Forfatter-fotograf Mikkel Soya Bølstad er blant den ørlille minoriteten som kjenner så sterkt på problemstillingen – gjerne kalt friluftsparadokset – at han sammen med familien dropper flyturer og privatbil, kjøttmåltider og hyttekjøp, oppvaskmaskin og ny sekk fra Osprey.
Samt tilkjennegir han Norges første kjente tilfelle av #bananskam.
Ære være prinsipper og levd friluftsliv – men ett spørsmål plager denne leseren gjennom hele boka:
Gitt at menneskeheten har ni små år igjen på å halvere våre klimautslipp og miljøavtrykk:
Bidrar bøker som «UT – kunsten å leve et enkelt og eventyrlig liv uten å ta knekken på kloden» på noe vis til å bremse forbruksfesten?
Tja.
Boka består av temmelig tannløse beskrivelser av familieturer til lands, vanns og på vinterføre på tvers av vårt langstrakte land.
Stykket opp av tørre og ordrike redegjørelser av miljøavtrykket fra bolig, biff og bil – samt utstyrsfesten – de store årsakene til at friluftslivet er sin egen største fiende.
Skam og lykkeforskning er det også funnet plass til mellom våte sokker og is i rubben.
Problemstillingene som tas opp er mer enn akutte og initiativet høyst prisverdig, men dette er ei bok for en marginal menighet.
Nordmenn flest har som kjent minst en hytte, minst en bil, maks en kjøttfri ukedag, flyr som besatt og bruker resten av lønna på shopping.
Da skal det kraftigere lut til enn buss til fjells, #bananskam og gjentakelser av ubehagelige sannheter for å få oss til å dra i nødbremsen?
BOK
«UT – Kunsten å leve et enkelt og eventyrlig liv uten å ta knekken på kloden»
Forfatter: Mikkel Soya Bølstad
Antall sider: 232
Skald Forlag