Den Norske Turistforening varsler at store deler av tilbudet deres på Hardangervidda må holdes vinterstengt om Statsforvalteren sitt forslag til villrein-tiltak går gjennom.
VINTERPARADIS: Hardangervidda er Europas største høyfjellsplatå. Foto: DNT
Lesetid: 3 minutter
Forrige uke kom Statsforvalteren med en tiltaksliste om hvordan villrein-stammen på Hardangervidda skal forbedres.
I planen foreslås det å legge ned fire DNT-hytter, legge ned stier og legge sterke restriksjoner på åpning av hytter og generell ferdsel. DNT mener forslaget får så omfattende ringvirkninger at en i praksis stenger vidda for alle som ikke har egen hytte.
– For alle som er glade i friluftsliv og opptatt av at vi alle skal ha muligheten til naturopplevelser i fjellet, er disse forslagene dårlig nytt, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang i en pressemelding.
Forslag om midlertidig og permanent stenging
Denne uken går fristen ut for å sende inn innspill til statsforvalterens tiltaksplan for villreinen på Hardangervidda.
– DNT har allerede lagt ned hytter og flyttet ruter, og vi vil fortsette å ta vår del av ansvaret for å beskytte villreinen, men summen av disse forslagene vil ha dramatiske konsekvenser for friluftslivet. De betyr i praksis at flesteparten av våre hytter på Hardangervidda må holde stengt hele vinteren. Også privateide turisthytter, båtruter og transportselskaper kan måtte legge ned. Da rakner hele rutenettet, og det blir fort bare de som eier egen hytte som får ta del i tradisjonell vinter og påske på fjellet.
De selvbetjente DNT-hyttene Torehytten, Hadlaskard, Hellevassbu og Lågaros foreslås permanent stengt.
Statsforvalteren vil i tillegg at alle turisthytter øst for Sandhaug skal holde stengt fram til 1. april, mens hyttene vest for Sandhaug må stenge samme dato.
Turistforeningen: – For dårlig utredet
– Statsforvalteren sier de betjente hyttene er skånet, men det viser bare at konsekvensene av forslagene er dårlig utredet. Våre betjente hytter holder åpent noen få uker hver vinter. Dersom de må holde stengt fram til 1. april eller stenge den samme datoen, i tillegg til at tilkomsten til hyttene blir begrenset, vil det ikke lenger være grunnlag for drift. Det vil også være umulig å frakte varer inn til hyttene våre på østvidda på det føret vi har i april, sier Solvang.
Press på leveområder og alvorlig sykdom er blant truslene som gjør at villreinen havnet på Norsk rødliste for arter i 2021, hvor den er vurdert som nær truet. Påsken 2021 holdt DNT betjente hytter stengt av hensyn til villrein.
Guide til valg av fjellski, feller og bindinger. Test av 50 par fjellski fra Åsnes, Fischer, Madshus, Rønning, Rossignol og flere.
I 2021 valgte også det populære fjellskirennet Expedition Amundsen å avvikle, til tross for at løypetraseen Haukelisæter og Maurset har vært fleksibel for å unngå at dyrene skal bli urolige.
Solvang understreker at DNT deler bekymringen for villreinen, men mener det er mulig å finne løsninger som tar vare på villreinen samtidig som vi kan fortsette med friluftsliv i fjellet.
– I dette forslaget er DNT-hyttene gjort til villreinens hovedfiende til tross for at overnattingstallene på våre hytter har vært stabile gjennom flere tiår. De har den kapasiteten de har. De har også den fordelen at de kan stenges i kalvingsperioden, og gjennom informasjonstiltak på hyttene og på ut.no kan vi kanalisere ferdsel utenom de mest sårbare områdene.
DNT varsler at de vil jobbe for at de endelige tiltakene skal vektlegge friluftsliv og allemannsretten tyngre, både for Hardangervidda og for de andre fjellområdene i Sør-Norge hvor det jobbes med tilsvarende planer.
– Vi opplever at det enkle friluftslivet ofres uten at vi vet sikkert at det er det som må til for å redde villreinen. Det er lett å peke på DNT, men det hjelper lite å stenge turisthytter hvis man ikke ser hele bildet. Privat hyttebygging, jakt, motorisert ferdsel og annen menneskelig aktivitet er en del av det bildet, og likevel er det i størst grad friluftslivet og allemannsretten som må vike. Det mener vi er feil, sier Solvang.
Villreinstammen på Hardangervidda
For 100 år siden var villreinen i Norge truet av utryddelse. Fredning og strengere regulering av jakt, medførte at bestandene gradvis tok seg opp igjen.
I dag er villreinen utsatt for andre alvorlige trusler, der nedbygging av villreinens leveområder og klimaendringer anses som de mest alvorlige.
Villreinen er et arealkrevende dyr som vandrer mye gjennom året for å finne egnede beiter til ulike årstider. Dens normale beskyttelse mot det meste er å flytte på seg.
Innehaveren av DNT-hytta Rauhelleren mener myndighetene opptrer uredelig når de tar drastiske grep i håp om å verne den utrydningstruede villreinen på Hardangervidda.
Vi har testet drøssevis av frikjøringsski med midtbredde mellom 10 og 11 centimeter med alpinbinding. Her er 14 ferske tester av freeride ski - og våre favoritter fra tidligere sesonger.
Skal du sykle i mørket må du ha lys på sykkelen. Men det finnes gode og dårlige sykkellykter. Og hvor mye lumen trenger du egentlig?! Les vår guide og tester av 37 forskjellige lykter her.
Stisykling er en flott måte å oppleve naturen på, og du kan for det meste sykle over alt i Norge. Men noen unntak finnes, blant annet i nasjonalparker og verneområder. Hvor er det ikke lov å sykle, og hvordan finner du reglene?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.