Når du har unnagjort din første fjellskitur, har du garantert lyst til å gå flere. Men hvor skal du dra? Hva skal du velge? Her får du 10 turforslag, og vi kan love deg at de er noe av det fineste fjell-Norge har å by på.
VINTERFJELLET: Fjelskiturer i Norge finner du i alle lengder og varianter. Vi gir deg tips til ti av dem. Foto: Sandra Lappegard
Lesetid: 8 minutter
Gjennom Setesdalsheiene
Tid: 4–7 dager Merket rute: Ja Rute: Haukeliseter – Holmevasshytta – Sloaros – Hovden Fjellstove og eventuelt videre til Tjørnbrotbu – Berdalsbu
Setesdalsheiene har Europas sørligste reinsdyrstamme, og dette er en tur i passe kupert terreng. Turen kan gjøres lett til middels hard gjennom Ryfylke-, Setesdals- og Austheiane. Haukeliseter når du lett med buss.
Her kan du prøve badstue og badestamp før du neste dag går til den selvbetjente Holmevasshytta. Herfra fortsetter du til Sloaros og ned til Hovden Fjellstove.
Her kan du avslutt turen, men du kan like gjerne fortsette opp i Austheiane til Tjørnbrotbu og Berdalsbu som er selvbetjente.
Fra Berdalsbu er det ikke langt til Berdalen, og etter noen km på vei er du nede ved busstopp i Setesdal.
Norefjell ruver i terrenget mellom Krøderen og Eggedal, og gir deg høyfjellsfølelsen i kort avstand fra hovedstaden. Første dag går du opp til den selvbetjente hytta Høgevarde.
Du kan enten starte fra Tempelseter i Eggedal eller fra Norefjellstua ved skianlegget, som er en litt lenger tur. Turen opp til Høgevarde er merket med en del permanent staking, men tidlig på året er det ikke supplert med ytterligere kvisting.
Hvis været er fint bør du ta turen oppom Høgevarde (1459 moh.), rett i nærheten av hytta, som gir deg en stor utsikt. Neste dag kan du gå videre over Gråfjell (1466 moh.) til den ubetjente hytta Toveseter.
Denne hytta er en gammel seter som har beholdt sitt særpreg. Skal du tilbake til Norefjellstua, kan du gå via Høgevarde igjen før du setter utfor mot skianlegget, eller du kan velge den skjermede traseen på vestsiden av fjellryggen forbi Tempelseter.
Norges snilleste skifjell på Hedemarksvidda
GÅSBU: Her ligger også Norges eneste hundekjøringsarena. Foto: Therese Norman Andersen
Hedemarksvidda lokker med klassisk postkortlandskap, snøtunge trær og runde lave åser så langt øyet rekker. Her finner du flere hundre kilometer oppkjørte løyper mellom trivelige serverings- og overnattingssteder.
For uinnvidde er det vanskelig å se at dette faktisk er et nydelig skiområde med lang sesong, men ettersom løypene går over 500 høydemeter over havet varer gjerne sesongen fra tidlig i november til langt ut i mai.
Fra Gåsbu er det bare å velge løype og rute etter hvor god tid, evne og lyst du har. Ta for eksempel turen enten forbi Lageråkvisla eller over Appelsinhaugen før du fortsetter inn mot Målia som ligger om lag tre timer unna, avhengig av glid og form.
Turen tilbake kan du legge innom Lageråkvisla som har servering i helger og ferier.
Jotunheimens fineste rundtur
JOTUNHEIMENS INDRE: Ved Olavsbu. Foto: Lars P. Myklebust
Her finner du majestetiske dagsetapper og trivelige hytter i Norges mest kjente fjellheim. Turen inn til Fondsbu er flat og fin, en forsiktig start på fjelleventyret.
Vil du ha en virkelig behagelig start på turen kan du sitte på med beltebil inn til Fondsbu. Fra Fondsbu til Skogadalsbøen er det litt bratt, litt flatt, men først og fremst veldig fint.
Dagen avsluttes ned i Uradalen og du kommer inn i det eneste skogspartiet på turen. Herfra bærer det opp igjen til snaufjellet og den selvbetjente hytta Olavsbu, midt i hjertet av Jotunheimen.
Turen på 22 kilometer går i skredtrygt terreng omgitt av majestetiske fjell. Deretter går turen ned igjen til Fondsbu, som blir som en sjarmøretappe å regne. På de 16 kilometerne kjører du 400 høydemeter.
Vel framme på Fondsbu kan du enten avslutte med middag og en siste natt i fjellheimen, eller du kan returnere til Tyin på ski eller med beltebil.
Allsidige Tafjordfjella
TAFJORDFJELLA: Flott område, så lenge du er kledd etter forholdene og har navigeringsferdighetene i orden. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
I det største fotturområdet på Sunnmøre finner du variert natur med bratte vestlandsfjell i vest, slakere fjell i øst og rent viddepreg i sørøst.
Med et par fridager og god værmelding er denne turen i Tafjordfjella enkel å gjennomføre selv uten bil. Etter ankomst Grotli har du en drøy mil foran deg før du er framme ved Danskehytta.
Dag to er skituren på drøye to mil. Etter ankomst til Veltdalshytta kan du fyre i hytta og ta en ettermiddagstur til den legendariske Fieldfarehytta som ligger gjemt under en kampestein ikke langt fra Veltdalshytta.
En lang, men relativt lett etappe venter siste dag til Billingen. Har du en ekstra dag å bruke i området har Tafjordfjella fullt av topper som venter på å bli besteget.
Karitinden ligger for eksempel i fin dagsturavstand fra Veltdalshytta.
