Miljøbevisst, men likevel en synder?

Selv om du tenker på deg selv som en miljøbevisst naturelsker, er dessverre vi turfolk ofte blant utslippsverstingene. Dette kan du gjøre for å reise mer miljøvennlig.

Sist oppdatert: 1. desember 2019 kl 07.00
Lesetid: 5 minutter

Ekspedisjonsskolen har tatt en prat med miljøverner Malin Jacob for å høre hva vi kan gjøre for å redusere utslipp, øke bevissthet resirkulering og søppelrydding i naturen. 

– Det å reise beriker livene våre, og det skal vi ikke slutte med, men det er ting vi kan gjøre hver dag for å jevne det litt ut, sier Malin.

– For meg er det viktig å ta vare på lekeplassen min og spille på lag med naturen. Da handler det om å planlegge hvor man skal, hvordan man kommer dit man skal og hva man har med seg på tur. Kanskje de aller fineste turene er i nærmiljøet, Norge eller Skandinavia, hvor man ikke trenger å ta fly.

Kan reiseglade nordmenn gjøre noe for å veie opp for flyturene sine?

– Utslippene fra fly er så store at det ikke er noe i dagliglivet man kan gjøre som enkeltperson for å veie opp for det. Da vil jeg heller anbefale å droppe den ene flyturen, eller reise langt ett år og korte ned på reisene de andre årene. Du kan kutte ned på kjøtt, du kan kutte ned på å kjøre bil, men flyturene står for det meste av utslippet. 

Hvordan kan man reise miljøvennligere? 

– Da har man tog. Det å kjøre bil over lengre strekk er også bedre enn å ta fly. Du kan sykle, ta rulleskøyter – sånn som jeg har gjort, seile eller prøve å finne en annen måte å reise på som ikke krever de store utslippene. Kanskje turen i seg selv bør være målet, tipser Malin. 

Hva med utstyret er det som ikke er miljøvennlig? 

– Det er dette med å ha det nye. Hver gang du kjøper noe nytt, tar du ut ressurser fra jorda. Kanskje du kan bruke det du allerede har eller finne noe på loftet til mamma og pappa. Men sikkerhet er selvsagt det viktigste. Ikke kjøp uten å tenke over om du har noe tilsvarende hjemme. 

Det finnes også mange nettsteder for bruktsalg og -kjøp, hvor du kanskje kan finne de ekspedisjonsstøvlene du trenger kun til denne éne arktiske utflukten du skal på. Antakelig kan du også låne mye friluftsutstyr av venner og bekjente, eller leie dette. 

Er en skitur verre enn en høy fjelltur?

– Nei, men man bør tenke på naturmangfoldet der man drar, kanskje plukke søppelet man kommer over, kanskje dra utenfor sesong, så slitasjen på stedet blir mindre. En tur i nærmiljøet er bedre enn Kilimanjaro, men er det den store drømmen, så gjør det, men da kanskje du skal vente med Elbrus. Bruk lokale folk som jobber i Tanzania, så du nærer den lokale næringen (og ikke må fly inn guider fra Norge). Tenk også på å ikke forsøple eller ødelegge naturen der.

Er vi nordmenn flinke til å rydde opp etter oss? 

– Vi har veldig gode avfallssystemer i Norge, så her ligger det til rette for å ta med søpla hjem. Jeg er ekspedisjonsseiler og forsker på marint avfall, søppelet vi ser på strendene, og tenker mye på at en plastflaske bruker 450 år på å brytes ned. Da kaster man kanskje ikke flaska i naturen... Søpla langs kysten i Norge kommer i hovedsak fra Norge. 

På ekspedisjoner er Real Turmat normalt, men kan man gjøre dette med mat bedre?

– Jeg synes Wegge-brødrene som var på Bjørnøya i 2014 har en veldig god måte å gjøre dette på. De dumpster diver (red. anm: finner kastet mat i søppelcontainere) og frysetørker all maten selv. Det er ganske ekstremt, men det å frysetørke selv går an. Kutt ned på kjøtt, men planlegg da energiinntaket bedre. 20% av klimagassutslippene på jorden kommer fra kjøttproduksjon, så å kutte ned på kjøtt både på tur og i hverdagen vil ha store positive konsekvenser for miljøet. 

Vi er jo glade i å dra på tur. Er noen av naturopplevelsene i fare for å bli borte, om ikke vi gjør dette? 

– Vi kutter jo ned norsk skog. Havene er i ferd med å kveles av plast og forsuring og overfiske. Det å bruke mer enn det vi har vil alltid være et problem. Det handler litt om hvordan vi bruker naturen når vi er på tur, men mest om hvordan vi handler hver eneste dag. 

Fleece er et populært valg innen turklær. Kan du si noe om det?

– Fleece er et syntetisk materiale, det er lagd av plast. Og når vi vasker plast, så kommer det bittesmå mikropartikler av plast ut i vaskevannet, som havner i havet. Vi som konsumenter har noe å si på hvordan man produserer klær. Kanskje man heller skal bruke ull enn fleece. Så må vi også pushe på de som produserer vaskemaskiner, for kan de få bedre filtre? Når vi bruker klær av syntetiske, ikke fornybare ressurser, så forsvinner ikke dette fra miljøet. Bomull tar veldig mye vann å produsere, men det er biologisk nedbrytbart. Ull og silke er også naturlige materialer som kan brytes ned.

Malin Jacob gleder seg over teknologisk utvikling som elektriske tog og ferjer og fly som drives av solcellepaneler. For forbrukere gjelder det å si ifra om at dersom disse tingene blir et alternativ, så er de med på å velge det, mener Malin.  

– Det er nok ikke på drømmeturen du skal gjøre de store miljøgrepene, det er hjemme, i det daglige. Da veier det kanskje litt mer opp. 

Se alle episodene av Ekspedisjonsskolen her.

EKSPEDISJONSSKOLEN

Gjennom UTEs serie Ekspedisjonsskolen vil du lære triks som blir nyttige på langturer og ekspedisjoner. Rådene kommer fra erfarne turledere og polfarere og handler om alt fra hvordan du forbedrer ekspedisjonsformen og pakker pulken, til hvordan du unngår gnagsår på turen. 

Publisert 1. desember 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 1. desember 2019 kl 07.00

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen