I sin nye bok «Helt på viddene» forsøker Eivind Eidslott å formidle sin brennende entusiasme for friluftslivet, med sitt velkjente skråblikk og skildringer fra ulike ståsted.
NY BOK: Eivind Eidslott håper at boka framstår lettlest men også intens nok for leseren. Foto: Magnus Nyløkken
Lesetid: 6 minutter
Eivind Eidslott (48) har skrevet flere bøker, og han blir aldri ferdig med fjellet og naturen, skal vi tro tittelen på den nye boka «Helt på viddene».
Noe av det sentrale i boka er forsøket på å utvide det kjente begrepet «det var en fin tur».
Er det bare en høflig klisjé vi forteller hverandre?
– Jeg har egentlig vært nysgjerrig på denne koselige formuleringen hele livet mitt, innleder forfatteren av boka med et glimt i øyet.
Uendelige muligheter
Forsøket på utvidelsen av begrepet gjør forfatteren i boka i form av ektefølte beskrivelser, slik at man blir dratt inn i historiene. Til hvordan det var den dagen, på det fjellet, eller på den DNT-hytta.
– Hvordan vil du beskrive boka i korte trekk?
– Lettlest, håper jeg, skyter han inn før han utdyper:
– I denne beskrivelsen ligger det en slags selvironisk sannhet, men også en forhåpning om at boka er intens nok – og god nok – til at mange vil like den.
Boka er på mange måter en lang rekke øyeblikk, opplevelser og beskrivelser. Sammen med Fri Flyt har han ønsket å samle reportasjer og andre tekster – gammelt som nytt – i en håndfast materie, som hverken krever mobil eller dekning for å kunne leses.
Eivind Eidslott
Eivind Eidslott har i en årrekke vært fast spaltist i UTE og Fri Flyt, og var også med på å etablere skimagasinet Fri Flyt i 1998, sammen med kompis, fjellmakker, ski-Buddy osv. Anders Waage Nilsen.
Mange av tekstene hans i boka "Helt på viddene" er allerede publisert som historier beskrevet på utemagasinet.no.
Tidligere utgivelser: «Helt ute», «Fjellbarna» og «Fjellbarnas favoritter».
Vis mer
Inderlig formidling
– Hva har vært motivasjonen bak boka?
– Jeg forsøker å formidle en genuin friluftslivsentusiasme, som forhåpentligvis stråler ut fra hver side. En annen motivasjon er ønsket om å skildre friluftslivet og den aktive fritiden vår fra ulike ståsteder, forklarer han.
Boka har en rød tråd tilbake til boka «Helt ute» som han lanserte for ti år siden. Dette er oppfølgeren, men tanken har vært at den skal stå helt på egne bein.
Med sin måte å skrive på, fra varierende perspektiver, vinklinger og ulike tema, utfordrer han den tradisjonelle måten å samle tekst mellom to permer. Og for deg som sliter med SAS (short attention span), kan måten boka er oppbygd på nesten føles som å scrolle på SoMe.
Du kan hoppe rett til midten av boka om du vil, og lese et kort eller langt kapittel, uavhengig av de andre kapitlene i boka. Kanskje en slags definisjon på en moderne bok.
Med humor og et skråblikk som stikker seg ut og gjør boka lettlest i de ulike kapitlene, er det likevel et dyptgående budskap bak det Eidslott skriver.
Ordene er velvalgte, og gir rom for ettertanke. Et annet element som gir et pusterom fra lesingen, er illustrasjonene i boka, som er tegnet av hans yngste datter Ea Eidslott (18).
Life is supposed to be a series of peaks and valleys. The secret is to keep the valleys from becoming Grand Canyons.
– Dette sitatet kommer tidlig i boken. Kan du si litt om hva det betyr for deg?
– Kort forklart synes jeg det er en fin påminnelse om at livet ofte kan være en serie med oppturer og nedturer. Begge deler kommer – uansett. Men som Williams sier det så fint: Det kan være greit å unngå at nedturene blir til dype daler. Det gjelder å komme seg opp igjen – over tregrensa, der det er bedre utsikt.
