Fjellskistøvler for 75 mm-binding forbindes gjerne med telemarkkjøring, og ved at de gir mer stabilitet i skrånende terreng sammenlignet med BC. 75 mm-bindinger er anbefalt på de bredere fjellskiene, og finnes i flere varianter – både med og uten vaier. På lengre og tøffere turer blir ofte 75 mm-bindinger anbefalt, ettersom de er litt enklere å reparere hvis bindingen skulle ryke, og fordi det kan være enklere å holde varmen i disse støvlene. Her er et knippe utvalgte 75 mm-støvler:
Dette er en av de mykere 75-millimeter-støvlene på markedet, og som har gode allroundegenskaper. Støvlene fungerer med for eksempel både Rottefella Super Telemark-bindinger og Voilé. Bøyepunktet foran har myk fleks for å gi lite motstand ved gange, som gjør den komfortabel og reduserer sjansen for gnagsår. Støvlene er sydd med tre doble kevlarforsterkede sømmer utvendig. Alfa anbefaler denne fjellstøvelen ned mot 25 minusgrader uten gamasjer, og inntil minus 40 med heldekkende gamasjer.
Er det telemark og skikjøring du vil ha, er Scarpa T4 verdt å vurdere. En klassisk og lett fjellskistøvel i plast, som faktisk kan være en god grunn til å ha 75 mm-bindinger på brede fjellski, eller for lengre toppturer. Populær blant fjelltelemarkjørere. Sammenlignet med lærstøvler kan de kjennes litt klamme, men den nye modellen kommer med forbedret, uttakbar innerstøvel. Lisser gjør at du får strammet godt. Ytterskallet har hendel for å velge mellom gå- og kjøremodus, og det er fleks ved tåfestet som gjør den komfortabel å gå med. asser både med og uten 3-pin-binding.
Crispi Svalbard 75 kommer med integrert gamasj, og er laget for turer i kaldt vær. Svalbard 75 passer til bindinger som for eksempel Voilé 3-Pin og Rottefella Super Telemark. Den integrerte gamasjen er laget i ekstra kraftig Cordura, i praksis tilnærmet lik vanntett i tillegg til at det støvlene varmere. Den har tapede sømmer, stor klaff over glidelåsen og justerbar strikk øverst. Høy gummikalosjering nederst gir god beskyttelse mot ståkanter, slitasje fra skare og lignende. Selve skoen på innsiden av gamasjen er laget i lær, som former seg etter foten ved bruk. Skoen har også Gore-Tex membran som holder vann ute, og som puster.
Her er støvelen Børge Ousland og Mike Horn benyttet på 2019-turen over Nordpolen. Støvelen er kompatibel med den klassiske 3-pinnsbindingen, men kan også brukes med vaier. Materialet er vanntett Cordura med forsterkninger i lær. Mellomsålen er konstruert i en spesialprodusert gummi for bedre å takle de røffeste forhold og ekstrem kulde uten å knekke. Støvelen er ikke fôret, og dermed rask å tørke. Videre har den en spesialutviklet lest for å gi plass til syntetisk liner, ullkartanker eller dampsperresokk. Det anbefales å gå opp to størrelser. En stor løkke på hælen gjør det lettere å få skoen av og på. Sirius-patruljen, det danske militæret som tjenestegjør på Grønland, bruker også disse. Skafthøyde: 21 cm.
Unn deg et par nye sokker. Et par tekniske sokker som transporterer svette er gunstig innerst, mot gnagsår. Gjerne i ull og en andel kunstfiber, som gjør sokkene mer slitesterke. Et par tjukkere sokker utenpå på kalde dager, eller kartanker om du har noen skikkelig kalde dager foran deg.
Styr unna fjellskistøvler med utvendig fleece eller fôr, som fort blir vått av snø.
Lærsko former seg etter foten, og bør gås inn med kortere turer før langtur. De første gangene kan det være lurt å teipe hælene med gnagsårplaster eller sportsteip.
I butikken rådes du til å gå i trapp med skoene på, for å kjenne om de blir annerledes i slike bevegelser.
Det kan ofte være en god investering i å kjøpe et par bedre såler enn de som følger med, og vurdere å gå opp en størrelse eller to.
SPAR TID
Vil du spare tid i butikken, mål fotlengden din på begge føttene hjemme. Det er ikke uvanlig at den ene foten er større enn den andre, og det er bedre å finne det ut før du kjøper fjellskisko enn når du er godt på vei innover fjellet. Når du vet lengden, legger du på 1-5 cm som vil påvirke hvilke fjellskistøvel du skal ha.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.