Livet til norsk fjellsports største kvinnelige gallionsfigur kunne etter sigende ha endt med at Therese Bertheau kastet seg utfor Heftyes renne på Store Skagastølstind fordi det ville vært «en skjønn død». Men biografien om fjellpionéren gjør ingen forsøk på å dramatisere et livsløp bokstavelig talt spekket med høydepunkter.
I et bokformat som står i sterk kontrast til hovedpersonens størrelse som foregangskvinne på en rekke areaner doseres «Frøken T»s pionérferder pent og pyntelig ut, fra oppveksten i Østfold, via guvernanteeksamen (datidens høyeste kvinnelige utdannelse), toppturdebuten på Uranostind (etter at en mannlig prest hadde kjent på leggene hennes og erklært dem
sterke nok) og avstikkere til Island og England før bokens klimaks: Bestigningen av Store Skagastølstind som først kvinne i historien. Den resterende halvdelen av boken inneholder som den første sine interessante passasjer fra både fjellheim, samfunn og Bertheaus samtid, men fortellerstilen står på ingen måte i stil med «tindebestigerskens» svimlende fjellturer.
Når det er sagt finnes det gull blant gråsteinen. Bildematerialet er like fascinerende som motivene er unike – både når det gjelder fjellfolk og fjell. Tekstens styrke er de mange vinklingene som setter Bertheaus pionérturer inn i en større historisk kontekst. Fjellfantaster som måtte kjedes av at «Frøkens T»s biografi er rettet mot historieinteresserte heller enn fjellgeiter, får eventuelt slå seg til ro med hjertesukket fra Bertheaus turkamerat og brevvenn William Cecil Slingsby: «I am writing a book on mountaineering in Norway, but find that it is a much more formidable task than that of climbing the mountains themselves».
LES OGSÅ: Lange skjørt med bukser under
Bok
THERESE BERTHEAU – TINDEBESTIGERSKE OG LÆRERINDE
Forfatter: Anne-Mette Vibe
Pris: 279,-
Bokanmeldelse
Sigurd Rønningen er UTEs bokanmelder. Han har slukt friluftsbøker siden han leste i filler Speiderhåndboka som liten, og regner bautaen Koloss av Finn Alnæs som en av sine største fjellopplevelser.