Slik trener du deg opp til krevende fjellturer
– Når du skal opp på et høyt fjell, er det viktig at man tenker på den formen man skal være i, før man drar på tur. Det er en fordel å lage et godt treningsprogram og gjøre en god forberedelse før man melder seg på, sier Elvebakk.
Må man være toppidrettsutøver før man kan bli med til Kilimanjaro?
– Nei, det må man ikke. Det holder i massevis å ha en grei grunnform. Så får man spesifikt gå inn på det opplegget man skal gjøre på en tur når man skal trene.
Hva slags type trening anbefales for høye fjell?
– Det man bør tenke på er hva man skal gjøre på dette høye fjellet. Det er ofte å gå med en stor og tung sekk, så å tenke på det når man skal begynne å trene, er en stor fordel. Derfor bør man være spesifikk i treningen sin og gå med tung sekk i marka, til og fra jobb, eller til venner. Man bør starte ut litt forsiktig, ha en moderat lett sekk, med 10-15 kilo, finn din egen grense. Og så kan man øke etterhvert når man kjenner at man blir sterkere. Så er det lurt å finne seg en egnet bakk, gjerne en slalåmbakke eller en grusvei med helning, og ha vekt i sekken mens man går. For eksempel vann eller steiner. Pass på når du går ned igjen, for å ikke overbelaste knær, ankler og rygg. Hell kanskje ut noe av vekten før du går ned igjen.
Hva med staver? Anbefaler du å gå med det?
– Absolutt. Staver er en fin ting som vi bruker mye på tur. Det gjør at man får rettet opp ryggen litt, man får økt litt lungekapasitet. Det å begynne å gå med staver mens man begynner å gå med sekken er et godt tips. Vi er ikke vant til å gå med staver når vi går på tur her hjemme, og det er en litt egen gange når man går med staver, så det å bruke det er veldig fint.
Kan man bruke treningssenteret, den vanlige treningen man gjør, som en del av forberedelsene?
– Absolutt. Når vi skal gå i gang med forberedelse til en topptur eller et høyt fjell, så bør man kunne starte hvertfall et halvt års tid i forkant. Og det å da gå spesifikt inn på det man skal gjøre på turen og kombinere det med det man ellers driver med på treningssenteret, enten det er løping, spinning eller å gå på ski, så er dette aktiviteter som er med på å gi en god form. Og til syvende og sist kan det være forskjellen på å komme seg på en topp eller ikke.
Har du et høyt fjell du vil anbefale folk å starte med? Aconcagua og Ama Dablam er kanskje litt i det heftigste laget?
– Det kan nok være for tøft for veldig mange. Man bør tenke litt på det erfaringsnivået man har fra før. Men det å for eksempel starte med en tur til Elbrus eller være med på en trekking-tur som går i stor høyde kan være et fint utgangspunkt.
Hva vil du oppleve hvis du kommer helt uforberedt?
– Det som kan skje er at man ikke vil klare å gjennomføre turen. Det er en tøff og krevende tur man skal være med på, og det å ha en god grunnform, det å være godt forberedt skal være forskjellen på det å komme seg opp på toppen eller ikke. Så det å melde seg på en tur gjør at man må gjøre en god del forberedelser i forkant. Det er viktig både for humøret underveis på turen og for å klare å gjennomføre.
En av de største utfordringene mange har er kanskje motivasjonen, og få begynt med treningen, dersom dette er noe man ikke er vant med. Har du noen gode tips?
– Man må jo finne tid til å gjøre dette. Det man kan tenke på er jo at når man skal på besøk til venner eller familie, eller til og fra jobb, så kan man bare ta på seg en sekk og gå den turen med litt vekt. Da får man treningen gratis, fordi man likevel skal på besøk. Ellers er det en fordel å finne aktiviteter som man selv liker å gjøre og som man kanskje holder på med i det daglige uansett. Man bør tenke på at alt det man gjør av aktivitet vil hjelpe på den turen man skal på.
Er det noe man bør gjøre for å ikke pådra seg skader av belastningen treningen gir, når man kanskje er ekstra gira over å komme i gang?
– Det er viktig å være forsiktig i startfasen for å ikke pådra seg skader, så man bør starte ut litt forsiktig og ikke begynne med de lengste turene, men ta en times tur her og der. Ta heller en rolig joggetur. Ta det rolig den første måneden og bygg opp litt styrke før du etterhvert kan legge ut på lengre turer med mer vekt, råder Thor Elvebakk.
EKSPEDISJONSSKOLEN
Gjennom UTEs serie Ekspedisjonsskolen vil du lære triks som blir nyttige på langturer og ekspedisjoner. Rådene kommer fra erfarne turledere og polfarere og handler om alt fra hvordan du forbedrer formen og pakker pulken, til hvordan du unngår gnagsår på turen. Se alle episodene av Ekspedisjonsskolen her.