Premiere for Ekspedisjon Barents

Det begynte som en frustrasjon mot regjeringens oljepolitikk, og en kjærlighet til Arktis. I kveld får Ekspedisjon Barents premiere her på utemagasinet.no.

Sist oppdatert: 11. oktober 2019 kl 15.09
EKSPEDISJON BARENTS: På tokt mot oljeboring. Ekspedisjonsleder Thor Due. Foto: August Gautun
EKSPEDISJON BARENTS: På tokt mot oljeboring. Ekspedisjonsleder Thor Due. Foto: August Gautun
Lesetid: 3 minutter

Hvis Thor Due hadde visst hvor komplisert det var å dra på en sju ukers ekspedisjon til Barentshavet, hadde han aldri reist.  

– Det baller på seg uten at man ber om det. Det som tok mye tid var alle byråkratiske utfordringer, med tillatelse fra Kystdirektoratet. Vi fikk en båt som hadde en del feil og mangler, selv om den var gratis. Jo mer vi gravde, jo flere feil fant vi, forteller han.

Dokumentaren Ekspedisjon Barents får premiere på utemagasinet.no søndag 13. oktober klokka 19! 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hvem bestod ekspedisjonslaget av?  

Det bestod av venner fra Nordfjord folkehøgskole og meg. August Gautun var kameramann, tvillingbroren hans Sigurd og Susanne, som er god på dynamikk og Audun som er glad i utstyr og sikkerhet. Vi har vært på mange lange turer. Jeg er vokst opp med seiling og drev med jolleseiling da jeg var ung. Alle hadde vært uti før. 

 Hvordan hadde dere det underveis? 

– På sju uker opplever man det meste. Det er noen helt utrolige naturopplevelser som overskygger mye annen drit. Så står du der klokka halv fire om natta, det blåser, du fryser og må holde vakt, uten at du ser noe på grunn av tåke. Det mest utfordrende var at det var mye jobbing hele tiden. Det var lite slaraffenliv. Vi måtte hele tiden seile effektivt. 

Du sitter også i sentralstyret i Natur og Ungdom. Kom noe overraskende på deg, rent faglig?  

– Jeg har lest at det er en halv million fugler på Bjørnøya. Men å se at det er så sjukt mye liv i en vertikal fjellhylle, var spesielt. Havhesten er veldig nysgjerrig. Når den kommer helt inntil deg, uten å være ute etter mat, var noe jeg absolutt ble overrasket over. Det er et veldig spennende og økologisk felt. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TETT PÅ: Nærgående havhest. Foto: August Gautun
TETT PÅ: Nærgående havhest. Foto: August Gautun

 – Natur og Ungdom har saksøkt staten, det såkalte Klimasøksmålet. Hva innebærer det?

Sammen med Greenpeace har vi saksøkt staten for brudd på Grunnlovens miljøparagraf, § 112, gjennom å tildele lisenser som tillater oljeleting i Barentshavet.Området er ett av de siste områdene som ikke er helt fullstendig ødelagt. Blir noe ødelagt her, som er i ferd med å skje, kan det bli en stor klima- og matmessig konsekvens for oss mennesker. Ikke alle vet at mengden plast i Arktis har økt med 50 prosent de siste 15 årene, få vet også at det finnes langt flere mikroorganismer langs iskanten enn ellers i havet.  

Hvilken rolle spiller Ekspedisjon Barents i dette?  

– Faren er at jeg sitter og lurer på om det ikke betyr noe. Jeg er redd for at det. Det er litt derfor vi ville dokumentere det også, slik at man ser at det er en trussel og at noen ser at det er viktig å bevare. Det vedtas en forvaltningsplan rundt påske. Vi trenger at den blir kjent. Hvis ikke kan regjeringen gjøre hva de vil, sier Thor Due.  

LAGET: Fra venstre: Audun Karlstad, August Gautun, Susanne Kingren Storaker, Sigurd Gautun og Thor Due.
LAGET: Fra venstre: Audun Karlstad, August Gautun, Susanne Kingren Storaker, Sigurd Gautun og Thor Due.

LES OGSÅ: Bjørnøya-brødrene

Publisert 11. oktober 2019 kl 15.09
Sist oppdatert 11. oktober 2019 kl 15.09

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen