Fra midten av august skal det igjen være mulig å fly til og reise på ekspedisjon i Nepal og i Himalaya. Turoperatører er allerede i gang med salget, mens andre avlyser turplaner.
Nepal er et land som er avhengig av turismen. Foto: Lars Frøyd
Lesetid: 5 minutter
Nepal er et av landene som indirekte er hardest rammet av koronaviruset. Den viktigste årsaken til det er at landet er avhengig av turister for å holde inntektene ved like for mange av landets 30 millioner innbyggere.
Dette viser seg nå som en tydelig bakgrunn for at myndighetene i landet nå har tatt beslutningen om å gjenåpne lander for turister. Flere utenlandske byråer tilbyr nå turer til fjell som Manaslu, Ama Dablam, og Everest base camp/Island Peak.
– Opphevingen av lockdownen er blitt drevet fram av politikerne og forretningsinteresser, litt sånn som Trump holder på i USA. Smittekespertene advarer mot åpning av landet. Khumbu er så og si smittefri, og mange av de andre fjellbygdene også. Hvis det nå kommer turister opp i disse områdene, er det stor fare for at både de og alle i følget kommer til å spre smitten ytterligere – uten å vite det.
Det forteller Jon Gangdal, som har mange Himalaya-ekspedisjoner bak seg, inkludert toppen av Everest.
– Hovedårsaken til den store smittefaren og antall smittede nå øker kraftig, er åpningen av grensen mot India og den dårlige hygienen som dessverre preger i store deler av landet, særlig på landsbygda. I Nepal har de en helt annen oppfatning av hygiene fordi de er vant til en mer robust bakteriekultur. Det er ikke en eneste nordmann som har vært på tur i Nepal, som ikke har fått seg en skikkelig magesjau – i 99 prosent av tilfellene forårsaket av dårlig hygiene. Avstanden fra dette nivået til smitteforebyggende koronahygiene er derfor utopisk, sier Gangdal.
Sånn som tilstandene er der nede nå, finner han det ikke forsvarlig å være en av dem som reiser ned og er med på å spre smitten.
Han hadde også planlagt en tur til Ama Dablam nå i høst med bl.a. Elisa Røtterud og Torbjørn Enevold i oktober.
– Hensikten med ekspedisjonen var å rydde ned hundrevis av meter med gamle klatretau fra Ama Dablam, men det blir uforsvarlig nå. Beslutningen om å avlyse turen har vi tatt nå i disse dager, sier han.
– Hvis noen ønsker å dra dit nå, så gjør de landet en stor bjørnetjeneste. Myndighetene har ennå ikke laget koronaregler for turister eller andre tilreisende. De kommer trolig først 15. august når den internasjonale flytrafikken åpner igjen. Enn så lenge krever de fremdeles at folk utenfra skal sitte i karantene. Problemet er at de har ikke kontroll på dem når de sitter der. Testkapasiteten og -kvaliteten er i tillegg på et meget lavt nivå, forteller Gangdal, med henvisning til beskrivelser i Nepali Times denne uken, og til nettverket sitt i fjellandet.
UTE har også snakket med Ingvill Ytreland, som formidler reiser i Nepal via nepaltur.no. Hun har opprinnelig planlagt flere turer i landet denne høsten, over 6 uker i oktober og november.
Målet er både Everest Base Camp og Langtang nasjonalpark.
– Myndighetene planlegger jo åpning i august, men her har jo også norske myndigheter en finger med i spillet om vi får lov å reise. Jeg har satt opp turer og for å si det sånn - setter norske myndigheter som "grønt" vil jeg gjennomføre turene mine. Det er opp til myndighetene med tanke på hvilken strategi de velger om å reise til land utenfor Europa og hvordan det blir til høsten, sier hun.
– Det som er viktig når man reiser i Nepal er å ha en gyldig reiseforsikring - og myndighetenes anbefalinger bestemmer hvorvidt denne er gyldig eller ikke, sier turoperatøren.
– For min del så håper jeg inderlig for vår del at vi som jobber i reisevirksomheten i Nepal at vi begynner å få turister inn i landet igjen, for de trenger det jo. De trenger den inntekten, og nå har de mistet inntekter fra hele vårsesongen, så det er viktig for dem å få kommet i gang igjen nå i høst, sier Ytreland.
Norske myndigheter skal komme med oppdaterte retningslinjer for reise den 20. august.
– Det er det jeg har sagt til de som er påmeldt turene også. Vi er flere som sitter og følger med. Vi får bare se, det er en spesiell tid vi lever i, sier hun.
– Jeg vil hovedsaklig oppfordre folk til å begynne å reise i Nepal igjen, rett og slett. Det er de svakeste det går ut over, forteller Ingvill Ytreland.
Ytreland har bidratt til bistandsprosjekter i landet, som bygging av skoler. Likeledes kommer oppfordringen fra Jon Gangdal om at dette i stor grad handler om pengene.
Det ser med andre ut til å råde en enighet om behovene i landet, men kanskje ikke om midlene. Den samme debatten gjenspeiles i øvrige medier som omtaler temaet - mange andre europeiske Nepal-byråer har avlyst reisene sine.
– Det er en katastrofe for landet, og den kommer bare fem år etter det store jordskjelvet. Men det kan få enda verre og fryktelige konsekvenser ved spredningen av dette viruset. Å reise til Nepal er en dårlig måte å støtte opp på. Planlegg heller en reise og send penger som forskuddsbetaling nå. send heller penger for å hjelpe. Støtt en organisjon som Mountain People og send penger på en pålitelig måte. Det har vi gjort gjennom vår egen Stiftelsen Rolwaling. Det er mitt råd, avslutter Gangdal.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.