Få råd til drømmeturen

Det er ofte dyrt å dra på ekspedisjon. Derfor er gjerne finansiering av reisen det største hinderet du møter på veien. Aleksander Gamme har heldigvis innsikt og råd.

Sist oppdatert: 1. november 2019 kl 07.00
Lesetid: 7 minutter

Programleder Maria Philippa Rossi har truffet en av landets mest omreisende eventyrere for å få tips til hvordan man kan skaffe penger til reisen man drømmer om og hvordan du kan få til å dra på ekspedisjon, selv når du har forpliktelser hjemme. 

– Prøv! Hvis du virkelig vil, så er jeg helt sikker på at du får det til. Det er mange som gjør fantastiske eventyr der ute, som får tråkla det innimellom unger, bleier, huslån og jobb, sier Aleksander Gamme. 

Betale selv eller be om spons?

Hvordan skal man gjøre det? Løpe rundt etter sponsorer eller jobbe hardt for å spare opp? spør programleder Maria Philippa Rossi. 

– Det er et veldig godt spørsmål. Det veldig mye som tilsier at det er smart å gjøre det siste. Altså at du skiller tydelig mellom hva som er jobb og hva som er fritid. Jeg tror nok at ikke alle ser at det å ha sponsorer medfører en del arbeid. Både i forkant og underveis på turen og i etterkant. Det vil også sette litt preg på turen. 

Gamme mener at det da er viktig å vurdere hva man ønsker for turen sin. Er det at turen skal være et arbeid du utfører for en oppdragsgiver, eller er det å dra på en ferietur du betaler for selv, hvor du da er helt fristilt. Det store spørsmålet man må tenke godt gjennom er om man vil reise med en del forpliktelser eller ikke. 

– Ta et standpunkt. Har du lyst til å være på jobb på tur, eller har du lyst til å legge igjen alt sånt hjemme og bare være på tur når du er på turen? råder Gamme.

Så hva gjør man om man mangler en stor sum for å få finansiert drømmeturen, og ønsker å gå til sponsorer?

Må turen være helt ekstrem, være noe ingen andre har gjort før? spør Maria.   

– Jeg tror at hvis turen har en karakter som gjør at den kanskje kvalifiserer til at flere vil høre om den, at den er interessant for blader å skrive om fordi den har et særpreg, så har den et fortrinn. Men – jeg synes at allerede der er det stang ut. Hvis du lager en tur for at den skal være spiselig for en sponsor, har du ikke da tatt bort et element fra poenget med å dra på den turen du ville dra på? 

Gamme tror at mange er komfortable med å gjennomføre en tur som er preget for sponsorer, men at dette er langt ifra alle. Og det er utvilsomt lettere å få gjennomslag for en søknad når sponsorene har hørt navnet ditt før. Men det viktigste er kanskje at de ser at du har levert det du har lovet tidligere sponsorer, og at du vil være en god ambassadør. Om du holder en presentasjon om det du tenker å gjennomføre, vil de se at disse planene blir realisert når de velger å støtte reisen din. Det er viktig at man forstår at når man mottar spons, så er jobben din å levere den samme verdien, og helst mer, tilbake til sponsorene. En sponsoravtale er en utveksling av tjenester, ikke en gave.

Det vil generelt sett være enklere å motta støtte i form av utstyr til ekspedisjonen, enn økonomisk støtte.  

Må man være et kjent friluftsnavn?

De fleste som drar på tur, er vanlige folk, uten et kjent navn. Er det da viktig å ha en sosiale medier-profil med en stor følgerbase? undrer Maria. 

– Hvis du har masse følgere på Instagram eller Facebook, så har du en kanal ut og en kanal å kommunisere i. For de som jobber i marked og kommunikasjon, så er det klart at det er viktig å bruke ulike kanaler til å kommunisere det du holder på med. Så du vil nok ha et fortrinn om du er veldig flink med sosiale medier. Det er mange utstyrsprodusenter og andre aktører som setter stor pris på det. 

Hva vil sponsorene få tilbake?

Om du har en innstilling om at det du vil utføre for sponsoren er en jobb, så tror Gamme at du vil hoppe framover i køen om å få sponsoravtalene. Bruk hoveddelen av møtet på å snakke om hva du kan gjøre for dem, ikke om hva du vil gjøre for deg, råder han. 

Hva er det vanlig å måtte gi tilbake til sponsorer? Hva slags avtaler kan du regne med?

– Det mest vanlige er kanskje å levere rapporter om utstyret du har testet og brukt over lang tid, i litt spesielle forhold, bilde- og videomateriale. Kanskje du lager spesielle foto-komposisjoner for dem. Hvis du er flink til å ta bilder, kan du gjøre veldig mye med det visuelle mens du er på tur. En annen vri er å levere innhold fra turen mens du er på tur, kanskje sammen med sponsoren, sånn at du får lov til å formidle på vegne av deg og få litt eksklusivitet.

Gamme har også en advarsel mot å love sponsorene for mye: 

– Det viktigste er kanskje at du ikke presenterer ting du ikke vet hva innebærer og ikke klarer å levere. Tenk på hva du er god til, hva du kan gjøre når du er på tur, og ikke minst hva du er komfortabel med å ta med av oppgaver ut på tur. Det kan du presentere og legge inn i en avtale.

Om du ikke overholder avtalene om det du skal levere til sponsorene risikerer du at du konfronteres med mislighold av avtalen, at du må kompensere sponsoren økonomisk og selvsagt at det vil bli vanskelig å få til et samarbeid med den samme aktøren på nytt. 

Ifølge Aleksander Gamme er gode referanser fra tidligere sponsorer og eksempler på materiell du tidligere har levert det viktigste du kan ta med deg inn i et sponsormøte. 

Hva med familie, jobb og bolig?

På tross av hverdagens forpliktelser, så lar også ekstreme turer seg gjennomføre. Det handler om prioriteringer, understreker Gamme. 

– Du må vurdere: Hva er viktigst? Er det drømmen, eller er det å pusse opp kjøkkenet? Du må sette deg ned og regne på om det er mulig. Selg bilen, lei ut huset, få med familien på drømmen om du kan, så er det enklere å få gehør for å bruke familiens midler på turen. Jeg vet ikke hvor populært det er å levere permisjonssøknad på jobben for å reise, men ha fokus på at da kommer det en veldig motivert arbeider tilbake, etter å ha fått lov til å oppfylle drømmen sin. 

Etter å ha lært mye om det å være på tur, opptrening og kommunikasjon første sesong, følger sesong 2 av UTEs Ekspedisjonsskolen opp med råd om finansiering, fototips og klimaperspektiv.

Kan man sette en prislapp på drømmen?

– Du blir jo pent nødt til det. Men om du skal sette en pris på drømmen, så synes jeg den skal få lov til å løftes høyt i prissegmentet. Drømmer er, i mine øyne, noe av det viktigste vi har. Å leve et liv med forsakede drømmer, er ikke noe jeg tror vi blir lykkelige av, sier Gamme. 

Se alle episodene av Ekspedisjonsskolen her.

EKSPEDISJONSSKOLEN

Gjennom UTEs serie Ekspedisjonsskolen vil du lære triks som blir nyttige på langturer og ekspedisjoner. Rådene kommer fra erfarne turledere og polfarere og handler om alt fra hvordan du forbedrer formen og pakker pulken, til hvordan du unngår gnagsår på turen. 

Publisert 1. november 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 1. november 2019 kl 07.00

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen