Å bruke kunstig lys som lokkemiddel er faktisk i en gråsone med tanke på lovlighet, ifølge Øyvind Fjeldseth, som er fiskebiolog i Norges Jeger- og Fiskeforbund.
– Skal man tolke loven helt bokstavelig er det å benytte kunstig lys som lokkemiddel for å fange fisk ulovlig. Det var ikke denne typen lys en tenkte på da loven ble skrevet, men det gjør at lysbruk for noen anses å være i en gråsone.
Fjeldseth har en del andre triks på lur for ferske isfiskere som er på pilketur for første gang.
– Det er abbor og ørret man ofte pilker etter, og man kan også fiske gjedde. Sik og røye er også aktuelt, og spesielt røyefiske i fjellet er populært. Ørret kan være litt vanskeligere å fiske enn abbor, da må du ofte sitte og vente til den svømmer forbi, og kanskje den ikke vil ha agnet. Slipper du agnet rett ned der abboren står, så biter den, sånn er det ofte. Derfor er det et viktig moment å forflytte seg, ikke sitte og vente på fisken. Ikke vær redd for å borre nye hull. Leit heller etter fisken enn at fisken skal leite etter kroken. Husk også å feste agnet sånn at maggoten lever og beveger seg godt. Ved abborfiske foregår det meste av fisket på tre-fire meter dyp. Fisken står ganske tett på land, og lenger ut på året, kan den holde seg på 30 – 60 cm dyp, langs land, inne i bukter, rundt odder, eller på grunne partier ute i innsjøen.
Hvordan finner man de gode pilkevannene?
– Du finner abbor og ørret nær sagt over alt, den overlever der den har gytemuligheter. Det enkleste er å spørre andre som er ivrige fiskere. I Oslomarka har du Oslomarka Fiskeadministrasjon som har god oversikt over fiskevannene de forvalter, og hva slags fisk du finner hvor. Jeger- og fiskerforeninger over hele landet kjenner også til sine lokale vann. Bare sjekk om det er fiskekort, men barn fisker gratis opp til 16 år, og noen steder har de lokale regler om gratis fiske opp til 18 år, forteller Fjeldseth.
Når det blir litt varmere i været, må du tenke mer på isforhold og ta forholdsregler når du ferdes på isen, men det blir også litt hyggeligere å isfiske. Da biter visstnok også fisken litt oftere, ifølge Fjeldseth.
– Hovedårsaker til at det kan være litt dødt i januar, kan være at det ikke er så lenge siden fisken var full-ernært, den blir mer sulten utover vinteren. Februar og mars er gode abbormåneder. Nede ved bunnen der abboren står er det stort sett fire grader hele vinteren, og de merker nok ikke så mye til om det er tjue minus over vannet. Abboren gyter også når isen begynner å gå, og da krever den også litt mer energi. Men mange mener abbor har litt humørsvingninger, spesielt ved raske trykkforandringer, spesielt når vi brått får et lavtrykk. Da kan de ofte bli litt dovne. Årsaken er at abbor har lukket svømmeblære, og derfor trenger noe tid på å justere trykket i denne i forhold til omgivelsene. Dette kan den enten gjøre ved å flytte seg til grunnere eller dypere vann, eller stå stille og la fysiologien gjøre jobben, forklarer Fjeldseth.