Sommeren 2022 ble utstyrsgiganten Amer Sports dømt i Oslo tingrett til å betale 25,8 millioner kroner til bindingsprodusenten Rottefella.
Striden gjaldt en langrennsbinding av den flyttbare typen, som kan justeres uten at du trenger å ta av deg skiene.
Hensikten med flyttbare bindinger er at du enkelt og greit kan justere deg inn etter hvordan føreforholdene er. Hvis festet er for dårlig, kan du justere bindingen og tyngdepunktet lengre framover for å få mer trykk på skia og få bedre feste, eller bakover for motsatt effekt hvor man ofte opplever bedre glid.
Det er et konsept og en patent som Rottefella og Madshus har patent på, og som har ført til plagiat-søksmål mot Amer Sports, som blant annet har Atomic og Salomon.
Flyttbare bindinger har nærmest blitt standard på felleski, ettersom fast fell i smøresonen begrenser muligheten til å justere festeegenskaper etter vær og føre slik man kan på smøreski.
Rottefella søkte om patent på Move-systemet i 2011 og fikk det.
Rottefella vant første runde i retten
– Rottefella satser sterkt på kvalitet og innovasjon. Da må vi samtidig passe på at ikke andre aktører tar våre oppfinnelser og markedsfører som sine egne. Amer har brutt patentrettigheter tilhørende Rottefella og Madshus, og vi gikk derfor til sak og vant i tingretten, forteller administrerende direktør i Rottefella, Torstein Myklebostad.
25 millioner av det totale erstatningsansvaret fra tingrettsdommen skal dekke fremtidig tap på salg.
Rottefella så seg nødt til måtte gjøre prisjusteringer etter at Amer Sports lanserte sitt bindingssystem. I dommen måtte også Amer Sports tilbakekalle bindingen sin fra markedet.
Utemagasinet har har vært i kontakt med Amer Sports, som ikke ønsker å kommentere saken.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Hva er Rottefella sitt ståsted nå når Amer Sports har anket dommen?
– I dommen fra tingretten i fjor sommer fikk Rottefella og Madshus fullt medhold i sine krav, og ble tilkjent sakskostnader. Amer vant ikke frem med noen av sine krav i saken, sier Myklebostad.
Amer har påanket de deler av Oslo Tingretts dom som gjaldt forbud mot omsetning av Shift-in-løsningen, og den idømte erstatningen for patentinngrep, samt spørsmål om gyldigheten av et av Amers varemerker.
Rottefella er fremdeles av den oppfatning at Amers Shift-in-system krenker Rottefella og Madshus sine patentrettigheter, slik også tingretten konkluderte med.
– For oss er det viktig å sørge for at vi konkurrerer på jevne vilkår slik at vi kan fortsette å levere kvalitetsprodukter til kundene våre, utviklet og produsert i Norge, sier Myklebostad.
Ankesaken skal opp i Borgarting lagmannsrett i perioden 21. til 29. mars.