Det er sommer og høytid for å fiske. Vi røper de beste fisketipsene, og tar deg gjennom de viktigste punktene slik at du lykkes med din neste fisketur.
STORRØYE: Det hører sjeldenhetene til, men storrøya kan hogge til også midtsommers.
Lesetid: 8 minutter
Det er mange måter å fiske på, og mye man kan fiske etter- derfor blir det alt for mange detaljer å inkludere alt i en og samme guide. I denne omgangen konsentrerer vi oss om spinnfiske etter ørret og røye.
Ørret finnes det mer eller mindre av i hele Norge. Ja, så bortskjemte er vi faktisk. Det er en populær sportsfisk som kan bli mange kg hvis forholdene ligger til rette. Les videre for å ta innersvingen på fiskekompisen, og få vite om alt du trenger å vite før din første fisketur- her kreves ingen forkunnskaper på fiskefronten.
Litt bakgrunnsinformasjon
Vanligvis er det stekefisk som er normalen, det vil si fra et par hekto og opp til halvkiloen, men dette svinger naturligvis veldig på hvor man er i landet. Ørret er kjempegod mat, og smaker aller best hvis den tilberedes ute på tur.
Røye finnes også over hele landet, men ikke i like stor grad som ørreten, og røya er mer vanlig i nordligere strøk der det er kaldere vann. I nord har du gode utgangspunkt for å få røye. Den kan være vrien å lure om sommeren, men det er ingen umulighet.
FANGST: Når det klaffer er middagen berga.
PRIMA: Den karakteristiske rødfargen som det oser topp kvalitet av.
FISKESUPPE: Hva er vel bedre enn fersk ørret og røye og en god fiskesuppe?
Slik starter du
Hvis du går på hvilken som helst kart-app eller nettside, vil du raskt se alle disse ferskvannene som ligger rundt om, høyt og lavt. Det er tusenvis av dem. Noen vann er kjent for godt fiske, mens andre vann har sjeldent besøk av fiskere og noen er til og med navnløse. Hvem vet hva som svømmer rundt i disse vannene?
Her gjelder det å prøve seg fram. Start gjerne med å se på kartet, og se også på flyfoto slik at vannet ikke er for grunt, og prøv samtidig å se om dybden på vannet varierer. Variasjon i dybde og bunnforhold er ofte gode indikatorer på om det er gode forhold for fisken.
En annen ting du bør se etter på kartet er inn- og utløp. For at vannkvaliteten skal være bra er det viktig med god sirkulasjon i vannet. Sjekk at det minst renner én bekk inn og ut av vannet, og gjerne flere. Når det gjelder størrelse på vannet, liker jeg selv de litt mindre vannene, som jeg kan fiske meg rundt når jeg besøker dem.
Tipset er å bruke hvor.no, der man både har kartfunksjon og flyfoto på samme nettside. Her kan du se et utklipp av et typisk vann som kan være bra:
POTENSIALE: Dette er et vann som kan huse fisk, ut i fra de nevnte punkter. Foto: Skjermdump / hvor.no
FLYFOTO: Samme vannet sett med satellittbilder. Her viser det seg at vannet er relativt dypt.
Får du fisk i et ukjent vann er det lurt å sjekke mageinnholdet på fisken. Se etter marflo, som ligner tanglopper i fjæra. Det er et meget godt tegn hvis du finner disse i magesekken, og du bør unngå å fortelle hvor vannet ligger dersom det er tilfelle.
Når du har sett deg ut et vann du vil prøve, kommer vi til punktet om utstyr, som mange henger seg veldig opp i. Det er veldig mye man kan kjøpe, men i prinsippet er det en haspelstang, haspelsnelle, snøre og noen sluker som er grunnutrustningen. Så er det en stor fordel med en fiskeveske av et slag, og gjerne en håv.
Haspelstang
Det finnes utallige varianter her, og det er mye som fungerer bra. Det kan være lurt å unngå de aller rimeligste, da kvaliteten ofte er dårlig som igjen ødelegger fiskegleden. For den budsjettbevisste ville jeg anbefalt en prisklasse rundt 1000-lappen.
Velg gjerne en stanglengde fra 8 til 10 fot, og en kastevekt som strekker seg fra 4-5 gram opp til rundt 20 gram. Jeg kommer tilbake til hvorfor.
Valg av fiskestang trenger ikke være vanskelig, men rett valg av utstyr gir mye større fiskeglede. Her er vår guide til fiskestenger.
Haspelsnelle
Her kan du godt velge en rimelig snelle hvis du vet at du ikke kommer til å ta godt vare på den. Jeg har selv ofte brent meg på dette punktet, da en snelle krever vedlikehold uavhengig av prisklasse. Funksjonen er at den skal ha snøret ditt lagret, og kunne stå imot kampen fra fisken. Jeg ville heller valgt å legge litt mer penger i stang enn i snelle, men dette er smak og behag.
Størrelsen på haspelsnella kan godt være fra 1000 til 2500, anbefalingen ville vært 2500 for å kunne ha nok snøre på til de største fiskene. En prisklasse som er fin å legge seg på kan være alt fra 500 til 1000 kr. Det finnes langt dyrere sneller som er betydelig bedre for deg som vil investere i utstyret.
Snøret
Til fjellfiske er det etter min mening kun en ting som gjelder, og det er multifilament. På folkemunne kalles det gjerne Fireline, men det er mange produsenter her. En diameter på 0,10 mm gir nesten en garanti for lange kast. Ikke velg vanlig nylon, det gir deg kortere kast fordi du må ha en mye tykkere diameter for å ha samme bruddstyrke som flettet snøre.
