TIPS FRA FØLGERNE
I Norge kaster vi mer enn 350.000 tonn mat hvert år. Kompisene Kieran, Frikk, Alex og Even skal sykle Norge på langs og leve av svinnmat. Resultatet av reisen skal bli en dokumentarfilm med tittelen «Utgått på dato».
På prosjektets Facebookside strømmer det inn tips for å skaffe seg gratis mat underveis på sykkelturen. Her er noen utvalgte godbiter:
Husk å ta med trampoline hvis dere skal innom Kiwi på Birkelundstoppen. Sånn for å komme over porten med piggtråd og massiv hengelås de har satt opp for å holde folk borte fra containerne mener jeg.
Bare husk gaffateip, i nordfylkene er alt pakket inn i søppelsekker før det kastes i containeren, så greit å teipe igjen om man ryker en sekk.
Anbefaler forresten Kiwi på Røros, de kaster pils...
– Hvis vi bare finner kaker en dag, da kan det bli noen utfordringer. Eller på de mest øde stedene i Finnmark, der er det jo ganske langt mellom butikkene. Men det går nok bra!
LES OGSÅ: På selvlagde treski
– Kaster for mye mat
Den 24. juni starter Kieran Kolle og kompisene Even Nord Rydningen, Frikk Kvamme og Alexander Benjamin på sykkelturen Norge på langs. Sannsynligvis starter de på Nordkapp, men det er ikke 100 prosent avgjort ennå. Underveis skal de kun spise mat butikkene har kastet, og Kieran skal lage filmen Utgått på dato – En syklende dokumentarfilm om matsvinn fra turen. Gutta har satt av fem uker til syklingen. Med over 3000 kilometer på sykkelsetet kreves det mye energi for fire store karer, og de fleste etappene er tunge. Gutta kommer til å holde seg mest langs kysten.
– Hovedbudskapet vårt er at det kastes for mye mat i verden, mat som er helt fin, og som folk kan og bør spise, forteller Kieran Kolle.
LES OGSÅ: Den store guiden til Rallarvegen
Illsint butikkeier
– I traileren til filmen er det en butikkeier som reagerer hardt, og truer med å ha salmiakk på søpla si, fordi dere stjeler den. Hvor vanlig er slike reaksjoner?
– Ikke så vanlige i Norge, selv om jeg vet det har skjedd at butikkeiere har ødelagt maten i utlandet. Butikkeierens reaksjon i filmen er hans første, og jeg forstår at han reagerer når folk kommer inn på eiendommen han sog roter i søpla. Han tok til fornuft da vi snakket med han. De fleste forstår jo at det er dumt å kaste fullt brukbar mat.
– Hvordan reagerer matvarebransjen på slike tiltak?
– Det virker som det er en økende vilje til å gjøre noe med dette, og det er bra. I Trondheim er det en butikk som har en egen frukt- og grøntavdeling med «stygge» grønnsaker og «stygg frukt». Altså fullt spisbare varer, men som de ikke kan selge på vanlig måten på grunn av utseende.
Se traileren for filmprosjektet: