Mens norske produsenter har bidratt sterkt til å gjøre nedkjøringer og telemarksvingen vanskeligere å mestre, har italiensk lidenskap opprettholdt skiglede og norske sving-tradisjoner. Dette var lettere med grøvre italienske beksømsko og mer allsidige fjellski, som dominerte fjellskiskomarkedet på 1980-tallet!
Faktisk har verdens største telemarkfestival har vært arrangert i snart 30 år – i Italia.
Klassisk fjellski-oppsett
En vanlig fjellskiutrustning de siste tiårene har vært Åsnes Amundsen og Alfa Skarvet BC-sko. Amundsen-skiene er kjennetegnet med stivt og langt spenn, og tilpasset bruk av kortfeller. Det gir stor bæreevne, men vanskeligere styre-egenskaper. Denne kombinasjonen utfordrer også ankelstabiliteten mer enn bredere fjellski gjør. Sammen med skistøvelen Alfa Skarvet, som er en av de mykeste variantene når det kommer til såle og skinnkvalitet, forsvant mye av allsidigheten og forutsetningene for å styre skiene sikkert. Kanskje mest effektivt utstyr for tunge og lange ekspedisjoner, men gleden i utforkjøringene og sannsynligheten for å mestre rytmiske svinger, ble mindre.
Skoprodusenten Alfa tar tilbake noe av det tapte med sin nye stødigere Guard-modell. Vi har funnet igjen gode italienske 75 mm-sko, etter at Asolo og Varg-skoene forsvant.
På skifronten har vi fått en svært svingvillig, lette og breie ski fra Fischer, og i løypevennlig klasse har Åsnes gjenskapt en allsidig 54 (mm) ski, etter at legenden MT-54 ble «skvist» ut av Amundsen-skia.
Slik er skoene testet
I tillegg til stabilitet, så er skoene testet etter kriterier som isolasjon, komfort/passform og vanntetthet. Men det er først og fremst skoens støtteevne ved hardt og skrått underlag som skiller de seks skoene i testen fra hverandre.
Såle-flex er målt ved hvor mange kilo kraft som skal til før sålen bøyer seg.
Det er merkelig at ikke flere velger stivere såler da vi ikke opplever dette til hinder for aktiv langrennsteknikk, og ettersom det er et viktig premiss for skoens stabilitet.