STAVTAK: En god fjellskistav knekker ikke så lett, og følger bevegelsene dine mens du går.
Lesetid: 4 minutter
Staver er en vesentlig del av fjellskiutstyret, og det finnes en god del forskjellige skistaver å velge blant. Det anbefales ofte at man velger litt kortere stavlengde enn klassiske langrennsstaver.
En fjellskistav skiller seg videre ut ved at de ofte har et ekstra langt parti for håndgrep. Fjellskistavene er gjerne 30-40 centimeter kortere enn kroppslengde.
Hvilket materiale?
Aluminium? Karbon? Kevlar? Ofte er pris og vekt med og styrer valget. Generelt er aluminumsstaver er rimeligere, tyngre og solide, mens karbonstaver er lettere, stivere og koster mer.
Håndtak
Håndtaket på fjellskistaven lages ofte i naturkork, plast eller med EVA-skum. Noen skistaver har forholdsvis langt håndtak som gjør det enkelt å justere grepet når du traverserer, går med pulk eller sekk.
De fleste fjellskistaver har lang og komfortabel grepsone, som gir friksjon og som gjør det lett å flytte grepet i skrånende terreng, når selve stavlengden ikke kan justeres slik som på en teleskopstav.
Om du på hvorfor håndtaket er så langt sammenlignet med en langrennsstav, så handler det om hvordan grepet flyttes ut fra terrenget vi beveger oss i. Et lavt grep på staven gir bedre blodtilførsel i hender og armer når kulda virkelig biter, samtidig som å justere posisjonen litt bidrar til å unngå unødig slitasje på skuldrene når du går med tung oppakning.
Trinsa
Det finnes fjellskistaver med lærtrinse, plasttrinse, store trinser og mindre trinser. Antakelig vil du ha glede av en større, bredere trinse i møte med løssnøen enn hva som er nødvendig i harde, preparerte skiløyper.
Lærtrinsen er ofte bevegelig og følger ujevnhetene i snøen bedre enn plasttrinser, selv om de veier litt mer enn plasttrinser som er standarden på toppturstaver og skistaver ellers.
Forsikre deg om at trinsa sitter skikkelig og riktig på før tur, og vurder å ha med en reserveløsning.
Teleskopstaver eller standard lengde?
For noen er det vesentlig å ha mulighet til å justere stavlengden, mens for andre spiller det mindre rolle. Hva som avhenger det om du holder deg mest i skisporet eller om du beveger deg mest utenfor løypa.
Staver med fastlengde kan ofte være mer driftssikre, selv om det finnes mange teleskopstaver som også tåler en del, og fint også kan brukes på fjellskitur.
Fjellskistaver er gjerne litt mer robuste enn lette langrennsstaver.
Reim/stroppen
Av en god fjellskistav bør du kunne forvente smidig justering og låsing av stroppesystemet.
Det er et stort gode å kunne regulere reima, avhengig av om du bruker tykke votter eller tynne skihansker.
Åsnes Kongsvold 2-section Alloy
En prisgunstig fjellskistav i aluminium fra Åsnes. Staven har flick-lock som gjør det enkelt å justere lengden på staven.
Den har langt håndtak i EVA, som gir godt grep og som gjør det enkelt å variere stavtaket.
Den har også fått en ny justering rundt håndleddet som justeres med etthåndsgrep.
De leveres med 105 mm trinse. Alpintrinse selges som ekstrautstyr.
Lengde: 110-150 cm
Vekt: 500 g
Pris: 999,-
aasnes.com
Åsnes Polar fjellskistaver
Åsnes Polar er en lett og solid fjellstav i karbon med kevlar-forsterkning.
Staven er utstyrt med en solid Flick-Lock, som lett lukkes/åpnes for justering av stavens lengde, og som gjør den brukbar til både lange fjellskiturer og toppturer.
Det lange ergonomiske håndtaket i EVA er godt å holde i over tid.
Staven har en solid trinse på 105 mm, som roterer når den er i bruk, som bidrar til varierende belastning på trinsen og økt holdbarhet.
Vekt: 450 g.
Pris: 1699,-
aasnes.com
Swix Mountain Advanced
En populær fjellskistav fra Swix, laget i komposittmateriale. Staven er utstyrt med håndtak i naturkork, som er komfortabelt å holde i, også uten hansker eller votter.
Stavene har Sonic-stroppesystem som gjør det enkelt å justere eller bytte stropp. Leveres med fleksibel lærtrinse. Kommer i lengdene 130-165 cm med 5 cm intervaller. Vekt: 350 g.
Pris: 1499,-
swix.com
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.