Om du lytter til bølgene som slår oppetter svabergene, kan du høre hva slags slukfarge du bør bruke i dag.
Neida, det kan du nok ikke. Men det er fint å ligge og slappe av innimellom – mens du hører på havet, måsen og tjelden – før du forstetter å kaste med stanga.
Tålmodighet er ofte viktig når du fisker. Og når sola skinner, er det lettere å være tålmodig. Da er det deilig å bare være tilstede ved sjøen.
Små pauser – mens du venter på at stimen kommer forbi eller på at bettet starter – det gjør godt for innsatsviljen.
Noen dager er det en kort og intens periode med «superbett», der fisken er skikkelig i dytten og jakter svært aktivt. Du kan få napp på nesten hvert eneste kast. Før det plutselig blir helt dødt igjen.
Andre dager biter det mer jevnt og trutt, men med en stund mellom hvert hugg. Så har du dagene da det er svært vanskelig å få fisken til å ta sluken – uansett hvor lenge du venter.
Den er da lite villig til å bruke energi på å jakte.
Hvordan fiske makrell
Når du fisker med sluk fra svaberg i Norge, er sei, lyr, torsk og makrell de fiskeartene som er lettest å få. Det er vanlige fisker her til lands, og de bruker synet mye under matsøk.
Noen arter – som torsk – trekker dypere mot kjøligere jaktmarker når vanntemperaturen blir høy. Makrellen derimot, den liker varme! Med sommeren kommer makrellen inn til kysten og mot land. Og den kan være bitevillig, selv når annen fisk ikke jager like aktivt.
Det gjelder bare å finne stimene! De forflytter seg fort, og kan dukke opp både inne i fjordene, skjærgården og rett ut mot storhavet. Vanligvis veier makrellen under ett kilo, men den er en rask og sterk svømmer som får det til å dirre godt i stanga.
Bruk langsmale og kompakte sluker, for eksempel Atomsilda. De kaster langt, slik at du fra svabergene dekker et større område.
Du kan gjerne benytte lett utstyr med slukvekter på rundt 20 gram. Om du vil ha ekstra kastelengde kan du gå opp til litt tyngre sluker på 30-40 gram. Lengre stenger øker kastelengden. Uansett hvilken slukvekt du går for, kan stanga gjerne være 10-11 fot.
Om sommeren liker makrellen seg i de øvre vannlagene. Let etter den på forskjellige dybder, særlig ved overflaten og noen meter ned. Varier hastigheten på innsveivingen, men generelt kan du la sluken gå ganske raskt – gjerne med små rykk.
Hvordan ta vare på fangsten
Står lykken deg bi, får du fisk fra land. Men om du lar fangsten ligge på varme svaberg i stekende sol, kan den etter hvert bli uegnet som mat, på grunn av bakterievekst.
I sekken har jeg et gammelt hvitt badehåndkle som brukes når jeg fisker på varme dager. Det er ikke så ofte jeg tørker meg med dette håndkledet, for helst bruker jeg det til å avkjøle fisken.
Håndkledet har jeg dynket i sjøvann. Når fuktigheten i det gjennomvåte håndkledet fordamper, vil fisken under kjøles ned.
På samme måte som svetting avkjøler kroppen. Når svetten som ligger på kroppen din fordamper, tar den med seg varme.
Før du legger fisken under håndkledet må du bløgge den – slik at blodet renner ut. For å bevare kvaliteten på fiskekjøttet skal fisken bløgges med en gang du får den på land. Hold den så under vann til det meste av blodet har rent ut.
Deretter tuller du fisken inn i det våte håndkledet. Du må sørge for at håndkledet er vått under hele turen, ved å helle friskt sjøvann over det.
Om du ønsker å feire fangsten med en brus, kan flaska selvsagt avkjøles sammen med fisken. I stedet for håndkle, kan du benytte en tøypose eller en striesekk. Eller om du bare får et par småfisk, så kan du bruke sokkene dine!