Jon Rune Rønneberg, June Anett Thoresen og barna Jørgen (2,5), Jon Andreas (5) og Norah (8), liker seg godt ute. Så godt at de nå tar seg fire måneders turferie.
– Vi har basert oss på flere ulike turer både i innhold og lengde i denne perioden. Felles for alle turene er at de skal kunne gjennomføres på et så trangt budsjett som det fort blir når en tar permisjon i nesten 4 måneder - inntekt i perioden er kun oppspart pappapermisjon i forbindelse med at vi fikk minstemann, forteller Jon Rune på telefon fra Finnsnes i Troms. Der ser de rett over på Senja, som ligger og frister med sine turmuligheter.
– Vi har vært der mye, men det blir jo ofte de samme plassene man reiser til. I fjor reiste vi litt mer rundt, og fant mange nye og spennende områder. Det er nesten flaut at vi ikke har utnyttet muligehetene som finnes rett utenfor stuedøra vår enda mer, sier June.
Men ikke for det, familien har vært mye på tur allerede, og er veldig glad i et variert friluftsliv, fra fjellturer til laksefiske. June jobber som barnevernspedagog, Jon Rune jobber i forsvaret, og med oppspart pappaperm og ferie ser de nå frem til en lengre ferie.
LES OGSÅ: Familien Rønnebergs tips til tur med barn
– Det ble mest tur med førstemann, Norah, litt mindre da andremann kom, og med sistemann begynte det å bli litt mer logistikk og komplisert å komme seg på tur. Men vi blir inspirert av å lese om andre småbarnsfamilier som kommer seg ut, og på hver tur vi er på har vi snakket om å komme oss på en langtur, og være lenge borte, forteller Jon Rune.
I mars var de på en elleve dagers tur med hundespann i Indre Troms, der de bodde på en hytte og gikk på ski og opplevde dyrelivet. Nå er famlilien klar for en lengre tur – i robåt rundt Senja.
– Vi er ikke vant til å være på havet, det blir noe helt nytt, og vi merker engasjementet i familien. Alle gleder seg veldig og har snakket om turen i flere måneder, og Jørgen har gjort klar insektsglassene for å samle insekter. Ungene er flinke til å finne på ting underveis, og på denne turen blir det mange muligheter, tror June.
Familien skal bo i telt hele veien, men planlegger en natt inne på Mefjordvær brygge og Hamn i Senja, for å få vasket klær og ordnet litt. Mat kjøper de underveis, noe som gjør turen litt lettere å plalegge.
– Det viktigste på turen blir å sørge for at vi har det trivelig. Vi skal ha korte dagsetapper, og vi skal ikke ro så lenge at barna blir lei og synes det er kjedelig. Vi skal kose oss og finne fine teltplasser. Vi har satt av 1,5 måned til turen, i tilfelle vi blir værfaste, men det kan godt hende vi bare bruker tre uker. Eller at vi avslutter om det ikke fungerer. Sikkerhetsmessig må vi hele tiden tenke at vi ligger ut mot storhavet, noe som kan gi oss værmessige utfordringer. Selv om det er fysisk mulig å ro, er ikke det poenget, vi tar dagene som de kommer, forteller Jon Rune.
Hva er motivasjonen for en slik tur?
– Behovet for en slik tur har vokst i takt med at vi gikk fra å være to selvstendige voksne, som deretter ble kjærester, og som ikke bare fikk et barn, men tre. På toppen av dette en energisk fuglehund. Total belastningen gjør derfor at vi som alle andre småbarnsfamilier merker hvordan hverdagen har endret karakter, og hvordan dagligdagse rutiner fyller dagen. Tiden til hverandre forsvinner i matlaging, oppvask og rydding. I det neste halvåret tar vi en time out fra hverdagen, fra alt vi burde gjøre som for eksempel den dårlige forfatningen på terrassen, de ødelagte takrennene og alle de andre prosjektene som stjeler av fritiden vår. Vi vet jo at hverdagsproblemene blir bare fjernere og fjernere for hver dag som går borte hjemmefra, tross alt
Resten av den fire måneder lange ferien er ikke spikret, men fotturer i Troms står blant annet på lista.
– Ungene skal få være mest mulig delaktige i å bestemme hva vi skal gjøre, men de liker det samme som oss. Det man brenner for selv er også lettest å overføre til ungene, smiler en fornøyd Jon Rune.