Oppdagelsesferd i ukjent polarrike

Fire menn har vært på let etter polarlegenden Otto Sverdrups varde på Ellesmere-øya. Gå ikke glipp av filmen, som vises 30. desember på TV 2.

Sist oppdatert: 26. desember 2013 kl 07.36
Lesetid: 4 minutter

– Det å kanskje være de første som har gått på ski i Trollfjord siden Otto Sverdrup og hans menn gjorde det for 110 år siden, var ett av de virkelig store høydepunktene, forteller Tobias Thorleifsson. 

Sammen med John Huston (USA) var han ekspedisjonsleder for New Land Expedition 2013 i Arktis tidligere i år.    

Beskjeden helt

New Land 2013 er en ekspedisjon i fotsporene til polarforskeren Otto Sverdrup. I 1898 la Sverdrup ut på en storslått ekspedisjon til en ukjent del av Arktis. 17 menn og 100 hunder skulle bruke fire år på å utforske nye landområder. Dette var den andre og ikke fullt så kjente Fram-ekspedisjonen, som stod for den største kartleggingen av polare områder uten bruk av fly eller satellitt. Otto Sverdrup regnes som en av de tre store i norsk polarhistorie, ved siden av Fridtjof Nansen og Roald Amundsen. Men Sverdrup var ekstremt beskjeden, og slåss ikke akkurat om oppmerksomheten. 

«Denne Mand der gikk ombord stille og rolig – saa alt, talte lite, men udrettet desto mer», sa Hjalmar Johansen om Otto Sverdrup
«Denne Mand der gikk ombord stille og rolig – saa alt, talte lite, men udrettet desto mer», sa Hjalmar Johansen om Otto Sverdrup

– Det illustreres godt da han skulle motta gullmedaljen i Royal Geographical Society. Han ba om å få talen lest opp av en annen. Da den var ferdig opplest, reiste han seg opp og ga et lite bukk, mottok medaljen og satte seg ned igjen. Han er virkelig en av våre aller største, og denne ekspedisjonen er for å løfte han fram, forteller Thorleifsson.

Sterke villmarksopplevelser

Ellesmere er den største av Dronning Elizabeth-øynene. Det er også ett av de mest dyrerike øyene i Arktis, med mye isbjørn, moskus, polarulv og polarhare. Thorleifsson har drømt om å dra tilbake og utforske området nærmere etter at han var der i 2008 og etter å ha flydd over området flere ganger.

– Det har rett og slett vært en veldig fascinerende og hyggelig tur med store villmarksopplevelser i et område det knapt har vært folk siden Sverdrup og hans menn var der. Det har ikke vært noen  ekspedisjon i den forstand at det har vært noe race. Når målet er å løfte fram historien om en annen, at det ikke handler om oss selv, gjør det sikkert også noe med gruppedynamikken, sier Thorleifsson.

Tydelige klimaendringer


Ellesmere-øya har et enormt rikt dyreliv, med blant annet mye isbjørn, moskus, polarulv og polarhare. Men det også ett av de områdene i verden som er hardest rammet av klimaendringer. Området for ekspedisjonen er ett av områdene på jorden som er hardest rammet av klimaendringer, og ett av målene med turen er å sette søkelyset på det. Arktis og Antarktis spiller helt avgjørende roller i jordas klimatiske system. Ved siden av Grønland er innlandsbreene på Ellesmereøya ett av de stedene i verden hvor isen forsvinner raskest.

– Mens Sverdrup og hans menn kun gikk på gammel havis, domineres havområdene nå av ettårsis. 2013-ekspedisjonen 45 dager før de kom på gammel havis. 70 prosent av flerårsisen er borte. Vi har en viktig formidlingsjobb foran oss, og pakket inn i en villmarksopplevelse håper vi at det kan engasjere skoleungdom på en måte som gjør at det når inn, sier Thorleifsson, som har over 400 skoleforedrag bak seg fra tidligere ekspedisjoner. 

Imponert over planleggingen

Amerikanske John Huston har alltid vært fascinert av norsk polarhistorie. I 2009 ble han og ekspedisjonspartneren hans de første og hittil eneste amerikanerne som nådde Nordpolen uten hjelp. I 2005 var han en del av det norske laget som skulle forsvare Roald Amundsen i i rekonstruksjonen av Sydpolen-kappløpet. Han mener vi ikke skal undervurdere hvor flinke de polare oppdagerne var til å planlegge.

– Det handler mye om de samme utfordringene da som nå. Jeg er veldig tilhenger av den norske nøyaktigheten. Sverdrup var opptatt av hunder. For oss var bikkjene helt uvurderlige. Ikke minst for stemningen. Jeg hadde med meg iPod, men jeg brukte den aldri. Det var en tur med mye moro, sier han. 

– Hvordan er det å komme tilbake til sivilisasjonen igjen?

– Det tar noen dager. Verden går så fort og det er så mye støy at jeg må ta det litt gradvis, ellers kan man risikere å bli deprimert. Etter at jeg ble gift, ble det litt enklere, smiler han. 

New Land Expedition

  •  Området er hardt rammet av klimaendringer. Ett av målene med turen er å sette søkelyset på det.

  •  Laget bestod av John Huston (USA), Tobias Thorleifsson (Norge), Hugh Dale-Harris (Canada) og Kyle O’Donoghue (Sør-Afrika) 

  •  Filmen fra ekspedisjonen vises 30. desember kl 21:45 på TV 2. 

Bikkjenes morgenkor, en ganske heftig storm, en ulv som stjeler lunsjen til Huston er noe av det vi får se når dokumentarfilmen New Land 2013 vises 30. desember klokka 21.45. Se traileren her: 

Publisert 26. desember 2013 kl 07.36
Sist oppdatert 26. desember 2013 kl 07.36

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen