LES OGSÅ: Toppsamlerne
I Jotunheimen fortelles det om fjellvandrere som knapt har segnet om i peisestua etter dagens etappe, før de fisker tre kilo «Norges fjelltopper» opp av sekken og kaster seg over turbeskrivelsen til neste dags topptur. For oss som er trygt parkert nede i lavlandet er «Norges fjelltopper» friluftslivets omvendte svar på risnudler fra Mr.Lee: «Når du ikke kommer til fjellet, kommer fjellet til deg». Så overveldende er denne bokutgivelsen, at man blir akutt svimmel av å tenke på kraftanstrengelsen bak: Først bestige alle Norges 2000-meterstopper, en bragd i seg selv. Så ha tilstedeværelse nok til å fotografere og memorere oppturer og nedturer – og så skrive og designe fjelleventyret ut i to massive bind toppet av en rekke detaljerte kart. Om tindesport forholder seg til annen sport som champagne til bokkøl, er styrkeforholdet enda råere mellom «Norske fjelltopper» og annen turlitteratur.
Krydder spares det selvsagt ikke på. Undertegnede storkoste seg med svært inspirerende temakapitler om alt fra tryggtraverser til natturer. Ingen grunn til å sove burt sumarnatta med turtipsene som er å finne mellom disse permene. Mest anvendelig er likevel den fremste nyskapningen i denne utgaven: Kompendietmed imponerende detaljkart til alle toppene over 2000 meter. Inkludert alle adkomster, utsatte passasjer, elvekryssinger og bratte snøfelt tegnet inn.
LES OGSÅ: UTEs samleside om bøker
I en tid der alle avkroker av kokende klode er lekeplasser og feriemål, er toppturer i egen steinrøys populært som aldri før – både sommer og vinter. Med fjerde utgave av «Norges fjelltopper» kommer ekteparet Helgesen garantert til å fôre enda en generasjon fjellgeiter med inspirasjon og informasjon nok til livslang avhengighet. Skulle du være låst til lavland eller sydhavsstrand i sommer, så fortvil ei: «Norges fjelltopper» rommer en opplevelse, nesten på høyde med fjellområdene bøkene skildrer.