Atlanterhavsroerne nærmer seg halvveis

Rune Malterud og Stian Aker passerte nylig 1000 nautiske mil.

Sist oppdatert: 15. juni 2018 kl 11.09
VIL HISTORIEN GJENTA SEG: Toten-kameratene Rune Malterud og Stian Aker er godt på vei mot Scilly-øyene. Foto: Matti Bernitz Pedersen
VIL HISTORIEN GJENTA SEG: Toten-kameratene Rune Malterud og Stian Aker er godt på vei mot Scilly-øyene. Foto: Matti Bernitz Pedersen
Lesetid: 3 minutter

«Det finnes da lettere måter å begå selvmord på», skriver Stein P. Aasheim i sin bok Norske Eventyrere, om den utrolige roturen som de to norske muslingfiskerne George Harbo og Frank Samuelsen la ut på 6. juni 1896.

Turen over Atlanteren holdt ved flere anledninger holdt på å koste de to karene livet. I en åpen 18 fot lang trebåt «Fox», tilbakela de to Farsundguttene over 4000 nautiske mil på 55 dager på å ro over Atlanteren, fra New York til Scilly-øyene i England, som de første i verden.

Nylig, 122 år etter, la de to barndomskompisene Rune Malterud og Stian Aker fra Toten ut på den samme reisen, fra Battery Park i New York. Ut fra siste rapport bikket tripptelleren 1000 nautiske mil. De ligger en del bak Harbo og Samuelsen for øyeblikket, men rapporterer at de er innstilt på å ta det igjen når stabile forhold kommer. 

DE FØRSTE ATLANTERHAVSROERNE

Skjermbilde 2018-06-15 kl. 11.00.13

Georg Harbo og Gabriel Samuelsen fikk riktignok en gullmedalje for å være de første som rodde over Atlanterhavet, men bragden kom i skyggen av Fridtjof Nansens retur fra polhavet.

LES MER: Den første roturen over Atlanterhavet

Planen for prosjektet var i utgangspunktet å legge ut på turen 6. juni 2016, nøyaktig 120 år etter Fox, men alvorlig sykdom gjorde at de måtte utsette avreisen med to år.

Selv om utstyret ikke er helt det samme som i 1896, er distansen like lang, og havet akkurat like skremmende som for 122 år siden. ­Båten de har fått bygget til turen er en Rannoch R20, 21,5 fot lang i en blanding av karbon og Nomex, og konstruert for å tåle både stormer og rundkast. 

Rune og Stian har kjent hverandre siden barndommen av på Toten, og fulgt hverandre tett opp gjennom årene, både i fritid og i jobb. De to tjenestegjorde blant annet for Forsvaret i utlandet sammen, og den de to driver selskapet Storm Adventures, som tilrettelegger for tv og filmproduksjoner rundt om i verden, der de også ivaretar sikkerhet til deltakere og teamet underveis. Kameratene var med i kappløpet til Sydpolen i 2009, det første siden Scott og Amundsen i 1911. Etter 800 blytunge kilometer vant de kampen om Sydpolen. Daily Mail annonserte følgende: «History repeated itself».

Det var optimale værforhold da Malterud og Aker startet å ro fra North Cove på Manhattan 25 mai. Etter et par timer sa de farvel til følgebåten og satte kursen mot Scilly-øyene. Målet er å nå land innen 19.juli, og slå Harbo og Samuelsens fantastiske rekord på 55 dager.

Høsten 2018 kommer det en serie om reisen deres på NRK, som har fulgt gutta gjennom flere år. I mellomtiden er det mulig å følge med på trackingen via hjemmesiden deres og jevnlige oppdateringer på Facebook.

