Med ekspedisjonen Samdo 2012 vil en gruppe eventyrere vise at man kan kombinere førstebestigning av et fjell og hjelpearbeid i landsbyene underveis.
Det er en kombinert trekking-, klatre- og medisinsk bistandstur i fjellbygdene i Burhi Gandaki. Burhi Gandaki-dalen har vært lite besøkt av turister, og det er flere dagsmarsjer til nærmeste lege eller sjukestue. Solvor Småkasin er prosjektleder for ekspedisjonen og gleder seg til å komme i gang.
– Da vi var der sist møtte vi mange lokale innbyggere som ba om hjelp for ulike skader. Nå vil vi dra tilbake for å hjelpe til. På denne måten vil vi også vise at det er mulig for trekkinggrupper og ekspedisjoner å gi noe tilbake til landet.
Hvordan tror du det blir?
– Det blir et eventyr! Jeg har sommerfugler i magen og alt som hører med før en lang ekspedisjon. Jeg gleder meg sinnsykt mye bare til å få satt det i gang, etter tre års tankevriksomhet og planlegging. Det å jobbe med Sudah, være på langtur med mange netter i telt, og etterhvert få på stegjern og komme i klatremodus.
Med på turen er de to Everestklatrerne fra 1985; Bjørn Myrer Lund og Ola Einang, i tillegg til to svenske klatere; Markus Korhonen og Martin Carstens. Alle kjenner de landet, fjellene, folkene og høydeproblemene. Solvor er selv intensivsykepleier ved Ullevål universitetssykehus, og vil være sentrale i hjelpearbeid underveis. Sudha Shahi er med som lege fra Kathmandu, og i tillegg er Benjamin Hjort med som fotograf.
Samdo 2012 har sitt utspring i den første norske klatreekspedisjonen til Mt. Everest våren 1985 (der Ola Einang og Bjørn Myhrer Lund var med). Under både dette og senere opphold i Kathmandu ble de godt kjent med taxisjåføren Laxmir, og de traff også familiens datter, Sudha. Hun ville bli lege, men siden dette var vanskelig, bestemte de seg for å betale for Sudhas legeutdanning i Kathmandu. Nå er hun akkurat ferdig utdannet.
– Jeg kjenner også til Sudha fra besøk i lander, og vi har tidligere diskutert mulighetene for å hjelpe i de små landsbyene milevis fra hjelp, forteller Solvor. – Nå drar vi endelig avgårde. Et av målene er å bidra overfor både enkeltmennesker og lokalsamfunn i bortgjemte landsbyer i fjellandet. I tillegg til de direkte virkningene underveis, håper vi at bilder og tekst fra et slikt prosjekt kan inspirere andre til å gi noe tilbake til de områdene vi overskuddsturister oppsøker for å finne eventyrlige og eksotiske opplevelser. Vi vil at man skal se litt videre enn toppen man skal klatre. Men selvfølgelig vil vi klatre også, målet mot slutten av turen er å klatre fjellet Pang Puchi, ovenfor landsbyen Samdo.
Ekspedisjonen har samlet inn medisiner og annet utstyr som de tar med seg på turen gjennom landsbyene. De skal gå gjennom Burhi Gandaki-dalen fram til Tibetgrensen, og underveis vil de gi medisinsk hjelp der det er behov. Til slutt satser de på en topp-bestigning av det til nå ubestegede fjellet Pang Puchi. Til sammen blir det åtte uker på ekspedisjon.
Hva kan vanlige turister bidra med av helsehjelp på egne turer?
– Du trenger ikke være helsepersonell for å hjelpe, det holder ofte med vanlig norsk førstehjelpsvett, og behandle etter skjønn. Mange av skadene og problemene innbyggerne kommer med er forholdsvis ukompliserte, og i Norge ville de blitt behandlet raskt og med gode resultater. Ofte er det viktig bare å rense med rent vann!
Følg ekspedisjonen på facebook: https://www.facebook.com/mountainaid