IKKE UVANLIG: Det settes ut fisk i ferskvann hvor den ikke hører hjemme. Foto: OT Sandlund, NINA
Lesetid: 4 minutter
Å få fisk på kroken er alltid gøy, men det kan være du fanger noe helt spesielt!
Norske vassdrag og nevneverdig ferskvann kan tidvis trues av at det settes ut fisk, eller at fremmede arter på ulikt vis finner vi til en biotop hvor de kan gjøre mye skade.
Som regel er det to typer trøbbel som skapes av fisk på avveie: Fremmede arter som ikke hører hjemme i Norge, eller lokale arter som av ulike årsaker forviller seg inn i et vann der de ikke skal være.
– Et eksempel på en slik art kan være ørekyt eller gjedde. Det har vært fokus på å finne igjen gjedder på avveie, særlig i Trøndelag i senere år, forteller Trygve Hesthagen, seniorforsker Norsk Institutt for Naturforskning, NINA.
Han har jobbet med å rapportere om fisk på avveie siden 2013.
NINA har ansvar for det store bildet med fisk på avveie, og lager årlige rapporter om tilstanden i norske vassdrag.
Hva skjer om jeg finner en sånn fisk?
– Da skal du varsle fra. Du skal melde fra til Fylkesmannen først, og så må du si fra til oss på NINA som har et prosjekt for miljødirektoratet, som rapporterer videre til myndighetene. Fylkesmannen gjør vurderingen og setter eventuelt saken videre til miljødirektoratet, som har muligheten til å sette inn tiltak. For eksempel en utryddelsesaksjon, sier Hesthagen.
Det er biologer og fagfolk som tar seg av det, men i tilfelle med gjedda i Trøndelag har man gjennomført behandling med stoffet Rotenon.
– Det har blitt gjort undersøkelser som viser at om det introduseres gjedde til et vann, spesielt et mindre vann, er det ensbetydende med at fisken som har pleid å være der tidligere, for eksempel ørret, blir helt utrydda, forteller Hesthagen.
Rotenonbehandling
Behandling med rotenon er alvorlige greier som gjerne dreper alt av fisk i et vann. Ofte tas en del av fisken som hører hjemme opp før behandlingen, og settes tilbake igjen etterpå. Et økosystem i ubalanse er en vanlig trussel. Også innføring av fremme virus og parasitter er et faremoment.
Men hvordan kan menigmann som fisker vite om en gjedde hører hjemme i et vann eller ei?
– Den som har gått mye i sitt nærområde og fisket en del, bør jo bli ganske kjent med hva man kan forvente. Selvfølgelig er det mye vanskeligere å vise om du kommer til et nytt område som fisketurist. Er du i tvil, rapporter likevel - da kan vi som har oversikt vite om dette er et tiltak av en ny introdusert art eller om fisken har vært der lenge, sier NINA-forskeren.
– Det er viktig at fiskere tar ansvar med rapportering. Det er viktig å få gjort tiltak så tidlig som mulig og da er det gjerne fiskerne som vet først om noe er galt, sier Hesthagen.
Vær på vakt etter uvant fisk
Den beste måten å bidra til å verne om økosystemene i våre vassdrag, er å fiske fornuftig og identifisere alt man tar inn. Ser det ut som det hører hjemme der du har fisket? Meld fra om du er i tvil.
En rapport skal inkludere dine personalia, hvor og når du fanget fisken, og gjerne være så nøyaktig som mulig. Kan du logge GPS-koordinater på fiskestedet, bør du gjøre det. Du kan rapportere digitalt på nettsidene til NINA eller ved å kontakte fylkesmannen i ditt fylke.
Du kan klikke her for å slå opp i fremmedartslista - det kan være en god veileder til å sjekke statusen på en fisk du har identifisert.
For å varsle NINA, ring Trygve Hesthagen på 995 93 389 eller send mail til trygve.hesthagen@nina.no.
Det er mange arter å holde oversikt over, men det finnes også mange gode ressurser du kan bruke.
Denne plakaten er de vanligste artene du bør være oppmerksom på i Norge.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.