Holder det å ta med seg mobiltelefonen på tur, eller bør du ha med andre alternativer? Kan man sende meldinger med en satellittelefon? Funker den absolutt alltid?
Visste du at det i enkelte land er påbudt å ha med seg satellittelefon og nødpeilesender på krevende turer?
I denne episoden av Ekspedisjonsskolen tar vi for oss de meste vanlige kommunikasjonsmidlene på ekspedisjoner.
Friluftsekspert og ekspedisjonsleder Thor Elvebakk lærer bort det mest essensielle du må vite om kommunikasjon på tur.
– Selv på ekspedisjoner hvor man kanskje er litt utilgjengelig, er det likevel greit å ha med seg noe utstyr som gjør at man er lett å få tak i. Kanskje spesielt når det gjelder nødsituasjoner, sier han.
MOBILTELEFON
Mobilen kjenner alle til. Den er stort sett innenfor rekkevidde, til enhver tid, men har ikke alltid signal mellom høye fjell eller på utilgjengelige steder.
Mange stoler kanskje for mye på den i dag, og sjekker ikke nøye nok om den vil ha dekning der de skal. Det kan være greit å ha med seg et annet alternativ i tillegg.
På ekspedisjoner er det ofte sånn at det er et krav fra det enkelte lands myndigheter at man skal ha med seg visse kommunikasjonsmidler, som en satelittelefon eller en nødpeilesender.
SATELLITTELEFON
Til forskjell fra mobilen, som sender signal til basestasjoner på bakken, sender en satellittelefon signaler via satellitter. Dette gjør det enklere å få dekning.
Man kan både ringe og sende tekstmeldinger med en satelittelefon. Dette gjør det mulig å holde kontakten med familie eller teamet hjemme.
Til forskjell fra en nødpeilesender, så kan satelittelefonen brukes til det man ønsker, ikke bare for å sende ut nødmelding, og er et fint hjelpemiddel om man skal sende rapporter eller blogge fra ekspedisjonen.
Du kan også koble til en trådløs ruter, som gir deg en åpen internettilkobling. Men dette utstyret kan du koble til telefonen og sende mailer med tekst og bilder, eller bruke sosiale medier til å dele innhold fra turen.
Satellittelefonen opereres med et kontantkort eller et fast abonnement, men er dyre i drift, og brukes derfor kun på lange ekspedisjoner og turer.
Satellittelefonen må behandles skånsomt, den har en antenne som kan knekke når man drar den ut. Man skal heller ikke stole fullt ut på en satellittelefon.
Man er avhengig av å ha sikt og å stå litt riktig i forhold til når de passerer, og samtalene kan ofte bli brutt. Det kan også bli forsinkelser på linja. Likevel – på ekspedisjon er den et mye bedre kommunikasjonsmiddel og system enn mobiltelefonen.
NØDPEILESENDER
En nødpeilesender er en liten radiosender som kun skal brukes i nødsituasjoner. Når du drar av lokket på senderen, vil den sammenrullede antennen rette seg ut.
Om du havner i nød, og kun da, trykker du på på-knappen. Den vil da sende ut et nødmelding som går til satelitter, og plukkes opp av sentraler rundt om i verden.
I tillegg er det en innebygget GPS i senderen, som oppgir koordinatene for hvor du befinner deg. Nødpeilesenderen må registreres i post- og teletjenesten her hjemme, og registreres på eierens navn.
Om knappen trykkes inn skal man nokså raskt oppleve at myndighetene i området man befinner seg tar kontakt, i form av en oppringing til nødpeilesenderen, for å få bekreftet at det er en reell nødsituasjon som krever tiltak.
Om de ikke klarer å nå deg, kan de også prøve å kontakte den personen man har oppført som ICE-kontakt (in case of emergency) når du registrerte senderen.
Felles for alle tre apparatene er at de er batteridrevet. Fremfor å ta med seg mange ekstrabatterier, som betyr mye vekt, så er det vanlig å ta med seg et solcellepanel. Disse kan kjøpes i forskjellige størrelser, utifra behov.
På dagtid kan panelet henges på sekken, mens man går, og det oppladede batteriet kan brukes overføre strøm til mobilen eller noe annet du trenger å lade i teltet på kvelden.
Solcellepanelet fungerer også fint i overskyet vær, så lenge vinkelen gjør at panelet peker opp mot himmelen.
Husk: Det er uansett lurt å melde ifra hvor du går og når du regner med å være tilbake!
Se alle episodene av Ekspedisjonsskolen her.
EKSPEDISJONSSKOLEN
Gjennom UTEs serie Ekspedisjonsskolen vil du lære triks som blir nyttige på langturer og ekspedisjoner. Rådene kommer fra erfarne turledere og polfarere og handler om alt fra hvordan du forbedrer ekspedisjonsformen og pakker pulken, til hvordan du unngår gnagsår på turen.