To av fjellskiene var utstyrt med Move-bindingen til Rottefella som tillater å flytte bindingen opptil tre cm fremover eller bakover, uten at du trenger å ta av deg skiene.
De andre skiene hadde også NNN-bindinger som kunne justeres frem eller tilbake, men krevde at du tok av deg skiene først.
Testens målinger viser at montering av tåspissen på skoen bør være noe lenger bak på flere av skiene, da fellen bremset kun i forkant, selv med binding forskjøvet tre cm bakover.
Individuelle forskjeller
Samme fjellski som bremset og lugget mye for testpersonen med skostørrelse 41, hadde overraskende helt fin glid for han med str 47 i fjellskistøvler og som veier 25 kilo mer.
Det illustrerer noe av samspillet mellom utforming av spennlomme, fell og bindingsplassering som krever mer detaljert kunnskap om både skien, skostørrelse og skiløperens vekt for å kunne montere binding i posisjon som fungerer best mulig.
På fjellski med feller er det derfor risikabelt å montere BC-fjellskibinding uten justeringsmuligheter, om du ikke er helt sikker på at du får en ekspert til å finne riktig monteringspunkt for deg, eller først få prøvd ut med en justerbar NNN-binding.
Kanskje burde skiene leveres med markering for hvor midtpunktet av skoen skal være slik som på alpinski for å lettere finne riktig monteringspunkt?
Ved vanlig montering av bindinger på langrennsski og fjellski angis bare at tåspissen skal være i skiens balansepunkt, og dette betyr jo at skostørrelsen avgjør hvor du blir stående på skien. Det vil også påvirke svingevnen på noen ski, som de smale, lette modellene. Svakt feste kan bli bedre med flyttbare bindinger.
Ved vanlig montering av bindinger på langrennsski og fjellski angis bare at tåspissen skal være i skiens balansepunkt. Det betyr jo at skostørrelsen avgjør hvor du blir stående på skien.