Høydepunkter
– Hva er det rareste du har gjort i research-prosessen for denne boka?
– Det rareste – og samtidig største, vakreste og mest guddommelige for min del – var å gå Hjørundfjorden rundt på ski.
Hjørundfjorden har en helt spesiell plass i hjertet til Eidslott. Han er oppvokst i området, og det er det nærmeste han kommer et hellig sted. Landskapet her er vilt og taggete, og som han selv beskrev det i Fri Flyts førsteutgave:
«Sunnmørsalpene er som å blande Lyngsalpene og Jotunheimen i en miksmaster.»
Skal man gjennomføre Hjørundfjorden rundt på ski, krever det at alt klaffer: Vær, snøforhold, sikt, lokalkunnskap, fysisk form, skiferdigheter, turfellesskap og turutstyr.
«Turen» har en total lengde på rundt 130 kilometer, med en saftig høydeprofil på ca. 8000 høydemeter.
– Dette var et eventyr jeg hadde forsøkt å gjennomføre tidligere – uten å få det til. For et par år siden fikk vi akkurat de vær- og snøforholdene vi trengte – i fire fabelaktige dager. Alt gikk opp i en høyere enhet. Denne store opplevelsen har jeg forsøkt å skildre i boka, og håpet er at leseren kan la seg inspirere til egne drømmer.
Andre høydepunkter han trekker frem, er turen til topps på Store Skagastølstinden – etter to mislykkede forsøk. Og den gangen han sammen med GR&EI-kollega Torstein Greni kom seg på ski opp på Falketinden, i juni, en måned der få andre går på akkurat dette spektakulære fjellet.
Stereotypiske fjellfolk
– Hva vil du trekke frem som de mest elleville møtene i boka?
– Jeg er veldig glad i DNT-hyttene, og liker å se på disse magiske byggene som sosiale laboratorier, sier han.
Det er naturligvis slik at på ei hytte midt i villmarka, som er åpen for alle, møtes folk som har helt ulike personligheter og perspektiver.
– Det kan være alt fra folk som tilbereder mat du ikke trodde var mulig å tilberede på ei hytte, til folk som er mer glad i allsang enn det du selv er. Slike småting synes jeg kan være interessant å observere. Et av kapitlene i boka er nettopp et forsøk på å skildre ulike stereotyper du kan møte på i fjellheimen.
En av disse typene, og som han ikke klarer å komme utenom, er «besserwisseren». Og spesielt den mannlige utgaven.
– Denne fjelltypen bruker gjerne DNT-hyttene som en scene for å legge ut om sine bragder, uansett om noen lytter eller ikke. Det holdes stadig vekk monologer av middelaldrende menn på de 550 DNT-hyttene rundt om i landet.
Så skyter han inn:
– Men jeg har flere ganger tatt meg selv i å være nettopp denne middelaldrende mannen som holder en slik monolog. Det er like pinlig hver gang, ler sunnmøringen.
Eivind sier at det for ham handler om å se på ulike stereotyper med et lite skråblikk, men samtidig kunne innrømme at man av og til faller inn under kategorien selv.
Hvis vidda kunne prate
– Hvis du skulle ha skrevet et kapittel der viddene kunne snakke, hva tror du de ville sagt om menneskene som ferdes der?
– Jeg tror vidda både er overrasket og nysgjerrig på hvor mange ulike personligheter som kommer på besøk. Men selv om vidda kanskje er litt ironisk og satirisk, har hun en dyp kjærlighet til alle gjestene sine. Jeg tror kanskje vidda ville sagt: «Dere er alle litt rare, men jeg er glad i dere likevel.»
Boken Helt på viddene lanseres hos Den Norske Turistforening i Oslo 12. november.
Markus har hatt friluftslivet som lidenskap hele livet, og er spesielt opptatt av jakt og fiske. Han har vært mye i fjellet og har sin lengste sammenhengende tur på 43 dager. Har du en sak du tror Markus kan være interessert i? Send han gjerne en e-post:
Ute-spaltist Eivind Eidslott har gitt ut bok om sin datter med Down syndrom. Her er et utdrag fra «Livet med Marikken».
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.