bergen er det omtrent 450 kilometer til Åndalsnes. Nærmeste flyplass er Molde, og Raumabanen (NSB) har avganger flere ganger om dagen. Bil anbefales for å komme deg til Vengedalen, der turen starter fra.
Overnatting: I og rundt Åndalsnes er det flere muligheter, i tillegg er det gode teltplasser i Vengedalen.
Guider: Guideselskapene Bre og Fjell, Norgesguidene, Hvitserk, og Tinder og Banditter er noen av dem som fører på Romsdalshorn.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.