Gnagsår er både vanlig og vondt, men kan unngås og forebygges. Derfor skal også være unødvendig å måtte avbryte en tur på grunn av det.
– Gnagsår er en sånn ting som alle har opplevd, og som potensielt kan ødelegge en tur, og som det egentlig går ganske greit og enkelt å forebygge. Men du må være proaktiv og sørge for å unngå problemene før de oppstår, sier legen Erling Rosenstrøm.
Det er vanligst å få gnagsår på føttene; på hælene og tærne. Men bærer du en tung sekk, kan du få gnagsår på skulderne, går du langt på ski kan du få gnagsår mellom beina. Det kan gjerne oppstå på områder på kroppen som ikke er vant med å få denne belastning jevnt over tid.
LEGENS RÅD MOT GNAGSÅR
Ta problemet tidlig. Om du kjenner at du har problemer, så ikke vent med å ta tak i det til etter lunsj. Finn le og fiks det med en gang. Ellers har du gått på deg et problem. Selvsagt er det forskjell på en dagstur og en tur i Jotunheimen som varer i over en uke. Uansett er det lurt å tenke at «dette må jeg fikse nå».
Hvordan unngå det: Du må kjenne føttene dine, gå med sko du er komfortabel med, ikke begynn turen med nye støvler. Du skal ha gått inn støvelen. Om du skal bruke militær-metoden og gå den inn med vann avhenger av støveltypen og materialet den er laget av. Kjenn til forskjellige merker og passform, og kjenn til hva slags type fotfasong du har.
Noen bruker en dampsperre i skoen. Dette kan for eksempel være en plastpose på innsiden av den tykke ullsokken, men på utsiden av den tynne liner-ullsokken du har helt innerst på foten. Da får du en glatt overflate og mye mindre friksjon mellom foten og skoen. Du blir kanskje litt klam, men du holder varmen. Noen synes dette fungerer veldig bra og for dem er dette et gullende godt triks!
Noen kan heller forandre belastningen på selve foten. Du kan bruke en bit av et tradisjonelt liggeunderlag til å lage en hælkappe inni skoen. Da forandrer du trykket på foten. Om du er plaget av gnagsår på hælen, så kan det være at dette fjerner hele problemet, fordi foten sitter litt annerledes i støvelen. Dette finnes også som ferdige produkter du kan kjøpe, og disse kan det være smart å ha med i førstehjelpsskrinet på lange turer.
Om du ikke vil legge noe inni skiskoen, så kan du eventuelt lime/teipe fast en blokk (kanskje en snusboks?) i bindingen på skien din. Når du da går på denne hælen, har du forandret hele trykkpunktet på turen.
Mange har glede av å teipe foten før de går tur. Da bruker du gjerne sportsteip, den skal uansett med på turen, og kan brukes til så mye mer enn førstehjelp. Legg den rundt området du pleier å få gnagsår, men pass på å ikke få bretter i teipen. Men før du teiper, gjelder å kjenne sin fot.
Hvis du er så uheldig at gnagsåret allerede har oppstått, så må du gjøre noe for å beskytte det området, så du ikke fortsetter trykkbelastningen. Det er viktig med godt sårstell. Hvis blemma er intakt, så skal du beholde blemma – med mindre den blir så stor at den blir et problem. Da kan du forsiktig stikke hull på den. Hvis det er gått hull på blemma, rens såret med grønnsåpevann eller annen skyllevæske for sår. Zinksalve er fin behandling underveis på turen.
Avlast området med gnagsår ved å ta en bit av liggeunderlaget og skjær en donut-form ut av den. Plasser denne så gnagsåret kommer i midten av ringen. Da er området helt avlastet fra trykk, og ikke noe problem lenger. Ha godt sårstell først, og fest ringen med sportsteip. Pass på å ikke få teip i såret, og bruk en liten kompress mellom teip og sår. På lange turer bør denne skiftes ut og såret renses på nytt.
Pass på infeksjoner. På beina går det stort sett greit, om det er kaldt trives ikke bakteriene særlig godt. Men vær obs på om det kommer hevelser, det blir rødt, eller om du blir dårlig og får feber. Hvis du ser at sårområdet er gult og rødt rundt, så er en reseptbelagt bredspektret øyesalve Rosenstrøms favoritt. Den er lett anvendelig på alle områder med små sårskader med infeksjon. Denne har du rett på såret, og renser og bytter 1-2 ganger daglig. Men er det blitt så ille at infeksjonen gått i blodet, kan det være at du trenger antibiotikatabletter.
Pass godt på føttene dine, og få en god tur!
Se alle episodene av Ekspedisjonsskolen her
EKSPEDISJONSSKOLEN: Gjennom UTEs serie Ekspedisjonsskolen vil du lære triks som blir nyttige på langturer og ekspedisjoner. Rådene kommer fra erfarne turledere og polfarere og handler om alt fra hvordan du forbedrer ekspedisjonsformen og pakker pulken, til hvordan du unngår gnagsår på turen.