TILGJENGELIG: Mat og utstyr du trenger i løpet av dagen må pakkes i toppen av pulken. Foto: Randulf Valle
Lesetid: 4 minutter
Det kan være både slitsom og strevsomt på vintertur, med snø, vind og flatt lys som gjør at du må holde fokus.
Derfor har vi samlet noen sentrale tips til pakking av pulk, slik at du slipper å sløse med kreftene, og kan konsentrere deg om helt andre ting.
1. Lavt tyngdepunkt
Første bud er å pakke pulken med lavt tyngdepunkt. En topptung pulk velter lett og kan over tid drive de fleste til vanvidd. og velter først pulken én gang vil du ofte oppleve at lasten forskyver seg slik at den lettere velter en gang til når du går på ski.
For å få tyngdepunktet lavt er du også avhengig av at pulken er stor nok. Det må du selvsagt tenke på allerede når du handler pulk. Skal du ut på turer med et par ukers varighet blir de minste pulkvariantene fort for små.
2: Mest vekt bak
Du er også tjent med å få de tyngste tingene langt bak i pulken. Det gjør at den lettere kommer seg over hindringer og ujevnheter i terrenget.
3: Unngå drivstoff i maten
Å få provianten gjennomtrukket av primusdrivstoff er mildt sagt lite heldig, og noe man må forsøke å unngå. Første bud er å bruke gode drivstofflasker.
Tynne plastflasker er skjøre og kan punkteres. Bruker du drivstofflasker i aluminium må du først og fremst være nøye på å skru korken godt til, og gjerne sjekke korkene på drivstofflaskene fra tid til annen.
Maten og drivstoffet bør ikke pakkes rett ved siden av hverandre i pulken. I tillegg hjelper det å pakke maten i tette poser. Mat som er dårligere emballert bør ikke ligge i bunnen av pulken hvor drivstoffet vil samle seg etter en eventuell lekkasje.
4: Tilgang til det du trenger
Tenk gjennom hva du trenger i løpet av dagen. Mat, drikke, navigasjonsutstyr, dunjakke, solkrem, briller og ekstra lue og votter må være lett tilgjengelig, enten i toppen av pulken eller i eksterne lommer.
5: Enkelt teltoppsett
Når du bruker pulk til transport og skal overnatte i telt, kan du rigge teltet for enklere oppsett. Da taper du sammen alle skjøtene i teltstengene, bortsett fra den på midten. Når teltet tas ned dytter du teltduken ned til denne skjøten, deler stanga der og legger den dobbelt.
På denne måten kan du rulle sammen teltet til en pølse som er halvparten så lang som teltstengene. Dette er enklest å få til på telt hvor teltstengene tres i kanaler på ytterteltet, men med litt modifisering kan du også rigge andre telt for enkelt oppsett rett fra pulken på samme måte.
Litt avhengig av størrelsen på pulken kan du putte det sammenrullede teltet nede i pulken eller stroppe det fast oppå. Du kan også pakke teltet i en skipose eller kjøpe spesialposer lagd for akkurat dette formålet. Husk å forankre en av endebardunene på teltet til en av langsidene på pulken. Da har du kontroll når teltet skal reises i ruskevær.
6: Sovepose og underlag
Har du stor pulk trenger du ikke pakke underlag og sovepose veldig godt ned. Det gjør det enklere når leiren skal settes opp igjen. Flere bruker i dag såkalt «bedding» – en stor, flat pose som rommer ferdig utrullet og oppblåst liggeunderlag med soveposen oppå.
Da kan du ta beddingen inn i teltet, åpne glidelåsen og vipps er soveplassen etablert. Beddingen har også ofte lommer for ting du trenger i løpet av dagen. Dette er en svært praktisk løsning som mange liker godt, men du får samtidig en stor pose med mye vindfang høyt oppe på pulken.
Det gjør at andre velger å ikke bruke denne varianten – spesielt på turer med stor risiko for virkelig dårlig vær.
7: Pakk i poser
Når du skal flytte inn i teltet er det fint at ting er sortert i poser for ulike bruksområder. Kjeler, spiseutstyr og matvarene du trenger til alle måltider kan utgjøre en pos. Klærne har du i en pakksekk og diverse utstyr i en annen.
Om du i tillegg pakker maten slik at det er enkelt å ta ut det du trenger for kvelden og neste morgen, kan proviantlageret bli liggende i pulken. En metode er å pakke maten i dagsrasjoner, en annen mulighet er å ha separate poser for middag, frokost og lunsj slik at du tar ut måltid for måltid.
8: Trenger noe beskyttelse?
Har du skjøre ting i pulken, eller ting med skarpe kanter som kan gnage hull på soveposer, klær eller matposer? Tenk på hva du pakker sammen eller i nærheten av hverandre, og skal du sitte på pulken og ta matpause bør du vite hva du har under deg.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.