Slik husker de Norge på langs

Lars Monsen likte seg best over Saltfjellet. Stein P. Aasheim latterliggjorde en fransk ekspedisjon i Finnmark. Her er minnene til fem Norge på langs-veteraner.

Sist oppdatert: 14. november 2014 kl 12.33
norge på langs
NORGE PÅ LANGS: Et tikdrevende prosjekt, men en klassiker som gjennomføres årlig. Foto: André Spica
Lesetid: 5 minutter

NPL-FAKTA

Førstemann: Bjørn Amsrud i 1966

Eldste deltaker: Gunnar Aas, 70 år

Yngste deltaker: Christian Vedeler, 15 år (sommer), Øystein Hallen, 18 år (vinter)

Raskest gjennomføring vinter: Alain Ferber, 55 døgn

Raskest gjennomføring sommer: Erik Nossum (løping 42 døgn), Gunnar Eiterjord og Ørjan Ravndal (rulleski 34 dager)

Flest ganger: Bjørn Tomren og Rolf-Erik Poppe.

Nærmere 300 Norge på langs-turer er gjennomført i perioden 1951-2014. 

Noen starter om vinteren ved fyret på Lindesnes og går til Nordkapp, eller til det nordligste fastlandet: Kinnarodden.

Andre går om sommeren og starter gjerne i nord for å unngå snø og vinter ut på høsten.

Skjermbilde 2014-11-14 kl. 11.47.57
Skjermbilde 2014-11-14 kl. 11.47.57

Tid: Norge på langs (NPL) er et tidkrevende prosjekt. De sprekeste går på 60-70 dager, men sett gjerne av en ekstra måned i tillegg. Mer tid betyr mer opplevelse og mindre stress med å holde tidsskjemaet. Ta høyde for dårlig vær i forhold til sesong og område. Tidspress forårsaker feilvurderinger og farlige situasjoner. Ikke alle har anledning til å ta fri flere måneder, og da er det et godt alternativ å gå etappevis.

Tempo: Du har omkring 2500 kilometer foran deg. Omkring to mil i gjennomsnitt per dag er realistisk, noe mindre om sommeren. Innregn minimum en hviledag i uka. Restitusjon er viktig og formen kommer raskt med tilstrekkelig hvile.

Utstyr: Skriv ned alt du planlegger å ha med deg. Legg noen ekstra lapper på bordet og velg god kvalitet. Flesteparten starter med for tung oppakning. Hold vekten til et absolutt minimum hvis du kun går med ryggsekk. I pulken kan du unne deg langt mer luksus.

Mat: Du vil ha mulighet til å proviantere jevnlig, ofte hver uke. Tempoet avgjør hvor mange kilo proviant du bør ha i sekken, men ta høyde for å ligge værfast i flere døgn. Regn med en halvkilo mat per dag. Velg mat med høyt innhold av karbohydrater, og varier kosten ofte. Sjekk hvilke hytter som er åpne og selvbetjente, så du ikke får ubehagelige overraskelser.

Depoter: Ikke alle samvirkelag eller turisthytter har yndlingspålegget ditt. Du kan sende forsyninger og utstyr til depot-stasjoner underveis. Dette kan for eksempel være et postkontor, nærbutikk eller hotell. Ring for sikkerhets skyld på forhånd og avtal dette.

Kart: De nye kartene dekker sammen område som fire kart dekket tidligere. Enten Nordecas Norges-serie, eller Statens kartverk (som er den oppdaterte versjonen av den gamle M711-serien). Planlegg ruta godt og få tegnet inn traseer som hjelper deg fram i dårlig vær. Det enkleste er å benytte den vanlige turkartserien til Nordeca der den dekker, ettersom den foreslår vinterruter der DNT kjører opp løyper til vinterstid. Slik spares det tid på ruteplanlegging. Det er nok av udekket mark som må planlegges. Du bør i tillegg ha GPS med digitale kart.

Budsjett: Kostnadene vil variere stort ut i fra hvor mye utstyr du anskaffer og hvor mye du unner deg ved lokale besøk. Du kan velte deg i turmatluksus for under 3000 kroner i måneden. Reise til og fra endepunkter, jakt- og fiskekort, forsikring, depotforsendelser er andre budsjettposter. Totalt bør du komme godt i mål for godt under 50.000 kroner.

