Si ordene Alaska og fiske til en lidenskapelig fisker, og du vil se et glimt av gullrush i blikket. Vi reiste over dammen til Chunilna Creek for å se om alt virkelig er større der borte – inkludert fiskelykken...
Elvene i Alaska huser en rekke arter. Her har en røye, eller såkalt "Dolly Varden", akkurat tatt fluen. Fisken er nær slektningen av vår egen røye og navnet er visstnok hentet fra en vakker dame i Charles Dickens romaner fra slutten av 1800-tallet.
Lesetid: 5 minutter
– De fleste nordmenn som vil på fisketur i Alaska, tror at man får fisk på nesten hvert eneste kast. Slik er det åpenbart ikke...
Tre svettende menn i vadebukser er litt blanke i blikket der de konkluderer turens første fiskeøkt. Men det er ikke så mye skuffelse i tonen. Med en «bud light» i hånden speider de mot horisonten. 35 varmegrader gjør sitt med tørsten, men man kan også bli svimmel av utsikten.
Rundt oss er den ville taigaen preget av gigantiske bregner, tett urskog og smeltevann i irrgrønne kontraster. 6168 meter opp i horisonten foran oss rager hvitkledde Denali som en gigantisk juvel. Hvem kan være misfornøyd med en slik utsikt, selv om laksen ikke bet på første kast? Vi har jo en uke å drømme oss bort på.
For Alaska handler om drømmer. Med 3000 elver og til sammen 585.000 kilometer elvestryk, burde det være nok til å fylle en hver fiskeinteressert sine villeste fantasier. Topp det hele med tre millioner innsjøer og smeltevann fra 5000 isbreer, fyll elvene med fem typer laks, rikelig med røye, ørret og harr, og du har oppskriften til noe av verdens beste sportsfiske.
– Litt av poenget med å komme hit for min del er at laksefiske har blitt mye dyrere og dårligere hjemme i Norge de siste årene. Samtidig har Alaska blitt mer tilgjengelig med nye flyruter. Jeg reiser uansett en uke om gangen når jeg skal på fisketur, så nå ville jeg prøve noe nytt og annerledes. Med denne utsikten, blir jo ikke fisken så viktig lenger, sier Jørn Inge Thomassen.
Den håpefulle fiskeren legger likevel ikke skjul på at den kanskje viktigste motivasjonen med å reise til andre siden av kloden for seks dagers fiske, er fisken i seg selv.
– Med litt flaks er det ikke usannsynlig med kongelaks på over 20 kilo her. De kjempene finner du ikke mange av i elvene hjemme...
I «den siste villmark» kan laksen bli stor. Verdens største, faktisk. Kongelaksen, også kalt chinook, kan veie over 40 kilo, men snittet ligger rundt 10 kilo. I norsk målestokk er alt over åtte kilo som storfisk å regne.
Campen er også rigget for store opplevelser, der den ligger gjemt ved elvebredden som en siste utpost før Denali Nasjonalpark. Med sine 25.000 kvadratkilometer er parken like stor som alle nasjonalparkene på det norske fastlandet samlet. Det er god grunn til å føle seg liten. Og vi blir ikke særlig større når forholdsreglene mot bjørn blir gitt ved første middag.
– Vi har mye bjørn her, så dere burde bære pepperspray til enhver tid om dere ikke vil bli bamsemums. Men ta det med ro – ingen har blitt mumset på min vakt, gliser norske Henrik Wessel.
Wessel er camp-general og en herlig blanding av casanova, fjellklatrer og storviltjeger. Det meste han informerer om ender i livlige historier. Selv vant nordmannen arbeidstillatelse, eller «green card», i et lotteri for over 20 år siden. Siden den gang har han blant annet jobbet som miljøsjef og guide i Alaskas villmark. På somrene driver han den selvsnekrede fiskecampen i området som er kjent som et av de mest fiskerike i den ville delstaten.
Nå ser Wessel skråsikkert på elva og mener at vi garantert vil få oppfylt fiskedrømmen vår i løpet av uken. Smeltevannet skal klarne og det gjør at den vandrende kongelaksen vil komme opp elva.
– Regnbueørreten biter nesten like mye som myggen. Det var nummer fem over kiloen på fem strake kast..
Preben Jansholt smiler så han smaker ørevoks bak mygghatten. Som fersk fluefisker har han nettopp landet i drømmeland. En dagsmarsj med vading oppover elva fra campen, har vi funnet vårt lille bonanza når uken går mot slutt.
Et hundretalls røyer, eller såkalte «Dolly Varden», har også blitt kysset og sendt tilbake i strømmen. Mange på flere kilo. Men kongelaksen har enda ikke meldt sin audiens. Hva er galt?
Vi har tenkt på det en hel del, og vi har jo sett skyggene av dem i elva. De vil bare ikke bite. Elg, bever, hvithodeørn og bjørn har likevel vært med å toppe opplevelsen langt over skuffelsen.
Det er ikke før vi runder en meander på vei tilbake til campen, vi forstår at noe er på gang. Der står Jørn Inge og tauer på noe som kan minne om en vakende hval. Fisken leker med mannen som løper opp og ned elvebredden på slep.
– Hjelp! Denne må minst være 25 kilo, roper han med skjelv i stemmen.
Den euforiske opplevelsen av rå muskelkraft tar over i Chunilna Creek. Knitring i bruddklart fiskesnøre, rop og plask overdøver elvebrusen. Stillheten inntrer først 45 minutter senere.
Da sitter en heseblesende fisker med 30 kilo kongelaks mellom bena. Spørsmålet kommer fra en mann i lykkerus:
– Hvem er konge nå?
Det levner liten tvil. Ting er større på andre siden av dammen.
Fiske i Alaska
Fiskekort for delstaten koster 55 USD og egen lisens for kongelaks koster 30 USD. Kortene gjelder for hele staten, sesongen ut.
Kongelaks blir størst, men du kan også fiske etter lakseartene sockeye, chum, coho og silver salmon. Samtidig finner du førsteklasses fiske etter regnbueørret, harr og røye i mange elver.
Laksen vandrer opp elvene på mer eller mindre faste tider av året avhengig av art. Det er viktig å planlegge reisen riktig i forhold til arten du ønsker å fiske etter. Tidene for oppgang av laks og tillatt fiskeperiode varierer noe i elevsystemene, men dette er pekepinn:
Kongelaks: 12. juni – 13. juli
Rødlaks: 15. juli – 30. juli
Sølvlaks: 1. august – 15. september
Dog Salmon: 15. juli til 15. september
Pink Salmon: 15. juli til 30. august
Når: Ønsker du å få mye, men kanskje ikke så stor fisk, er begynnelsen av august tidspunktet å sikte seg inn på. Da har også sølvlaksen vandret, som er kjent for sine kampferdigheter til tross for at snittvekten er cirka fem kilo.
Utstyret du bruker til laksefiske i elver her hjemme duger også i Alaska. Tohånds fluestang er en fordel på kongelaks, men fluefiskere må ikke legg igjen lettere utstyr hjemme. Norske slukstenger er ideelle til laksefiske etter kongelaks, mens lett haspelstang fungerer godt om du fisker etter de øvrige lakseartene. Fiskeutstyr er billig i Alaska i forhold til her hjemme. En tur på Sportsmans Warehouse bør være obligatorisk. Fluer og sluker vi bruker i Norge fungerer også i Alaska.
Hvor du skal fiske i Alaska er et vanskelig valg. Om du vil campe, padle eller være på egenhånd kan det være greit å sikte seg inn på et hovedvassdrag du finner interessant og ta planleggingen videre derfra. Flytransport inn i områder er lett tilgjengelig og ikke alt for dyrt. Mye av sportsfisket foregår i mindre sideelver til de store elvene. Upper Cook Inlet leder til Talkeetna og Chunilna Creek og har gode forekomster av alle lakseslagene. Kenai River, som ligger sentralt sør i delstaten, er kjent for sin store stamme av kongelaks. Bristol Bay er den østlige delen av Beringhavet og kjent for sine enorme mengder rødlaks, men elvene her har også gode oppganger av de andre artene.
Chunilna Creek
• Chunilna Creek, en av de beste elvene i hele Alaska! Det er en liten elv og det meste fiskes fra land, ikke i båt. Det unike for denne elven er at du ofte kan oppdage fisken, noe som gjør den til noe av det fineste og mest utfordrende innen sportsfiske.
• REISEN DIT:Vi reiste med XXL Adventure til Alaska.
• BUDSJETT: Prisen for syv netters opphold og seks dager med fiske er 16.990 kroner. Det inkluderer fullpensjon og all transport. I tillegg kommer flyreisen til Anchorage. Den er enklest med Icelandair, men også Condor flyr deg over for cirka 10.000 kroner.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.