Alfa Free APS GTX er den mest stabile og dyreste fjellskiskoen som passer til det bindingssystemet Xplore. Den nyeste versjonen av Free har blitt stivere og enda mer stabil siden forrige test.
TESTET: Alfa Free er en stiv fjellskisko med boa-stramming.
Alfa Free A/P/S GTX
Vekt: 1000 g (str 46)
Pris: 5999,-
Testår: 2021
Etter mange år med fjellskisko med myke såler, tilbyr Alfa nå en langt mer stabil fjellskisko som har spesielt god ankelstøtte. Stabiliteten på Alfa Free er nå nær de beste BC-skoene.
På den oppdaterte modellen har BOA-snellene økt noe i størrelse og fått et grovere mønster i gummigrepet. Stramming av skoen er blir mindre anstrengende for fingrene og tilstrammingen er blitt noe fastere, men vi skulle gjerne hatt enda en størrelse større for fastere snøring. Spesielt viktig er det når du fryser på fingrene eller av andre grunner ikke har så sterkt håndgrep.
Sålestivheten har økt merkbart og krever nå 32 kg (27 kg i forrige versjon) før vi klarer bøye tåpartiet ca. 45 grader i forhold til hælen. Det er omtrent samme kraft som kreves med Alpina Alaska og Lundhags Guide, som scorer best innen BC-sko. Sålestivhet er en viktig forutsetning for stabiliteten, spesielt under harde og bratte forhold. Vi anser endringen som en viktig styrking av skoens «grunnmur» for å konkurrere blant de mest stabile fjellskiskoene.
Lite rocker i sålen
Fortsatt har Free rundt halvparten av sålestivheten til de aller kraftigste skiskoene for 75 mm-systemet, men her merkes den tydeligere ved gange fordi sålen er uforståelig laget helt flat: Kun en halv cm rocker – noe som krever kraft til å bøye sålen ved all bevegelse fremover. En slik krumning av sålen er viktig ved stive såler både for en lettere, mer rullende gange og mindre skarpe folder i overlæret. De fleste gode konkurrenter på BC og 75 mm-systemet har fem til ti ganger så mye rocker (2,5-7 cm) og mer tilpasset såle som bøyer seg mer anatomisk der foten bøyer seg. Lundhags Jaure fjellsko har til eksempel hele 9 cm rocker i sålen, og den er svært lett å gå i all slags terreng til tross for sålestivhet omtrent lik Free.
For Free er det mye igjen å hente, på både betydelig økning av rocker, profilering av mellomsåle for bedre tåballstøtte og en vanlig gelenk som stiver opp midtfoten der skoen absolutt ikke skal bøye seg – slik vi ser den gjør nå i en stor bue helt fra hæl til tåspiss. Justeringer her vil også spare sko og tær for skarp bretting av overmaterialet og slitasje i skospissen rundt springpin-akselen. Xplore-sålene er laget smal for å ligne på randosko, men en fjellskisko trenger rocker, og samtidig støtte til at skoen bøyes på riktig sted, for å lette skigange og bedre kontakt mellom ski og fot.
BOA-stramming
Mange vil sette pris på den lettvinte måten å stramme skoene på, og vi merker at vi oftere og enklere gjør etterstramminger her enn med lisser. I praksis vil nok mange, unntatt de mest ivrige og kompetente «lissesnørerne», gå med en bedre stramming med Free. Vi liker også godt at vi kan bare tråkke rett opp i skoene og gå ut, uten å ordne med lisser på den ene eller andre måten.
Fortsatt er det en del igjen for å få snørt like stramt som med gode lærsko, særlig i forfot hvor det ikke kan gjøres noe tilpasset stramming. Det vil alltid være litt slappere stramming der enn nær BOA-snellen over vrista. Der får vi derimot merkbart fastere, og likevel behagelig stramming, sammenlignet med Free-skoen vi testet i mars, og som holder hælen godt på plass når vi går – selv med denne stivere sålen uten rocker.