Ytterst på snøret kan du godt skjøte på en meter med vanlig nylon for å være mindre utsatt for slitasje fra stein og lignende.
I slukboksen
Her er det mange meninger om hva som fungerer best, og det er slik det også skal være. Finn din favoritt, det viktigste er at du selv har troen på det du fisker med. Hvis du trenger ledetråder på hvor du kan starte, har jeg en base av ulike typer sluker som jeg liker å ha med meg på tur:
Spinnere
Dette er effektive fiskekroker med et spinnerblad som lokker fisk. Ulempen er at de ofte ikke kastes langt ut, men på stille dager eller på steder der det er dypt tett inntil land, kan dette være lurt å ha med seg. Gjerne både i kobberfarger og blanke farger, på rundt 8 gram.
Mine favoritter er Droppen og Vibrax.
Skjesluker
De klassiske ørretslukene. Mange ulike typer, men fellesnevneren er at de har en veldig fin gange i vannet som gjør at fisken lokkes til hogg. Her liker jeg å ha et utvalg i forskjellige mønstre og fargekombinasjoner, og ikke minst i ulike størrelser, i alt fra 4-12 gram. Kobber, blankt, grønt, og rødt er gode farger.
Mine favoritter er Lillauren, Aura Flake, og Sølvkroken Spesial.
Sildesluker
Hæ? Havsluker på fjellet? Vel, det kan virke rart å drasse med seg en stingsild til fjells, men dette er kanskje mitt beste råd. Plukker du med deg noen sildesluker fra 10-18 gram, vil du oppleve å kaste lengre enn du noen gang har gjort. Derfor liker jeg kastevekt opp til 20 gram på stanga, for å kunne kaste disse slukene. Enten om det er mye motvind, eller om vannet er dypt.
Disse slukene går som et prosjektil, men de går også dypt og har en ganske livløs gange i vannet. Derfor er det lurt å rykke jevnlig i stanga for å skape mer liv.
Rød og svart er kjent for å fiske godt, men også knæsje farger kan være bra, spesielt til røye.
Wobbler
Det finnes ikke en mer naturtro fiskekrok enn en wobbler. Og det finnes mange kastewobblere som har litt vekt i seg og som går fint å kaste med. De har en meget fin gange i vannet og imiterer lett en skadet fisk. Ofte noe jeg har med meg hvis ingenting annet fungerer. Jeg har likevel sjeldent brukt wobbler, så derfor nevnes denne til slutt. Det er kostbare fiskekroker som fort svir hull i lommeboka.
Hvis du går for wobbler, har jeg hatt god erfaring med Rapala Countdown.
Fiskekort
Når du har utstyret på plass er det viktig å sjekke opp med grunneier i området du har tenkt å fiske i. Statskog har et fiskekort som heter Norgeskort for innlandsfiske, som gir deg rett til å fiske i veldig mange fiskevann. Mest omfattende i Nordland og Troms, og mer spredt ellers i landet. Et årskort koster deg 790 kroner. Finnmarkseiendommen eier det meste av fiskevann i Finnmark.
Fiskekort kan kjøpes på inatur.no og på fefo.no. På inatur.no er det også mange andre grunneiere som selger fiskekort, og per i dag er det 792 fisketilbud på plattformen. Dersom du ikke finner vannet du vil fiske i på inatur.no, kan du søke opp vannet på Google og sjekke litt rundt om du finner lokale grunneierlag.
Du trenger ikke å betale fiskeravgift når du fisker etter ørret og røye i fjellvann. En slik avgift betales i tillegg til fiskekort når man skal fiske i vann/elv med anadrome fisker (laks, sjøørret og sjørøye). Om du ønsker å fiske vanlig ørret i et lakseførende vassdrag, så må du ha betalt denne avgiften.
Hvordan fiske av vannet
Når du nå har tatt med deg utstyret, kjøpt fiskekort og kommet på plass ved vannkanten, skal taktikken settes i praksis. Er vannet blikkstille er det lurt å speide etter vak.
Da kan du avsløre hvor på vannet fisken trives best. Det er på en annen side bedre om det er litt vind på vannet, det vi gjerne kaller krusninger. Da er det grått på vannet og små bølger, som gjør at fisken gjerne blir mindre lettskremt.
Når du skal se etter et sted å starte kan det være lurt å prøve ved innløpsbekker og på odder og nes som stikker ut i vannet. Her kan det ofte samle seg fisk rundt og er generelt sett gode spots. Ta deg god tid til å fiske av slike steder, før du eventuelt beveger deg videre.
Så er det siste og viktigste punktet, og det er å ha en dæsj tålmodighet og vilje til å ta kast etter kast.
Bytt fiskekrok jevnlig og ikke gi opp. Man vet aldri når fisken slår til. Bare et kast til...
Si ordene Alaska og fiske til en lidenskapelig fisker, og du vil se et glimt av gullrush i blikket. Vi reiste over dammen til Chunilna Creek for å se om alt virkelig er større der borte – inkludert fiskelykken...
Markus har fisket hele livet og fikk tidlig lidenskapen for fiske. Han er mest opptatt av isfiske etter røye, og har dratt røye på over 5 kg. Han jakter fortsatt etter ørret i samme vektklasse, og har hatt mange tusen kast med haspelstang.
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.