– Ja, jeg hadde seksten minutter i stad, men bare prat, du, mens jeg tar på meg skiklær og utstyr. Det koker litt her, i telefoner altså, men bare prat.
Hvordan ble du utekokk?
– Elsker å være ute, elsker å lage mat, sånn var det, sier Sigrid.
Hun snakker fortere enn vanlig. Hun knoter med klær og bil samtidig som hun skal fortelle kokkehistorien. Men hun fortsetter:
– Jeg starta som guide i en alder av 21 år og merka at det var en enkel måte å overraske og imponere gjestene på - treretters middag på tur var ikke forventa.
Og hun legger til enda en «jauda, sånn var det.» Som om det er det enkleste å bli, en guide med turer fra Arktis, Antarktis, Grønland og lista fortsetter, der hun på samtlige steder har disket opp gourmetretter.
Hvordan kommer du fram til alle oppskriftene?
– Inspirasjon fra andre folk, fra andre kokebøker, fantastien.
Hvem testes maten på?
– Nei, det blir gjestene det, ler hun.
Hender det at det ikke alltid er like suksess?
– Jau, jeg har svidd en hel del ting, og det er noen sauser som ikke har blitt med hjem. Haha! Jeg har jo servert hvalspekk på Grønland og tørrfisk i Spania, der folk har fått brekkninger av maten.
Det er kanskje mer en del av guiden Sigirid, ikke utekokken Sigrid?
Inni en hette eller under en lue svarer hun noe som ligner et «jauda».
LES OGSÅ: Arabiske smaker på bålet
Gratulerer med bok, hvordan har du det nå?
– Jeg er så høy på meg sjøl, sier hun enda mer gira.
– Det koker i telefoner fra DN og lokalavisa og NRK og halve opplaget er solgt før bokslippet i kveld! Jeg har allerede signert bok til Randi Skaug, Børge Ousland, Petter Nyquist og Leo Houlding. Det kule med Leo er at han kan jo ikke lese norsk en gang!
– God tur, da!
– Takk!
Svensk energi
Ein svensk havrebolle gir deg 120 kaloriar.
For å gå opp på Gullmundstinden i Bergsfjord (Loppa), treng du minst 8 svenske havrebollar. Tinden er på 947 moh. og det vert påstått at du kunne sett heilt til Grønland, om da ikkje hadde vore for jordkrumminga.
Oppskrift til helgas skitur, direkte fra turkokeboka:
Svenske havrebollar
12-15 stykk
100 g Kviteseid smør (eller anna ekstra salt og godt smør)
5-8 dadlar (kjem an på storleiken)
3 dl økologiske havregryn (meir konsistens med store, sklir lettare ned med små havregryn)
2 ss honning
3 ss kakao
6 ss kokosmasse
3 ss sterk kaffi
LES OGSÅ: Kaffislabberas
Smelt smøret i panna og ha i dadlane. La dei ligga litt i smøret, slik at det vert lettare å mosa dei med ein stavmiksar. Det skal verta ein brun, jamn masse når du er ferdig. Ha i resten av ingrediensane og bland godt saman. Klem massen saman til små ballar (som små golfballar) og rull dei til slutt i kokosmasse. Set dei i kjøleskapet nokre timar slik at dei vert harde. Ta med på fjelltur og trening så kan du springa lenger!
Sigrid Henjum
Sigrid er UTEs populære turmatekspert. Sigrid bor i Sogndal og er lommekjent i Sogn, men hun har også vært på turer til Grønland, Svalbard, Antarktis og Lofoten. Sigrid er utdannet sykepleier, og driver Sogndal Lodge & Guiding. Hun er proppfull av energi, initiativ og guts, og du kan fort møte henne på en isbre, sjonglerende på en hest eller i en kajakk i Sognefjorden.
Turkokeboka Et Ute får du kjøpt her!