RAPPORT DAG 20

I natt bikket tripptelleren 1000 NM. Det er en milepæl. Vi har hatt stabil vind siste døgn og tilbakelagt 88 NM. Dette er vi godt fornøyd med, selv om det er ett stykke opp til rekorden vår på 140. Vi ror for det meste 1 og 1, siden hastigheten er høy med en mann bak årene. Det har vært varmt, spesielt i går. Rune, som må sitte naken på lammeskinn grunnet såre rumpeballer, har blitt ganske så solbrent. Stort sett er vi nøye med solkrem, men siden nye plasser også får sol er det vanskelig å være nøye nok;) Vi fortsetter ferden videre. I dag er det økt vind og bølgehøyde. Varslene videre er gode, så vi satser på mange gode dager fremover. Vi ligger en del bak Harbo og Samuelsen for øyeblikket, men dette skal vi ta igjen når stabile forhold kommer;)

Skogsmatrosene!

RAPPORT DAG 8

Vi har hatt ett innholdsrikt siste døgn. Vi er på vei inn i Golfstrømmen nå og merker at hastigheten over bakken er større. På noen få timer har sjøtemperaturen gått opp fra 20,1 til 22,3. Dette er et sikkert tegn på at vi er på vei inn i strømmen. Når vi i går krysset en sidestrøm viste sjøen 23,4 på det høyeste, så derfor fortsetter vi litt lenger inn i strømmen. Vi fikk i går besøk av en ca 100 fot stor seilbåt. Den var amerikansk og på vei hjem til Port Rhode Island. De sirkulerte rundt oss og ba oss på pils, men vi takket nei grunnet veldig fine roforhold akkurat da. Generelt har vi hatt flotte roforhold og vi har tilpasset oss forholdene og ventet på anledningen til å gå inn i mot strømmen igjen. Vi har nok tilbakelagt ca 50 NM det siste døgnet. Natten delte vi mellom oss og hadde fin fremdrift. Nå venter vi på å snu skuta parallelt med strømmen, etter at vi når riktig sjøtemperatur. Vi tok også ett bad i går ettermiddag og gikk over skroget (båten og Kropp). Forholdene står bra til med begge deler, selv om rumpa begynner å bli sår. Derfor kom ny Tuftetruse godt med;) I løpet av dagen starter vi etappe 2. Da skal vi følge strømmen så lenge som mulig i retning England. Vi håper på noe enklere reise enn etappe 1 har vært, men de siste rapportene sier at vi kan forvente en del kraftig motvind søndag til tirsdag allerede. Da er det viktig å ha kommet inn i strømmen.

Hilsen optimistiske skogsmatroser;)

DAG 3

Vinden snudde til østlig retning, noe som medførte at vi etterhvert måtte legge oss på drivanker. Har ligget på det til nå klar 06 lokal tid. Vi tar satt kurs på rådende forhold til 180 grader sør. områder vi er i nå er ustabilt værmessig, så bedre å komme seg sørover enn å vente. Formen til Rune er noe bedre. Spydde siste gang ettermiddagen dag 3. Stian har klart seg bedre, men også han er uvel til tider. For skogsmatrosene har dette vært en krevende start, men vi håper på snarlig bedring. So long friends!

Følg oppdateringene på Facebook-siden Atlanterhavsroerne

LES OGSÅ: De ukjente eventyrerne 

Publisert 15. juni 2018 kl 11.09
Sist oppdatert 15. juni 2018 kl 11.09

Relaterte artikler

tissetrakt for jenter
Smarte triks på lange turer

Ekspedisjonstips fra friluftsekspertene

vincent colliard
Knuste norsk rekord på Sydpolen

Knuste norsk fartsrekord

Her jager Eirik Skjevdal vekk bjørn

Her jager Eirik Tørre Skjevdal vekk bjørnen

Continental Divide Trail på 124 dager

– Jeg følte meg ikke helt ferdig

cato zahl pedersen
Zahl Pedersens metode

Zahl Pedersens metode

Rekordforsøk på Sydpolen

Vincent jakter norsk Sydpolen-rekord

ÅRETS FJELLGEIT: Odd Eliassen mottar den ærefulle utmerkelsen Årets fjellgeit under Fjellfestivalen på Åndalsnes 11. juli. Foto: Matti Bernitz
Fra arkivet

Fjellgeita Odd

Vandring i Patagonia

Eventyrlige Patagonia

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen