PÅ SKI OVER GRØNLAND: De fleste velger å krysse innlandsisen på vårparten, fra vest til øst, altså motsatt av Fritjof Nansen og hans menn i 1888. Turen er i underkant av 600 kilometer lang. Her fra en tur i 2016. Foto: Line Hårklau
Lesetid: 3 minutter
Å gå på ski over innlandsisen på Grønland er manges store turdrøm. Nå har Grønland har innført nye krav som kan sette en stopper for framtidige turer, og det før sesongen i det hele tatt har begynt.
En ny, statlig regulering gjør at alle som vil gå på ski over Grønland, fjellklatrere eller andre må ha høy forsikringsdekning i tilfelle redningsaksjoner, ifølge Explorers Web.
– Det er vesentlig å nevne at det ikke er endret i forsikringsvilkårene. De er de samme som det har vært de siste årene. Departementet er oppmerksom på at søkere i enkelte tilfeller kan oppleve utfordringer med å innhente forsikringer som oppfyller betingelsene, opplyser avdelingsleder Mettelise Fritz Hansen, til utemagasinet.no.
Dyr forsikring
Hver ekspedisjonsgruppe må ha en forsikringsdekning på 139 000 dollar for søk- og redningsoperasjoner. I tillegg må hvert ekspedisjonsmedlem ha dekning for evakueringstransport (som medisinsk evakuering) på enten 39 000 eller 83 000 dollar, avhengig av lokasjonen.
Beløpet tilsvarer mellom 2 og 2,5 millioner norske kroner.
Ekspedisjoner nord for 78°, innenfor nasjonalparken i Nordøstgrønland, krever dekning på 83 000 dollar per person.
Ekspedisjoner sør for 78°, som kryssinger av isbreen fra vest til øst, enten innenfor eller utenfor parken, krever en dekning på 39 000 dollar per person.
Vis mer
– Formålet er å sikre at det offentlige får dekket utgiftene til søk- og redningsoperasjoner (SAR) og evakueringer, uavhengig av hvilke forsikringsvilkår en ekspedisjonsdeltaker har. Kostnadene ved å sende ut et redningshelikopter skal dekkes, uansett årsak, opplyser Fritz Hansen.
Det høye beløpet skaper bekymring blant flere medlemmer i International Polar Guide Association,ettersom forsikringsselskaper som tidligere har dekket kryssinger over breen, ikke er villig til å møte de nye kravene.
Med så store summer på spill, kan det også bli en utfordring hvis et ekspedisjonslag er motvillig til å tilkalle hjelp.
KANGERLUSSUAQ: Eller Søndre Strømfjord på dansk. Her starter de fleste turen. Byen ligger på høyde med polarsirkelen, omtrent 30 km fra innlandsisen. Foto: Line Hårklau
– Tilbake til 80-tallet
Guttorm Hansen har en drøm om å krysse Grønland med fatbike. Han har krysset Grønland på ski tre ganger tidligere, i 1984, 1994 og 1996.
– På en måte er dette tilbake til slik det var på 1980-tallet, da vi pantsatte huset for å dekke datidens krav om bankgaranti på 300.000 danske kroner. Om dagens krav kan dekkes av et forsikringsselskap eller må være en fullverdig bankgaranti, er noe av det som skaper utfordringer. Vi jobber på, er 10-12 på deltakerlista nå, så total bankgaranti-krav er rundt fem millioner, sier han.
Ny turistlov
I tillegg gjør en ny turistlov fra 1. januar 2025 at bedrifter som tilbyr kommersiell turisme, som flerdagers ekspedisjoner, må skaffe seg en lisens, med mindre årlig inntekt er under 7000 dollar.
Lisenser er tilgjengelig for operatører med en registrert adresse i Grønland og full skatteplikt, og for selskaper hjemmehørende i Grønland. Minst to tredjedeler av selskapets eierskap/partnerskap må bestå av grønlandske innbyggere som er skattepliktige.
Eksisterende operatører har frist til 1. januar 2027 for å overholde de nye kravene. Dersom disse nye reguleringene blir anvendt, kan det bety slutten for mange kommersielle eventyr- og ekspedisjonsaktiviteter i Grønland.
I 2024 kom det 164 søknader, der 119 tillatelser ble innvilget.
42 tillatelser gjaldt krysninger av nasjonalparken i Nordøstgrønland.
45 tillatelser ble gitt til vitenskapelige ekspedisjoner tilknyttet faste forskningsstasjoner.
32 tillatelser ble gitt til sports- og turistrelaterte aktiviteter, som krysning av innlandsisen på Grønland.
Kajakk er en fantastisk måte å oppleve naturen og havet på. Med kajakk på Grønland føler du deg liten – og fantastisk.
– Det har ikke vært noen særlig økning av skiekspedisjoner etter pandemien. Derimot har det vært en stigning i antall vitenskapelige ekspedisjoner og krysninger i nasjonalparken i Nordøstgrønland, opplyser Fritz Hansen.
Ifølge henne er det hovedsakelig sports- og turistrelaterte ekspedisjoner som i øyeblikket opplever utfordringer med å skaffe forsikring.
– Departementet har stor forståelse for at søkere kan oppleve skuffelse og vi er i dialog med relevante parter om problemstillingen, sier Hansen.
Gunhild Aaslie Soldal har mangeårig erfaring som journalist og redaktør for utemagasinet.no. Hun er særlig interessert i fjellturer, ski, sykkel og løping. I tillegg er hun helt sentral i våre utstyrstester. Har du tips til Gunhild? Send henne en e-post:
Om fem månader står eg, om alt går etter planen, ved foten av brefallet på vestsida av Grønland. Framfor meg ligg 600 snøkledde kilometer. Bak ligg ein pulk tyngre enn meg sjølv. Og dette betalar eg pengar for. Kan du forstå det?
Even Meisterplass er redd og prøver å holde hodet kaldt, mens han og kameratene jobber på spreng for å redde broren Tord.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.