Turfølge: Gode forberedelser handler også om hva som kan skje mellom deltakerne på turen. Velg din NPL-partner med omhu, og test samarbeid og kjemi på krevende turer i forkant. Fordel faste rutiner, og avklar ansvarsområder. Bør det være en navigeringsansvarlig? Hvordan løser vi tvister ved rutevalg? Bør det være en som har lederrollen?

Skjermbilde 2014-11-14 kl. 11.00.41
Skjermbilde 2014-11-14 kl. 11.00.41

Utvalgt minne: Det må være da jeg ble spilt et puss av whiteout-forholdene. Jeg sklir nedover en slak bakke i utforstilling og ser absolutt ingenting. Nedoverkjøringa fortsetter, og fortsetter.

Merkelig hvor lang bakken er. Plutselig går det opp for meg at jeg faktisk står helt stille, og har gjort det en stund.

I utforstilling. Bak meg har Trond for lengst oppdaget fadesen, og serverer spydige morsomheter i fleng. 

Favorittområde: Hvis jeg må velge en favoritt må det bli Nordland med Saltfjellet og Børgefjell. Saltfjellet har ville og steile fjell langs kysten og Svartisen som venter på deg. 

 

Skjermbilde 2014-11-14 kl. 11.00.47
Skjermbilde 2014-11-14 kl. 11.00.47

Utvalgt minne: I Finnmark traff vi på «French Trans-Scandinavia Ski Expedition». Den fullsponsete gjengen med randonnè-ski, store plaststøvler, pelsluer og fransk TV i ryggen hadde nylig avbrutt turen grunnet «de umenneskelige, arktiske naturkreftene».

De ble forskrekket over det spinkle utstyret vårt og rådet oss til å trekke ned til folk før vi forfrøs beina våre. Uttrykket i ansiktet deres da vi fortalte hvor langt vi hadde gått, glemmer jeg nok aldri.

Favorittområde: Det må bli nordover fra Sulitjelma og inn i Sarek. Over svenskegrensen ligger nasjonalparkene Padjelanta, Sarek og Stora Sjöfallet i nord, og dette er spennende og store villmarksområder å ferdes igjennom.

Skjermbilde 2014-11-14 kl. 11.00.55
Skjermbilde 2014-11-14 kl. 11.00.55

Utvalgt minne: Etter flere dager værfast i Nordland var proviantlageret avmagret, og det var langt til neste matbutikk.

Sent på kvelden kom jeg tuslende til ei turisthytte på Saltfjellet, og braste inn til et langbord med 15 personer som viste seg å være sentralstyret i DNT.

Det ble knall middag og svært hyggelig selskap. Jeg fikk med en svær sjokoladekake som redda lunsjen i flere dager.

Favorittområde: Setesdal – Ryfylkeheiene kan gi naturopplevelser helt utenom det vanlige, med store vidder, vann og sukkerdekte snøtopper. Både den fineste og mest utfordrende etappen.

I tillegg skal jeg definitivt tilbake området fra Sylane til Nordland. Her er det flere nasjonalparker, rikt dyreliv og uberørt villmark. 

Skjermbilde 2014-11-14 kl. 11.32.28
Skjermbilde 2014-11-14 kl. 11.32.28

Utvalgt minne: Vi ankom Elvenes i Sør-Varanger og slo opp teltene på en gressmatte 10-12 meter fra elven. 

Kvelden og natta ble brukt til å fiske i den kraftige tidevannsstrømmen og vannet stiger raskt over to meter. Så dukker den karakteristiske magefølelsen opp – teltet.

Raskt tilbake kan vi lettet fastslå at det var ennå litt å gå på til teltet sto under vann – men ikke mer enn rundt 10 centimeter.

Favorittområde: Andreas Nilsen-hytta ligger ved inngangsporten til Anarjohka Nasjonalpark i Finnmark.

Selv om det innebærer en omvei å ta turen innom dette området, så vil vi absolutt anbefale det. Krokete furuskog med innblandet høstfarget løvskog bidro til å gjøre området til en av de store perlene på turen vår. 

Publisert 14. november 2014 kl 12.33
Sist oppdatert 14. november 2014 kl 12.33

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen