Atlanterhavsroerne venter på været

Atlanterhavsroerne er utålmodige etter å få fullført turen, men rolige på avgjørelsen de har tatt.

Sist oppdatert: 21. august 2018 kl 13.47
Lesetid: 4 minutter

ÅRETS EVENTYRER

Selv om Atlanterhavsroerne ennå ikke er i mål med sin ekspedisjon, kan vi ikke unnlate å ha med Rune Malterud og Stian Aker. I mai startet roturen fra New York mot Scilly-øyene i England, og derfra videre til Farsund. Turen innebærer samme distanse som den utrolige ferden til de først som rodde over Atlanterhavet, de norske muslingfiskerne George Harbo og Frank Samuelsen på 55 dager. Selv om utstyret ikke er helt det samme som i 1896, er distansen like lang, og havet akkurat like skremmende som for 122 år siden. Kameratene vant i 2009 det første kappløpet på Sydpolen siden Amundsen slo Scott i 2011.

STEM PÅ ATLANTERHAVSROERNE

ALT OM ÅRETS EVENTYRER 2018

Fortell litt om turen. 

– Etter fire år med planlegging rodde vi ut fra Battery Park på Manhattan i New York mai 2018. Dette er 122 år etter at Georg Harbo og Gabriel Samuelsen satte kurs over Atlanterhavet, og ble de første til å ro over kun ved hjelp av muskelkraft. De to var de første som rodde over Atlanterhavet, fra New York til Scilly øyene sør for Cornwell i England, i en åpen klinkbygget robåt laget av sedertre. Vi ønsker å sette fokus på historien og bragden til Harbo og Samuelsen slik at de kan få den oppmerksomheten de fortjener. Da dette er en ganske så ukjent historie for de fleste. New York – Farsund er en distanse som aldri tidligere har blitt rodd. Distansen er ca. 7400 kilometer. Først skal vi ro fra New York til England. Etter ankomst på Scilly-øyene i England går ferden videre gjennom den engelske kanalen, Nordsjøen, Skagerak og deretter siste etappe med målgang i Farsund. Målsettingen er å tilbakelegge hele distansen på ca. 80 dager, hvilket betyr at vi må ro i mellom 80 og 100 kilometer hver dag.   

Målet har vært å slå Harbo og Samuelsen sin rekord på 55 dager. Hvorfor gikk ikke det? 

– Dette sto ene og alene på forholdene over Nord-Atlanteren, vi har vært uheldig med været rett og slett. Nord-Atlanteren er værmessig ett av de tøffeste havstrekkene i verden. 

 Hvordan er det å ligge å vente på været, slik dere nå gjør?  

– Vi er litt utålmodige etter å få fullført turen, men vi er veldig rolige på den avgjørelsen vi har tatt ved å vente på et bedre værvindu. Dette handler om gode vurderinger og minimering av risiko.

Hvordan startet friluftsinteressen for deres del?
– Vi har alltid vært glad i å være ute, men jeg tror interessen startet for alvor etter en tur vi gjorde i Jotunheimen da vi var i tidlig tjueårene. Vi bestemte oss for å gjøre en tur opp på Styggehøe sørvest for Spiterstulen. Uten noe særlig erfaring dro vi innom sportsbutikken i Lom for å kjøpe litt utstyr som vi tenkte vi manglet. Vi hadde klatret litt før, men vi var ikke veldig erfarne, så i retroperspektiv ville vi nok i dag ha gjort det litt annerledes, både i valg av rute og utstyr. Det er fullt mulig å gjøre denne turen enkel ved å gå opp fra Visdalen, men vi hadde sett for oss en rute på østsiden av toppen som var noe bratt, en liten bre kombinert med en flott rygg opp til topplatået. Vi hadde ingen klatrefører så vi viste nok ikke hva vi gikk til, det ble mye læring ut av denne turen. Etter å ha stiftet bekjentskap med Jotunheimens løse fjell og mosegrodde hyller, så skulle vi gjøre toppstøtet. Vi hadde bare noen få meter igjen da vi krysset en bre for så å oppdage at siste taulengden vår skulle bli gjort gjennom en fantastisk snøtunnel på kanskje 7-8 meter vertikalt! Bare det blå lyset i tunnelen og gleden av naturfenomenet var enorm! Etter at vi toppet ut og hadde akt ned på rumpa på baksiden ned til Visdalen, ble vi enige om at dette var en fantastisk tur og noe vi ville gjøre mer av. 

Hva motiverer dere til å dra på tur?

– Vi har alltid vært glad i å være ute. Vi synes at det er spesielt gøy med prosjekter som veldig få eller ingen har gjort før oss.

Hva gjør dere når du ikke er på tur?

– Da jobber vi i selskapet som vi driver sammen, Storm Adventures AS. Storm driver med sikkerhet og logistikk for film, tv-produksjoner og ekspedisjoner.

Hva er en eventyrer for dere?

– Det å dra ut, i  det ukjente og oppdage nye ting er et eventyr, uansett størrelsen og lengden på turen. Det trenger ikke nødvendigvis å være ekstremt, det kan være alt fra å gjøre turer i nærområdet ditt med familien, til det mer ekstreme som å krysse Nord-Atlanteren i robåt. 

Hva vil det bety for dere å bli kåret til årets eventyrer?

– Vi føler oss veldig beæret over å bli nominert til denne prisen da Norge er fullt av eventyrere på ulike nivåer som fortjener oppmerksomhet. Vi synes det er veldig stas at så mange har fulgt  med oss på vår ferd over Nord–Atlanteren, det betyr ekstra mye for oss å se at vi med våre eventyr kan være til motivasjon og inspirasjon for andre.

«Vi synes at det er spesielt gøy med prosjekter som veldig få eller ingen har gjort før oss.»

VED GODT MOT: Fra starten i Manhattan. Foto: Atlanterhavsroerne 2018
VED GODT MOT: Fra starten i Manhattan. Foto: Atlanterhavsroerne 2018
Publisert 21. august 2018 kl 13.47
Sist oppdatert 21. august 2018 kl 13.47

Relaterte artikler

tissetrakt for jenter
Smarte triks på lange turer

Ekspedisjonstips fra friluftsekspertene

vincent colliard
Knuste norsk rekord på Sydpolen

Knuste norsk fartsrekord

Her jager Eirik Skjevdal vekk bjørn

Her jager Eirik Tørre Skjevdal vekk bjørnen

Continental Divide Trail på 124 dager

– Jeg følte meg ikke helt ferdig

cato zahl pedersen
Zahl Pedersens metode

Zahl Pedersens metode

Rekordforsøk på Sydpolen

Vincent jakter norsk Sydpolen-rekord

ÅRETS FJELLGEIT: Odd Eliassen mottar den ærefulle utmerkelsen Årets fjellgeit under Fjellfestivalen på Åndalsnes 11. juli. Foto: Matti Bernitz
Fra arkivet

Fjellgeita Odd

Vandring i Patagonia

Eventyrlige Patagonia

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen