Han har mange gode tips til hvordan du skal pakke smart – noe som er særlig viktig når været står på som verst.
Hva må du egentlig gjøre når man skal pakke ned teltet og trekke pulken med seg videre?
Det er noen småting det er lurt å huske på, mener Mausethagen.
– For det første så kan det være veldig dårlig vær ute. Pakk i så få kolli som mulig, enten ett eller to kolli, som du kan gå rett fra teltet og ut i pulken med, råder han.
Da slipper du å stå ute og dille med masse små detaljer som blåser i alle retninger.
– Pakk det ned i få kolli, så har du kontroll på det. Hvis det er sterk vind og du legger fra deg en vott, en sovepose, et kokekar, så kan det blåse bort, og da er det borte resten av turen. Spesielt på lange turer er det viktig å passe på at du har kontroll på utstyret hele tiden, råder han.
Hvor bør primusen ligge?
Vi kan starte med primusen, den skal alltid være med ut. Det er viktig å beskytte primusen så lenge man er på tur. Om den blir ødelagt, så er det veldig kjedelig, da ryker muligheten til koking av vann og varm mat. Legg primusen i en beskyttelsespose, så oppi kokekaret, og ha den gjerne i en egen bag med utstyr det er greit å kunne finne raskt frem.
Hvordan bør soveposen pakkes?
Når man pakker soveposen for lange turer, er arctic bedding et smart knep. Beddingen er et vind- og vanntett trekk som ligger under liggeunderlaget og rundt soveposen.
Når du pakker sammen om morgenen, trekker du glidelåsen på beddingen igjen, og så er sovepose og liggeunderlag ferdig pakket som ett kolli og klart for pulken.
Hva bør man gjøre med pulkdraget?
I løpet av natten har gjerne pulken blitt fylt opp med snø, så tøm dette ut denne ekstra vekten før du pakker utstyret ditt ned i pulken. Draget til pulken bør du alltid pakke inn i trekket til pulken, så du slipper at dette er blitt isete til neste dag. Ta det ut og legg det framfor pulken mens du pakker ned.
Hvordan fordele vekten i pulken?
Når du pakker pulken bør det tyngste være i midten. I trekket til pulken har du bensin-flasken, som er tung og derfor bør stå ved midten. Den bør også stå oppreist under turen, og det er viktig at du daglig sjekker at kannen ikke har skader og at lokket er skrudd godt igjen. Du vil helst unngå at bensinen trekker inn i matposen... Posen med primusen og annet tungt utstyr legger du også ved midten.
Hvor bør maten pakkes?
Matposen kan du gjerne ha helt foran, så du har kjapp tilgang på snacks og måltider om du stopper underveis på turen. Når alt som skal i trekket på pulken er pakket, kun teltet og beddingen gjenstår, strammer du til alle stroppene på trekket. Legg deretter beddingen oppå.
Husk å stroppe denne fast mens du pakker ned teltet, dersom det blåser mye. Pulken bør også være festet til teltet om dette er tilfelle, den kan også blåse bort.
Når du må pakke ned teltet i vind og dårlig vær
Når teltet pakkes ned i vind, er det veldig viktig å forsikre seg om at teltet er festet i den ene enden, så det ikke blåser bort. Sikre det gjerne til en ski som er stampet ned i snøen.
Sørg for at teltet er lukket, og finn alle pluggene. Når teltet er gravd løs og lagt ned, knekker du stengene i to og bretter de over teltduken.
Finn alle bardunene, kort dem inn og legg dem på teltduken. Deretter tar du tak i den ene enden av teltet, på tvers av stengene, og begynner å rulle det sammen. Pass på at alle snorer havner inni rullen. Rull den så tett som mulig, og børst snøen unna.
På enden av teltet er det kjekt å ha en karabinkrok, så det enkelt kan hektes fast i pulken, og ikke blåser avgårde. Den er også fin å ha festet når teltet skal settes opp igjen. Da kan du bare løsne stroppene og rulle teltet helt ut, og det tar superkort tid å sette det opp igjen.
Denne pakkemåten er særlig lur om det plutselig skulle bli behov for å slå leir underveis på etappen.
Fest teltet med stroppene på pulken, oppå beddingen. Fest spaden på toppen av teltet, så den alltid er lett tilgjengelig.
TUREKSPERTENES TIPS
Rigg alt så godt som mulig på forhånd, mens du ennå er i teltet, så du kan klare å gjøre all pakkingen ute ved pulken med vottene på. Om det er kaldt og sterk vind vil det være lett å få forfrysninger på fingrene.
God tur!
EKSPEDISJONSSKOLEN
Gjennom UTEs serie Ekspedisjonsskolen vil du lære triks som blir nyttige på langturer og ekspedisjoner. Rådene kommer fra erfarne turledere og polfarere og handler om alt fra hvordan du forbedrer ekspedisjonsformen og pakker pulken, til hvordan du unngår gnagsår på turen. Se alle episodene av Ekspedisjonsskolen her