Tord Are Meisterplass skal ha med seg broren, tre kompiser og en filmmaker. Foto: Grønlandsdraumen
Lesetid: 3 minutter
I morgen går flyet til Kangerlussuaq på Grønland, og med seg har han broren Even Meisterplass og deres tre venner Carl Christian Sole Semb, Erlend Vastveit og Snorre Sulheim.
Planen er å gå Nansens rute, fra vest til øst. Da begynner man innerst i Grønlands 190 km lange Kangerlussuaqfjorden til Isortoq i øst, en strekning på 550 km. Dersom ekspedisjonen lykkes, vil Tord Are være første i verdenshistorien til å klare bragden.
– Vi flyr til København i kveld - og så flyr vi til Grønland i morgen. Fredag klokken seks norsk tid tar vi helikopter over breskaret fordi der er det for mye vannføring akkurat nå til at vi kan forsere, forteller Meisterplass på telefonen før avreise.
– Jeg er god og nervøs ja, jeg går rundt med sommerfugler og klump i halsen om hverandre - men dette har vært forberedt veldig veldig lenge dette her. Så de siste ukene har jeg gått og venta på at ting skal være klart, sier Tord.
Tord Are Meisterplass skal stake hele veien, sittende i en spesialtilpasset pulk, opprinnelig en dobbel barnepulk fra Fjellpulken. Turen er forventet å ta 30 til 40 dager, og turlaget har tenkt på massevis av løsninger på utfordringene underveis.
Tord are var nær på å dø i skiulykken for 5 år siden, og havnet i koma. Han var på ski i Sogndal da han plutselig mistet kontrollen, skia falt av og han traff et tre med hodet først. De store kreftene førte til et stygt brudd i nedre del av nakken og hovednerven kom i klem med komplett ødeleggelse av signalene ned til kroppen under bruddstedet. Nå, med lammelse i bein, kjernemuskelatur og med svært nedsatt armfunksjonvar, skal han forsøke å bli den første med nakkeskade som staker seg over Grønland.
– Det har vært et spetakkel med korona. Vi mistet to teammedlemmer som er vanskelig å forholde seg til, det har vært mye usikkerhet. Med korona har vi måttet forholde oss til korte frister, men nå ser alt veldig lovende ut - vi er alle sammen koronatestet flyet er bekreftet, vi får lov å reise inn i landet og sånne ting, forteller Meisterplass.
– Jeg føler meg mer klar nå enn før, og så går vi inn i en litt annen sesong - en varmere sesong, som tar bort litt av kuldeproblematikken, men nå forventer vi at vi kanskje kan gå i regn, så vi har byttet ut kuldeproblematikken med en fuktproblematikk, sier han.
– Det er vanskelig å få tørka utstyret i telt. Vi har hatt en utstyrspakke som var laget for ekstremkulde, men nå har vi måttet impregnere en del ting. Vi har satt opp utstyret vårt for å tåle mer regn, forteller han videre.
Ekspedisjonen på fem personer kommer til å bo i et stort Helsport Svalbard 6-mannstelt og et Spitsbergen 4-mannstelt, i tillegg til reservetelt. Maten kommer fra smeltet snø på gassbrenner.
– Vi har med en satellitt-internettstasjon som gjør at vi kan sende bilder og noe tekst, og kan ringe hjem til kontakten vår hjemme i Norge, vi får håpe å være i kontakt hver andre eller tredje dag avhengig av om det er noe å rapportere, sier Tord.
Du kan følge Grønlandsdraumen på nett, instagram og Facebook på ferden videre i juli og august.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.