2.3 milliarder mennesker er avhengige av vannet som kommer fra breene i Himalaya.
Hva skjer hvis de sakte men sikkert smelter?
I anledning 60-års jubileet for førstebestigningen av Mount Everest, 29. mai 1953, setter organisasjonen GlacierWorks fokus på endringene som skjer i Himalaya.
Gjennom GlacierWorks interaktiv kart kan du bli med hele veien til Everest Basecamp og se hvordan landskapet har endret seg.
Du kan bli med ned i landsbyene og opp på breene på veien mot toppen. Du kan zoome deg inn på fjellene eller basecampene, og få en forståelse av hvor lang turen mot toppen egentlig er. Grunnleggeren av GlacierWorks, David Breashears, har vært på toppen av Everest fem ganger, og blitt opptatt av hvordan landskaper endrer seg, i et område kun noen få vil komme til. Gjennom nettsiden, det interaktive kartet og fotoutstillinger rundt i verden håper de på å øke interessen og kunnskapen om Himalaya.

Breene i Himalaya gir vann til de største elvene i både India og Kina, og måler rundt 35 000 kvadratkilometer. Debatten om smeltingen av breene i Himalaya går høyt, og hva følgende av smeltingen vil være er usikre. Det som er sikkert er at alt som skjer i Himalaya vil påvirke alle som bor langs elvene som fører vannet fra Himalaya med seg.
Visste du forresten at et menneske som er akklimatisert til å være ved havnivå, ville blitt bevisstløs etter 2-3 minutter på toppen av Mount Everest, på grunn av lavt oksygennivå?