SOLOTUR: Truls Krogh er på sin siste del av turen gjennom Norge. Foto: Privat
Lesetid: 6 minutter
Finnmarkingen tok seg et friår for å jobbe opp litt penger og kunne dra på tur, og tidsperspektivet for vandringen gjennom Norge er å nå fram til studiestart.
Han har kun spist en Real turmat siden start (utrolig nok), bruker tåsokker og joggesko, og har fått storrøye på sin vei nordover. Les om hans erfaringer og vurderinger, både i forkant og underveis.
– Hvordan bestemte du deg for å gå Norge på langs?
– Jeg gikk et årsstudium i fjor. Da jeg var ferdig med det, måtte jeg finne ut hva jeg skulle gjøre. Jeg visste ikke, så da så jeg muligheten til å jobbe opp litt penger og legge avgårde på langtur, forteller Krogh.
Det er en lang og krevende tur, men Krogh har forsøkt å gjøre det så enkelt som mulig.
– Jeg bestemte meg tidlig for at jeg skulle gå med det utstyret jeg hadde fra start. Derfor måtte jeg starte sent nok for å unngå ski.
Startskuddet for turen gikk i starten av mai, fra Lindesnes. Stopp er så langt nord man kommer i landet, nærmere bestemt Kinnarodden.
– Jeg har ikke hatt depoter underveis, og har belaget meg på å handle den maten jeg trenger på matbutikker som jeg forbipasserer. Spesielt i starten var det mange butikker. Etterhvert har jeg måttet handle for flere dager.
Dette har gitt han muligheter for både en lettere sekk og et mer variert kosthold.
– Jeg er ikke noen planlegger, så dette har fungert godt for meg. Jeg har spist en Real turmat, og den hadde jeg med meg fra start, ler Krogh.
– Hva handler du på butikken for å få i deg nok næring?
– Det går i potetmos og diverse supper for det meste. Så kommer det an på fisket om det blir tilbehør til potetmosen.
– Er det nok, da?
– Det er litt mer også, og jeg tipper jeg har spist 10-15 kg sjokolade hittil. Så det går mye av dette i tillegg til nøtter. Så gjelder det å spe på med smør i både havregrøten om morgenen og i potetmosen til middagen.
Fiskestanga er en selvfølge for den jakt og fiskeglade Finnmarkingen. Og så langt har han største fisk på imponerende 3 kg, som han klarte å lure langs et godt røyevann på Saltfjellet.
– Det var en skikkelig opplevelse, og det ble ny pers. Jeg hadde gått 3,5 mil den dagen, og kastet meg langs vatnet med sekken på ryggen, da ruggen beit på.
– Hvordan føles kroppen etter så lang tid på tur?
– Jeg har gått ned 10-15 kg siden jeg begynte. Og i starten var det en kamp å komme seg gjennom de tre milene. Nå er jeg inne i en modus hvor etappene går mye lettere, og jeg føler meg generelt i god form.
– Gjorde du noen forberedelser i forkant av turen?
– Av spesifikk trening har noe vært å gå på mølla med vektvest og 15 prosent stigning. Ellers er jeg glad i å gå på ski og løpe, og har trent generelt hver dag.
– Har du hatt noen utfordringer underveis?
– Det har gått bedre enn forventet. Jeg har hatt en værfast dag mens jeg var forbi Børgefjell. Da måtte jeg ta meg inn på ei hytte der, og ble liggende i gangen da jeg ikke hadde nøkkelen. Annet enn det er jeg litt overrasket over at det har gått så bra.
– Hva er det viktigste utstyret du har med?
– Telt og sekk. Jeg har valgt å ha med et 2-mannstelt. Det er fint å ha litt ekstra plass, selv om det veier litt mer enn det kunne gjort. Så er sekken viktig. Jeg bruker en 85-liters sekk fra Osprey.
I grunnutrustningen har han omtrent 20 kg tung sekk. Med å handle underveis unngår han å stappe sekken og bære blytungt.
– Jeg har hatt mulighet til å spise mer ferskvare som skolebrød og annen bakst. En annen ting er at jeg slapp å forhåndsbestemme måltider, som har vært veldig greit, da det er fort gjort å bli matlei.
I tillegg har han andre løsninger som har vist seg å fungere bra.
– Jeg bruker også tåsokker, som gjør at jeg har unngått friksjon og gnagsår mellom tærne. Så har jeg under store deler av turen brukt Altra joggesko, men jeg har også lærstøvler med meg som jeg har brukt til dels.
– Hvordan ser en typisk dag ut på ekspedisjon?
– Her i nord er rutinen ofte sånn at jeg våkner om morgenen av en kvelende varme fra sola. Så er det å ta en vurdering på om det er lite nok mygg i forteltet til at man kan slippe inn litt luft, før havregrynet settes på kok.
Etter frokosten er fortært, er det å pakke sammen sakene og starte forflytningen.
– Jeg prøver å komme meg over tre mil om dagen. I starten tok det rundt 8 timer, mens det etterhvert har tatt 10-12 timer i mer krevende terreng.
– Så prøver jeg å få i meg litt mat og drikke hver femte kilometer. Rundt halvveis tar jeg en lengre pause der jeg tar av skoene og får slappet litt av.
Et sted mellom åtte og ti på kvelden er det å slå opp telt og hvile.
– Om jeg ligger ved et vann og det vaker, så må jeg ofte ta noen kast, ellers så er det å skrive litt dagbok, lage mat og legge meg.
I forflytningen har han nå kommet seg nord i Troms fylke, og foran gjenstår indrefileten av turen, nemlig Finnmark.
– Hva ser du mest fram til på siste del av turen?
– Nå føler jeg at jeg er der jeg hører hjemme. Herfra og hjem er det mye vill natur og gode fiskevann som jeg har gledet meg lenge til.
– Hva er det verste og det beste med å gå Norge på langs?
– Det beste er at man får sett hele landet. Man får ro, det er ikke noe annet man skulle ha gjort. Det verste er at det er tungt. Du er jo sliten hver dag, så klarer du akkurat å hente deg nok inn til å gå like langt dagen etter, ler han.
– Gleder du deg til å bli ferdig?
– Jeg trodde jeg skulle det nå på siste del, men det kunne godt ha vært enda lengre igjen av turen. Så du skjønner kanskje at jeg ikke er lei av å være på tur enda.
– Hva er ditt beste tips for andre som vurderer Norge på langs?
– Sett en dato. Du må bare bestemme deg. Jeg har truffet mange folk underveis som har pratet om at det har vært en drøm for dem også, men at det bare ikke har blitt sånn. Da tenker jeg at man må sørge for at det blir sånn.
Markus har hatt friluftsliv som interesse hele livet, og er spesielt opptatt av jakt og fiske. Han har vært mye i fjellet og har per i dag sin lengste sammenhengende tur på 43 dager. Har du en sak du tror Markus kan være interessert i? Send han gjerne en e-post:
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.