Vi savner fremdeles en fastere polstring og oppstiving i pløsen, men stabiliteten er økt noe med bruk av tykkere kunstskinn . Når vi strammer til øverste BOA-snøringen kjenner vi at gangen blir mer avslappet med den oppdaterte modellen, som overfører tyngden i større grad gjennom skaftet.
Passform og komfort
Passformen virker litt mer romslig enn på forgjengeren, og hælpartiet virker også litt bredere og antakelig mindre potensiell for gnaging enn den forrige versjonen. Skoen knekker ikke så skarpt over de små tærne, som tidligere fikk sår på oversiden. Dette er takket være både stivere såle, og bruk av en smalere snøremalje som endrer knekkpunktet i overmaterialet.
Selv om polstringen rundt ankel er mindre spenstig som tidligere, er ankelstøtten likevel vesentlig bedre da polstringen går høyere og kunstlæret nå er tykkere. Med full tilstramming nå har vi stabilitet for å takle de bratteste forhold, også med isete underlag og skibredder utover det vi forbinder med fjellski.
«Syretesten» av sko/bindingssystemet vi gjorde i mars, med Xplore-binding på en 86 mm bred fjellski og BC-binding på den andre, gav oss mulighet til å erfare og kjenne på yttergrensene til begge systemene. Free-støvelen manglet da stabilitet til å stå i mot de sterke vridningskreftene like bra som de beste BC-konkurrentene gjorde. Spesielt Fischer sin BCX 6 imponerte med bedre stabilitet enn Free, men også Lundhags og Alpina sine BC-modeller viste en bedre stabilitet enn Free. I duell med den nye Free-modellen er det mye jevnere kamp: Overstoff og såle vrir seg nå langt mindre med såpass brede fjellski.
Ikke den varmeste fjellskiskoen
Sammenlignet med BC-fjellskisko som Lundhags Guide, Fischer BCX 6 og Rossignol BCX6, viser Alfa Free størst varmetap av disse – etter 3,5 timer i 16 minusgrader. Sammenlignet med de nevnte skoene, så blir vi noe mer klam og kald på tærne i Free.
Det grove kunststoffet gjør at snø og ikke sklir av tåpartiet, men det gir mer vedvarende fukt og nedkjøling enn andre sko i glattere materiale. Vår tidligere erfaring med kunststoff i stedet for lær i tursko er at membran og vanntetthet svikter raskere. Vanntettheten i Alfa Free var helt intakt med halvtimes vannkartesting etter en uke i bruk.
Alfa har virkelig turt å gå nye veier. Det er moro å se at de nå leverer blant de aller beste fjellskiskoene, både i komfort og stabilitet. For Alfa Free er det kun mer rocker, anatomi i sålen og tykkere polstring i pløse som nå gjenstår på «ønskelisten» vår for denne skoen. Nå har vi endelig fått en fjellskisko i øverste klasse når det gjelder stabilitet.
Free kan nå med god stivhet i skaft og såle gå forbi alle konkurrenter i BC-klassen hvis du får den til å sitte stramt nok på foten din. Det ser ut til at det måtte til et helt nytt bindingssystem, og flere kritiske tester, før Alfa ville øke sålestabiliteten i sine fjellskisko – der deres modeller til nå har flekset med omtrent halve kraften av de beste konkurrentene.
Med en videreutvikling av rocker i skoen og understøtte for tåballen, vil vi få en skisko for Xplore som kan matche stabiliteten til de utgåtte, stabile beksømskoene Asolo (Extreme og Snowpine) – og Varg (Polar og Skavl) – som vi lekte oss med på tur og i bakker gjennom 80- og 90-tallet.
Kombinert med den nye, harde fleksputen til Xplore er forspranget til de klassiske beksømskoene, og den lettere 75 mm-bindingen, blitt mindre. Det finnes fortsatt noen få sko for 75 mm-bindinger, i både plast og lær, som er varmere og mer stabile, hvis du godtar å øke vekten med rundt en halv kilo på hvert ben.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.