VALG AV FISKESTANG: Det finnes en rekke ulike fiskestenger å velge blant. Her får du lære mer om hva som skiller de ulike typene. Foto: Henrik Strømstad
Lesetid: 6 minutter
Det er lett å la seg forvirre i jungelen av fiskestenger og ord eller uttrykk som benyttes. To-delt, mangedelt eller teleskop? Spinn eller haspel? Foam eller kork-håndtak? Toppaksjon eller helaksjon og så videre.
Vi skal forklare og forenkle så det blir lettere å velge akkurat den stangtypen du trenger til din fisketur. Med rett stang vil du kanskje finne fiskeutstyr som dekker flere typer av ditt fiske.
Før du skal ut i markedet er det greit å vite litt grunnleggende om fiskestenger. Fiskestangens lengde oppgis alltid i fot, så det er greit å ha kontroll på denne måleenheten. 1 fot = 30 cm.
Stangas kapasitet måles i antall gram på slukvekt stanga er beregnet for, for eksempel 7-20 gram. Det indikerer hvilken slukvekt stanga er beregnet for og har ingen ting med hvor stor fisk stanga kan håndtere.
Når det gjelder betegnelse på type stang så er det haspelstenger som gjelder til alt vanlig fiske som foregår fra land.
Haspelsnelle er snelletypen som henger på undersiden av stanga og er den mest funksjonelle og allsidige.
Stenger som betegnes som spinn eller med trigger er beregnes for multiplikatorsneller som sitter oppå stanga. Dette er for mer spesielt interesserte, eller når vi kommer til havfiske.
Håndtak og snellefeste
Håndtaket på haspelstenger er i de fleste tilfeller lagd i kork, noen er laget i skumgummi, eller en kombinasjon av disse to materialene. Men håndtakets materiale eller utforming har ingen stor betydning da du bare holder i det i kasteøyeblikket.
Når det gjelder snellefeste, så har dette mye større betydning, det er tross alt rundt snellefoten og snellefeste du holder når du fisker. Det hjelper lite å ha verdens flotteste kork i håndtaket hvis snellefeste er vondt å holde rundt!
Det er to hovedtyper av snellefeste, klassisk skrufeste og screwdown. Skrufeste, hvor du skrur snelle fast med en ring og må holde rundt plasten og det gjengede partiet når du fisker.
Mens screwdown helt klart er å foretrekke, hvor du normalt skrur hele fremre del av håndtaket for å låse snella. Dette gir et langt bedre og mer behagelig grep!
Det med godt grep er ekstra viktig når der er kaldt eller du er våt på hendene, da er det ikke spesielt behagelig å måtte holde på gjengepartiet på et skrufeste.
Aksjon
I dag har de fleste stenger en mer eller mindre grad av progressiv aksjon. Det vi si at stengene ved lett belastning kun bøyer seg i toppen og jo mer du belaster stanga jo dypere går aksjonskurven.
Til vanlig allroundfiske trenger du ikke å tenke så mye på stangas aksjon da de aller fleste stenger er forholdsvis allround. Men fisker du f.eks bare med agn vil det være fordelaktig med en stang som har helaksjon.
Dette er stenger som bøyer seg mye dypere og dermed får du en roligere bevegelse når du kaster ut. Dermed unngår du å rykke agnet av kroken i kasteøyeblikket som ville kunne skjedd med en stang som har rask aksjon.
Flerdelte stenger
Før var nesten alle stenger 2-delt, og det fungerte strålende. Men i dag lages de fleste stenger også i flerdelte varianter og spesielt 4-delt har blitt vanlig. Skal du kjøpe ny stang så anbefales en flerdelt stang.
De er utrolig mye enklere å ha med seg på reise enten det er snakk om fly, tog eller bil. For ikke å snakke om når du er på tur, en 4-delt stang kan du ha enten oppi sekken eller på siden av sekken uten at den er i veien.
Når stanga ikke er i veien vil du også ha lettere for å ta den med deg på tur. En flerdelt stang koster litt mer enn en to-delt stang, men det er de verdt. Men skal du ha en stang som skal stå fast på hytta eller lignende kan du like gjerne ha en 2-delt stang.
Teleskopstenger
Teleskopstenger er veldig praktiske da de slått sammen blir svært kompakte og enkle å ha med seg på tur. Men kvaliteten er sjelden på samme nivå som vanlige stenger og de vil ikke holde like mange fisketurer.
De finnes heller ikke i mange forskjellige varianter og er vanligst i lengder mellom fra 7 til 8 fot. Men fisker du lite og vil ha en enkel stang med deg på tur er det absolutt et alternativ.
Fiskestang til lett ferskvannsfiske
Til lett allround ferskvannsfiske etter arter som ørret, røye og abbor vil vi anbefale en haspelstang på 7 til 8 fots lengde og som tar slukvekter innenfor området 5 til 15gr. Da har du en stang som passer like bra til abborfiske i skogstjern som ørretfiske i høyfjellet.
Denne stanglengden er perfekt til de presise kastene, samtidig er den ikke lengre enn at den fint kan brukes der det er tettere vegetasjon. Som bonus er dette også en lengde som passer perfekt til fiske fra kano og kajakk. Blir stanga for lang blir den vanskeligere å håndtere og det blir mer vrient å lande fisk.
Tungt ferskvannsfiske
Til tungt ferskvannsfiske etter arter som gjedde og laks anbefaler vi en haspelstang på 9 til 11 fots lengde og som tar slukvekter et sted mellom 20 og 60 gram.
Da har du mulighet til å kaste med store sluker og wobblere samtidig som lengden på stanga gir deg lange kast. Disse stengene er også forholdsvis stive noe som trengs for å kunne gi tilslag når storlaksen eller gjedda biter.
Fiskestang til havfiske
Til havfiske brukes ikke haspelsneller men multiplikator-eller havfiskesneller som sitter oppå stanga. Under havfiske skal man aldri kaste ut agnet, men slippe det rett ned. Det er også snakk om mye tyngre vekt på fisken som gir stor belastning. Derfor er det da også andre krav til utstyret.
Lett kystfiske
Til lett sjøfiske etter arter som makrell, sjøørret og sei anbefaler vi en haspelstang på 9 fot som tar slukvekter innenfor området 7 til 30 gram.
Denne stanglengden gir deg lange kast selv i vind og slukvekten passer for å overflatefiske med sildesluker og stingsild.
Lengden på stanga gir deg også mulighet til å styre fisken utenom tang og tare når den nærmer seg land.
Tungt svabergsfiske
Til det tyngre svabergfisket etter litt større torsk og storsei må du også ha en kraftigere haspelstangstang får å kunne kaste med tyngre sluker og for å komme ned på dypere vann.
Til dette fisket anbefaler vi på samme måte som til det tyngre ferskvannsfisket en stang på 9 til 11 fots lengde og som tar slukvekter et sted mellom 20 og 60 gram.
Havfiske fra båt
Til havfiske fra båt kan vi skille mellom det litt lettere fisket fra åpen båt i fjorder og kystnære farvann og det tyngre fisket på åpent hav. Til det lette havfisket klarer du deg fint med en havfiskestang på rundt 6 fot som tar pilkevekter opp til 300 eller 400 gram.
Skal du ut på åpent hav, trenger du kraftigere utstyr for å fiske på større dybder og da vil en havfiskestang på 7 til 8 fot som tar pilkevekter opp til 500 gram være det rette valget.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.