De første minnene jeg har av svabergfiske, er fra barndommen.
Jeg ble med faren min ut til havet, og vi fikk napp i ett sett! Dessverre var det ikke fisk som nappet, men tang..
Jeg og fattern satt sluken fast i tangen enda en gang. Og nå skjedde det fatale:
Stanga knakk da vi skulle dra løs det hele!
Det var jo spennende nok det.
Men det blir dyrt om hver fisketur skal ende slik.
I mitt voksne liv, har det blitt mange flere turer. Til forskjellige svaberg, med stanga i sekken.
Turer hvor jeg må gå et stykke langs kysten.
Hvor det bare er meg, kanskje en turkompis, svaberga, havet og fisken.
Det finnes mange knep for å unngå krøll når du fisker med stang.
Under følger noen enkle måter å gjøre ting på, som funker bra for meg når jeg fisker fra land i sjøen.
Tipsene gjelder både for sluk og jigg, også der jeg bare nevner sluk.
1. Unngå vase på snøret
Om snøret er slapt når du skal begynne å sveive inn sluken, så hold det mellom to fingre i begynnelsen av sveivingen. Helt til snøret strammes av slukens vekt. Slik unngår du å få slapt snøre under stramt snøre på snella. Slapt snøre under stramt snøre, er en oppskrift på vas og fjas.
2. Vær forsiktig med stangringene
Pass på at du ikke skader stangringene. Ikke dra sluken helt opp til toppringen, og ikke dra hempa gjennom stangringene. Riper på innsiden av stangringene kan file på snøret, særlig på snøre av typen multifilament. Det kan medføre at snøret etter hvert blir så slitt, at det ryker bare du kaster ut sluken. Sluken fyker av gårde, og du ser den aldri igjen.
3. Lang nok fiskestang
Fisken liker seg ved tang og tare. Men kroken koser seg ikke noe særlig i slike omgivelser. En lang fiskestang minsker faren for å sette sluken fast i tangen ved land. Dessuten kaster ei lang stang lengre enn ei kortere stang. Jeg bruker vanligvis stenger på 10-11 fot ved svabergfiske. Ei enda lengre stang blir mer framtung, om du ikke har tung snelle for å balansere det hele. Selv foretrekker jeg lett og behagelig utstyr.
4. Hev stanga når du drar inn
Hev stanga og dra raskere inn når snøret nærmer seg land. Så minsker du faren for at sluken setter seg fast i den lumske tareskogen.
5. Velg sluk etter forholdene
Er det grunt og rolig hav der du fisker, kan det ofte være lurt å bruke lette sluker som synker noe saktere. Men siden det er grunt, bør slukene også være av en type som har god kastelengde. Her kan kystwobblere være et godt alternativ.
6. Bruk sterkt og tykt nok snøre
Tynnere fiskesnøre gir lengre kast, men tykkere snøre gir større sjanse for å berge sluken – om den setter seg fast i tang og tare. Jeg bruker snøre av typen multifilament som hovedsnøre. Multifilament har høyere bruddstyrke enn monofilament.
7. Bruk fortom
Særlig når du kjører fisk, kan den ytterste delen av snøret få hard medfart om det gnisser mot berget under vann. Snøre av typen monofilament og fluorkarbon tåler slik slitasje bedre enn multifilament. Dessuten er mono og fluoro mindre synlig for fisken enn hva multisnøre er. Til fiske fra land etter sei, torsk, lyr og makrell, bruker jeg selv et sterkt, men billig monosnøre – Sufix DuraFlex – som fortom. Med tykkelsen 0,40 millimeter. Som hovedsnøre bruker jeg multifilament på 0,15-0,20 millimeter. Det funker fint med slukvekter på 15-50 gram. Jeg bruker en fortomslengde på opptil fem meter. Fisker jeg med lette sluker, kutter jeg ofte ned fortomslengden for å øke kastelengden. For å skjøte hovedsnøret sammen med fortommen, bruker jeg en dobbel Uni-knute.
8. Sjekk fortommen regelmessig
Sjekk fortommen regelmessig for skader, både ved å se og kjenne på den. Er det rifter i fortommen, bytter jeg den. Eventuelt kapper jeg av litt, om fortommen bare er slitt ytterst.
Sjekk av og til at knuten mellom fortommen og slukhempa fortsatt holder, ved å stramme til med hendene. Det er ikke kjempeartig – verken for deg eller fisken, om sistnevnte stikker av med sluken dinglende i kjeften.
9. Velg stor nok snelle
Velg ei snelle som tar nok snøre i forhold til dybden du skal fiske på. Om storfisken biter på når alt snøret allerede er ute, kan løpet være kjørt. Kanskje ruser ruggen så hardt av gårde at den sliter seg løs. Eller enda verre: Den sliter av snøret… Det står oppgitt på snella hvor mange meter snøre spolen tar.
10. Jigg versus sluk
Jiggens enkeltkrok peker oppover. Den har mindre sjanse for å sette seg fast i bunnen, enn en sluk med treblekrok. På sluker med treblekrok, bruker jeg å bytte til enkeltkrok. Jeg benytter oftest typen Owner S-61. Enkeltkroker kroker godt, men om du setter deg fast i bunnen er de enklere å få løs enn hva en treblekrok er. Dessuten er det lettere å løsne en enkeltkrok på en skånsom måte fra fiskekjeften. Om du får fisk under minstemålet, er sjansen dermed større for at du kan slippe den uskadd tilbake til havet.