BOKBAD: Ingen grunn til fortvilelse selv om sommerferien din ikke tilbringes ved et fjellvann, som her ved Lemonsjøen i Vågå. UTEs bokanmelder anbefaler fem fjellklassikere og én nykommer som strandlektyre og mental opptur i sommer. Foto: Sigurd Rønningen
Fellesferien har satt inn. Forlatt er vår ferske fjellheim til fordel for saltvann og skybrudd i strandsona. Kun ett gjøremål gjenstår før tre ukers total bygdedetox: Ute-bloggen.
Er du som meg henvist til føling i fjæra, med utsikt til fjell og friluftsliv kun på mobilen, så fortvil ei: Litt miljøskifte og salt i såret har du sikkert godt av – og skulle abstinensene etter steinrøysa bli for akutte, finner du her et knippe litterære slagere fra høyfjellet anbefalt av UTEs bokanmelder. Altså meg. Nyt strandferien i selskap med uslitelige leseropplevelser i den absolutte norgestoppen – dit du kan dra så snart fellesferien er over.
«Koloss»av Finn Alnæs (1963)
Ingen over, ingen ved siden. En litterær Tour de Force gjennom det som er av naturkrefter - inkludert hovedpersonen Brage Bragessons voldsomme fysiske og intellektuelle arsenal. Fortellerkunst og formuleringsevne til å bli bokstavelig talt bergtatt av i en roman som tar leseren med på dype moralske problemstillinger – og langt til fjells i handlingen.
«Barske glæder - og andre temaer fra et liv under åpen himmel» av Peter Wessel Zapffe (1969)
Essay-skattekista som «forholder sig til anden fjeldsportlitteratur som champagne til bokøl», for å parafrasere forfatteren. En akrobatisk berg-og-dalbane i ord, handling og burlesk humor gjennom multikunstner Zapffe og hans artsfrenders pionérvirksomhet innen norsk ånds- og friluftsliv. Et referanseverk innen ordsjonglering, gaplatter og henrykt fnising som av som av åpenbare grunner har oppnådd legendestatus på høyde med forfatteren selv. Du har lest «Barske Glæder» før, sier du? Da bør du ha innsett gleden ved å lese den igjen!
«Naturmannen og jeg - han lovte meg aldri gull, bare grønne skoger» av Lene Julsen (2017)
Alle fjell er ikke fysiske, i ethvert (frilufts)liv venter noen av de bratteste kneikene på hjemmebane. Husk derfor oppdatert kart og kalibrert kompass også i disse ferietider. En bedre veiviser til selvinnsikt, flokeløsing og skoggerlatter enn friluftsfrue Julsens scener fra et til tider komisk gjenkjennelig ekteskap skal du grave dypt etter. Singel sier du? Kan hende finner du noe av årsaken mellom disse to permene…
«Trango - triumf og tragedie» – av Stein P. Aasheim (1985)
Svimlende balanseøvelse mellom inderlig personlig minnesmerke og dramatisk ekspedisjonsberetning fra førstebestigningen av «the highest rock face in the world». En bauta i norsk fjellitteratur, som i tre tiår har fungert som både grunnfjell og ballast i mang en norsk eventyrers dannelsesreise. I dag har både Trango-ekspedisjonen og den forlengst utsolgte boka om den oppnådd mytisk status langt utenfor klatremiljøene. Ei bok som utløser et intenst behov for å holde rundt sommerferiefølget ditt. Lenge.
«Tre i Norge ved to av dem» – av Walter J. Clutterbuck og James A. Lees (1884)
Legendarisk og grom britisk reiseskildring fra steinrøysa bedre kjent som Gjende ved norsk fjellturismes spede unnfangelse. Eposet om tre britiske kameraters jakt- og fiskesommer i indrefileten av norske fjell byr på kneggende historietimer som vil gi deg glede til langt ut på høsten - og garantert gjøre deg nysgjerrig på både Gjende og Jotunheimen. Så kan du jo droppe krimboka i sommer – og heller finne ut hvem av Esau, Skipperen og John som IKKE er forfatter av klassikeren.
«Tinder og Banditter – opplevelser i Alperne og på Corsica» av Alf B. Bryn (1943)
Åpningsscenen er undertegnedes personlige favoritt uansett litterær sjanger – og resten av reiseskildringen en nesten like svimlende opplevelse. «Tinder og Banditter» er en vilt humoristisk røverhistorie av unik støpning. En slags magisk realisme oppstått i møtet mellom norske klatrepionérer og sydlandsk fjellgrunn – og utvilsomt den visse død. Denne boka gir akutt lyst til å reise tilbake i tid, sørover på kontinentet – eller i det minste rett til fjells. Ingen dårlig feriecocktail!
Sigurd Rønningen (39) flyttet med kone og tre barn fra Stavanger til fjellbygda Vågå for å dyrke familien, (frilufts)livet og noen hardføre grønnsaker. I UTE-bloggen bidrar han med dønn ærlige statusrapporter fra bygda. Sigurd har bakgrunn som journalist i Dagens Næringsliv og som kommunikasjonssjef i Stavanger Turistforening. Han er også UTEs bokanmelder. Les intervju med Sigurd.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.