Mange eventyrere har i år satt kursen mot Antarktis, med mål om å komme til Sydpolen den 14. desember, på selve jubileumsdagen. Dårlig vær har gjort at de fleste ekspedisjonene er blitt forsinket, enten fra å lande og å komme i gang, eller underveis. Noen har endret målet, og satser heller på å feire julekvelden på Sydpolpunktet. Andre er sluttkjørte, og vender hjem.
For å nå fram til jubileumsfeiringen på Sorpolen 14. desember, ble Jan-Gunnar Winther og Stein P. Aasheim fløyet med småfly de siste 80 km inn til polpunktet i natt.
– Vi gjorde det vi kunne for å nå polen til hundreårsmarkeringen. I natt, etter noen døgn hvor vi kun har hvilt et par timer, forstod vi at det ikke gikk. Det skulle gå matematisk, men det gikk ikke fysisk. Da blir jo matematikken uinteressant, sier Jan-Gunnar Winther.
Og det er flere som har tatt den taktikken. Asle T. Johansen fra ekspedisjonen som prøver å gjenskape Amundsens tur både i form av klær og utstyr, ble tidligere hentet for å rekke markeringen. Resten av ekspedisjonen vurderer situasjonen i følge bloggen. Alexander koser seg på tur alene, mens OneCall gjengen gikk tom for forsyninger og ble flydd til polpunktet i natt.
Her er noen av de ekspedisjonenen som er underveis mot Sørpolen:
Sørpolen 1911–2011
Rute: Går hele Amundsens rute med start i Hvalbukta der ekspedisjonsbasen «Framheim» lå og innover Rossisen, opp Axel Heibergbreen og videre inn til polpunktet. Det blir andre gang ruta blir gått siden 1911.
Distanse: ca1300 km
Deltakere: Vegard Ulvang, Stein P. Aasheim, Jan-Gunnar Winther og Harald Dag Jølle.
«Vi ønsker å bruke en skitur gjennom klodens minst utforskede kontinent til å formidle vår kunnskap om vitenskap, skiløping, eventyr og polarhistorie».
Til Sydpolen – 100 år etter
Rute: Starter på Axel Heibergbreen, på 82. breddegrad.
Distanse: 900 km
Deltakere: Asle T. Johansen, Jan Morten Ertsaas og Gaute Grindhaug.
«Ekspedisjonen vil gjenskape Amundsens ekspedisjon i utstyr, klær og ånd»
South Pole Jubilee Expedition 2011
Organiseres av Latitude AS og Ousland AS i samarbeid.
Rute: Ekspedisjonen følger i Amundsens fotspor opp Axel Heiberg Breen, for så å krysse over Djevelens Dansegulv og Titan Dome.
Distanse: Totalt 600 km. Vel fremme på Sydpolen fortsetter noen av deltakerne med skiseil/ kite over kontinentet - gode 1130 km til Hercules Innlet.
Deltakere: Christian Eide og Trond Sundby leder denne turen, hvor det er 12 deltagere fra 4 nasjoner - med ulik bakgrunn. Correne, Igor, Victor, Rory, Silje, Linn-Elise, Gøril, Jacob, Ottar, Teodor, Trond og Christian.
Steffen Dahl
Rute: Starter fra Hercules Inlet.
Distanse: 1150 km
Deltakere: Steffen Dahl
«Dette er ikke snakk om å sette verdensrekorder, eller å følge andres rute. Dette er drømmen min.»
www.polfarer.no
Jacob og Ottar på telttur til Sydpolen
Rute: Starter fra Rossbarieren, i området der Amundsen hadde lagt ut sitt siste depot ved 85 grader syd, returnerer via Hercules Inlet på retur og vil dermed krysse kontinentet. Distanse: 170 mil Deltakere: Jacob Meland og Ottar Haldorsen
«Helgelendinger på Antarktisekspedisjon».
Alexander Gamme
Rute: Går solo fra Herculet Inlet og tilbake
Distanse: 2250 km
Deltaker: Alexander Gamme
Hvitserk «Sydpolen 100 år etter Amundsen»
Rute: Starter på Ronne is-shelfen og følger Messner ruten
Distanse: ca 934 km uten støtte
Deltakere: ekspedisjonsleder Erling Rosenstrøm reiser avgårde med Eivind, Per Gunnar, Bjørn Tore, Kjell og Arve.
«Jubileumsturen utenom det vanlige. Turen er lang, hard og koster flesk, men så er også dette verdens minst tilgjengelige mål.»
Onecall wintercamp
Mobilselskapet Onecall har med seg 6 deltakere til årets Wintercamp – som går til Sydpolen, 100 år etter Amundsen.