I 50 dager skal de utforske fjellområder og øde vidder, på søken etter den perfekte arena for en rekke aktiviteter. Med seg i bagasjen har de 900 kilo med klatreutstyr, en kilometer med tau, vingedrakter, speedridere til flyving og kiting, randoneeski, fjellski, pulk, telt, ekspedisjonsutstyr – og en sykkel med breie dekk. Vi tok en prat med hjernen bak det hele, Aleksander Gamme, midt i de hektiske forberedelsene.
– Hva styrer du med akkurat nå?
– Akkurat nå er det opptrykk av bannere og seil, sko som må byttes fra 42 til 44 og en telefon som ikke har stått særlig stille. Det er ikke så spennende akkurat nå, men vi er nok over det mest kritiske til at vi snart er klare for avreise.
– Fortell kort, hva er opplegget?
– Vi reiser nedover 12. og 14. desember. Vi skal være der i 50 dager og gjøre det jeg tror og mener er framtidens ekspedisjoner, nemlig å blande ulike elementer i mye større grad. Vi skal etablere en hovedleir og gjøre mange forskjellige småprosjekter med sykling, kjøre på ski, gå på ski, hoppe base og mye annet gøy.
– Denne ekspedisjonen er ditt bidrag til grunnlovsjubileet også?
– For Guds skyld, jeg tror ikke grunnlovsjubileet blir enormt påvirket av vår lille tur, akkurat! Men ja, i 2014 er det 75 år siden Norge annekterte Dronning Maud Land, så det er et element vi tar med oss. Det er en dramatisk historie, og jeg vil gjerne bidra til at folk lærer litt mer om det og blir oppmerksom på dette området.
– Hva trigger deg mest med Dronning Maud Land?
– Det er flere ting. Det er et veldig uoppgått område, og en av de få mulighetene vi har igjen av det. Jeg drømmer om et øyeblikk hvor jeg kan rangle opp på en topp og kjenne at her har det vært minimal menneskelig påvirkning. Det er også det å kunne dra på en lang vinterferie der du kan gjøre mye forskjellig. Jeg har fått lov til å bygge opp et konsept som inneholder mye av det jeg liker å holde på med. Samtidig kjenner jeg litt på ansvaret for at dette skal gå bra. Det er et stort prosjekt.
– Hvor lett er det å komme seg dit for tiden?
– Det er ikke så vanskelig, bare fryktelig dyrt. Det koster en feit bil per hode, så det handler jo litt om prioritering. Vil du ha fin bil eller et eventyr for livet? Rent praktisk er det ikke vanskelig å dra dit. Vi flyr til Novo, en russisk base. Derfra flys vi videre inn til fjellene og etter hvert ut igjen.
LES OGSÅ: UTEs test av fjellski
– 900 kilo med utstyr, Gamme, hva har dere ikke tatt med?
– Å, vi må nok legge på et par hundre kilo til. Jeg er stygt redd for at det er noe vi har glemt, men jeg velger å tenke på at jeg har husket på veldig mye! Vi skal nok klare å slå i hjel tida. Siden Samsung er blant sponsorene, har vi med oss både tv og playstation.
– Playstation?!
– Jo, men det handler om å ha det bra. For noen er det sikkert fint å ligge i campen i 50 dager og ha med bøker. Men da måtte vi hatt med mange bøker. Vi må likevel ha med oss strømforsyning på grunn av tv-produksjon, så det betyr ikke så mye ekstra.
– Hvordan blir julefeiringa?
– Jeg håper at det blir hvit jul. Hvis ikke er vi veldig forsinket. Vi flyr inn mot fjellene den 21. desember. Forhåpentligvis blir det julekveld med pinnekjøtt, surkål, kålrabi og poteter. Vi må kjøpe en halvflaske akevitt på tax free til julekvelden. Om alt går etter planen, feirer vi nyttår på Norges høyeste fjell Jøkulkyrkja (3148m)
– Planen er å hoppe base fra Holtanna. Det er omdiskutert om dere blir de første. Er det noe poeng?
– For meg personlig? Egentlig ikke. Folk har hoppet derfra, men ikke helt fra toppen. Vi skal hoppe fra andre fjell også, men det er jo det mest karakteristiske fjellet. Det hadde vært en brakavslutning om vi fikk det til, sier Aleksander Gamme.
LES OGSÅ: Best i test
DELTAKERNE:
Espen Fadnes (34): En av verdens raskeste vingedraktflyvere. Ekstremsportutøver som lever av hobbyene sine. Drømmer om å finne snø til frikjøring på ski og vil hoppe fra Ulvetanna.
Kjersti Eide (33): Med ski på beina og paraglider på ryggen driver sykepleieren med speedriding, og hun er en av få kvinnelige basehoppere med vingedrakt.
Andy Kirkpatrick (42): Engelskmann i verdenseliten i storveggsklatring. Stand-up-komiker som skal se nordmennene litt utenfra og lede dem opp på de bratteste toppene.
Jonas Langseth (34): Fjellklatreren med mange fjell og isvegger på merittlista er ekspert på fjellmedisin. Medisinsk ansvarlig på turen.
Ingeborg Jakobsen (38): Har i mange sesonger slitt Norge på langs og verden på tvers med kamera på skuldra for at vi skulle få se serier som 71 grader nord, Ingen grenser og Amazing Race.
Aleksander Gamme (37): Ekspedisjonens primus motor. Har gått alene til Sydpolen på verdens lengste skitur, klatret i Himalaya, syklet Sahara på tandemsykkel, hoppet i fallskjerm for forsvaret og tråkket til fots gjennom Las Vegas. Sist sett i NRK-serien Drømmeturen med Cecilie Skog.
FAKTA – PROSJEKT DRONNING MAUD LAND
* Prosjekt Dronning Maud Land skal bli en spektakulær, men samtidig en varm, underholdende og portretterende programserie som skal lages for NRK. Ekspedisjonen blir en programserie på fire episoder som etter planen skal vises høsten 2014 eller vinter 2015 på NRK1.
* Prosjektet har som mål å formidle det glemte og bortgjemte norske land, blant det mest spektakulære av norsk norsk natur, vist fram på en moderne måte med erfarne og reflekterte utøvere. Og ikke minst, å gjennomføre et eventyrlig ekspedisjonsprosjekt med spenningsfylte aktiviteter på en trygg og representabel måte, med minimal innvirkning på det sårbare miljøet. Tidspunktet sammenfaller med 200-årsjubileet for Grunnloven og 75-årsjubileum for Norges annektering av Dronning Maud Land.
* Turprosjektet har en budsjettramme på ca 3 millioner kroner.
LES OGSÅ: Lær fjellski på 1-2-3
LES OGSÅ: Trekanten i Trollheimen
LES OGSÅ: UTEsturforslag med fjellski