VINTERTUR: Tafjordfjella på langs. Foto: Hans Kristian Krogh Hanssen
Femundsmarka på langs
FEMUNDSMARKA: Skigåere ved Nedre Muggsjøen Foto: Sjur Åsgård
Ekte villmark og ro for kropp og sjel er å finne i Femundsmarka nasjonalpark, et av de største sammenhengende, urørte villmarksområdene i Sør-Skandinavia.
Start turen på Elgå og gå inn til Svukuriset. Neste dag går du til Røvollen og dagen etter videre til Langen (privat betjent hytte).
Hittil er det ingen kvisting, men kanskje du møter på scooterspor som du kan følge med fjellski.
Fra Langen kan du følge løype til Marenvollen og siste dag inn til bergstaden Røros.
SYLAN: Et fjellområde i grensetraktene mellom Trøndelag og Jämtland, og som er vernet som landskapsvernområde. Foto: Ina Neese
Tid: 5 dager Merket rute: Delvis Rute: Græslihytta – Schulzhytta – Ramsjøhytta – Storerikvollen – Ås i Tydal
Myteomspunnet og trollbindende, det mektige og alpine Sylmassivet har lokket fjellturister siden 1800-tallet og gjør det fortsatt i dag. Dette er et nydelig område de færreste nordmenn vet om.
Turen går bratt opp til den selvbetjente Græslihytta. Ruta er vinterstaket og refleksmerket og hytta er lett å finne også i mørket.
Den ligger oppunder skoggrensa, høyt og fritt, og med fin utsikt mot Hyllingen, Blåhammaren og Bringen på andre siden av dalen.
Fra Græsli til betjente Schultzhytta går turen vest for Ruten. På godværsdager er det fint å ta veien om toppen, men er været utrygt er det fint å legge løypa ned i skogbeltet i Roltdalen.
Fra Schultzhytta forlater du stakingen og går via Ramfjellet mot Ramsjøen og Ramsjøhytta. Etappen til Storerikvollen er lett å gå i skogkledd dalterreng.
Du kan gå en fin omvei over Blåhåmmaren, før du ender dagen på hytta ved Essandsjøen. Letteste retur fra hytta er til Ås i Tydal, og buss tilbake til Trondheim.
Er du på jakt etter en lettgått skitur i nærheten av Bodø, er denne turen et godt alternativ.
Fra busstoppestedet Beiarfjellet går du den lille turen sørøstover til Tverrbrennstua som ligger like ved Tverrbrennvatnet.
Dagen etter går du mot nord over Beiarfjellet, gjennom Beiarskaret, langs Gjømmervatnet og videre til Lurfjellhytta.
Turen går i lettgått og ypperlig skiterreng, og beregnet tid er 6-7 timer.
Etter en natt på Lurfjellhytta går turen videre ned til Børelv. På ski bruker du ikke mer enn et par timer på denne etappen, og derfor har du tid til en ekstra skitur i området rundt Børvasstindan før du tar fatt på nedkjøringen.
Vær obs på at isen kan være utrygg utenfor Risnes og i nordenden av vannet.
Svenskebesøk i Narvikfjellene
Tid: 4–5 dager Merket rute: Ingen Rute: Skjomdalen – Sitashytta – Paurohytta – Røysvatnhytta – i Sørfjord.
Dette er en krevende tur i de imponerende fjellene sør for Narvik. Turen går fra Skjomdalen, og framme på Sitashytta første dag har du krysset riksgrensen fire ganger og tilbakelagt 2 1/2 mil.
Fra Sitas går du over turens høyeste punkt med fin utsikt nedover mot de store vassdragene. Vel framme på Pauro kan du prøve storrøya på isen rett nedenfor hytta.
Ruta videre går delvis i Sverige før du etter ca tre mil kommer til Røysvatnhytta med vedfyrt badstue. Spander gjerne en ekstra dag her.
Rett ved troner landemerket Bjørntoppen på 1520 moh, og Gihccejiekna, en av Ofotens drøye 100 isbreer.
Siste dag går ned til Sørfjorden der turen ender med 800 høydemeter utforkjøring.
Langtur fra nord til sør: Sota – Haukeliseter
Tid: 16 dager Merketrute: Ja Overnatting: Betjente og ubetjente hytter
For 20-30 år siden var det ikke uvanlig at påsketuristene la ut på to ukers skitur i fjellheimen. Med klister, fjelltopper og appelsin i blikket strøk de av gårde en ukes tid før påske og ga ikke lyd fra seg før de datt inn hjemme 2. påskedag, svettere, sprekere og brunere enn noensinne.
Hva med å gjenta fars, bestemors eller dine egne meritter? Det gode med denne langturen er at du kan avbryte den flere steder underveis.
Du starter på Sota Sæter i Breheimen. Etter bussturen får du god mat og seng i nydelige gamle seterhus – en behagelig start på en drøy tur. Dagen etter går du gjennom storslagne Breheimen, via Nørdstedalseter til Sognefjellshytta eller Krossbu.
Ferden går så inn i ville Vest-Jotunheimen, over Smørstabbrean til Leirvassbu. Deretter svinger du sørover til Olavsbu og Fondsbu.
Hvis du fremdeles henger med, fortsetter du inn i Skarvheimen med Sulebu, Bjordalsbu, Iungsdalshytta og Geiterygghytta, hele tiden med sola i ansiktet.
Skulle den ikke vise seg, kan du ta toget hjem fra Finse, eller la den oppadgående formen bringe deg videre mot sør, til Krækkja, Stigstuv, Sandhaug. Da er du ikke langt fra målet, bare etappene via Litlos og Hellevassbu frem til Haukeliseter er tilbakelagt. Her får du en fin avslutning i badestamp under åpen himmel. Les om Pia som gikk denne ruta i motsatt retning.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.