Cecilie Skog – Et friluftsliv
Cecilie Skog, i samarbeid med Sigri Sandberg
Gyldendal
Cecilie Skog er den eneste i verden som både har besteget Seven Summits, gått til Sydpolen og Nordpolen. Hun har krysset Grønland fem ganger, besteget fem 8000-metere, og hun har prøvd å komme seg til Nordpolen sommerstid. Hun har også krysset Antarktis for egen maskin, uten etterforsyninger. Dette er første gang alle turene er samlet i en bok. Men det er mer. Det er også historien om oppvekst og det å føle seg annerledes, savnet etter Rolf, hvordan det var å danse på tv, være gravid på tur over Grønland, og om nye drømmer.
Ekspedisjonshåndboka – mine beste turtips
Børge Ousland
Gyldendal
Har du noen gang vært på tur, noe vesentlig har blitt gjenglemt, kanskje ødelagt, det er kaldt og du har tenkt: Hva ville Børge Ousland gjort? Vår tids største polfarer har fått utallige spørsmål om forberedelser, utstyr, proviant, aleneturer, og nå har han endelig funnet tid til å skrive dem ned i bokform. Ekspedisjonshåndboka er ikke først og fremst skrevet for den som vil på månedslange turer, selv om det meste av erfaringsgrunnlaget kommer herfra. Ett av Ouslands budskap er at trygt friluftsliv handler om generell kunnskap og erfaring, og at det som fungerer på Nordpolen også vil fungere på fjellet her hjemme. Det gjelder alt fra hvordan du bør bygge opp rutiner fra bunnen og forstå hvorfor, til råd om fysisk og mental trening, bekledning i kulde og vind til foto- og filmtips, til. Her forklarer Ousland hvorfor han aldri koker inne i teltet, hvilke knuter du bør kunne og også hva slags kake han alltid har med på tur.
Storen
Arne Larsen
Fri Flyt Forlag
Det er skrevet mye om Store Skagastølstind, helt siden William Cecil Slingsbys egne beretning om førstebestigningen i 1876. Storen har en helt spesiell plass blant norske fjellfolk, og dette er første gang fjellet alene får plass mellom to permer. Klatrehistoriker og forfatter Arne Larsen ble nysgjerrig da han hørte historien om norske Amund Lammers. Kunne det være at en nordmann hadde satt bena på toppen av Store Skagastøstind før britiske Slingsby? Måtte historien til norsk fjellsport skrives om? Larsen har lest gamle beretninger fra «fjellromantikeren» Emanuel Mohn, Norsk tindesports far, William Cecil Slingsby. Her er historien om om menneskene og klatringen på Store Skagastølstind. Boken er rikt illustrert med gamle og nye bilder og illustrasjoner, samt grundige rutebeskrivelser.
LES OGSÅ: Slingsby har ikke 160 førstebestigninger
«Storen er ikke et vakkert symmetrisk fjell som Gaustatoppen, Heller ikke er han en blankslepet granittobelisk som Stetind. Han er styggpen, maskulint styggpen. Arr etter vågal lek og sinte slagsmål i ungdomsårene gir ham særpreg og karakter.»
Ralph Høibakk, fra forordet i boka Storen
Ekspedisjonen – min kjærlighetshistorie
Bea Uusma
CappelenDamm
I snart hundre år har polarforskere og journalister forsøkt å løse gåten på den mislykkede svenske Andrée-ekspedisjonen til Nordpolen i 1897. Hvorfor døde de tre ekspedisjonsmedlemmene etter bare noen dager på Kvitøya, til tross for at de hadde rikelig med proviant, varme klær, ammunisjon og gæværer? Andrée-ekspedisjonen er Sveriges mest omtalte polarekspedisjon, og det er skrevet nesten 50 bøker om den. Det finnes mange teorier, både vitenskapelige og mer fantasifulle. Den svenske legen og forfatteren Bea Uusma oppdager at de bøkene som hittil er skrevet stort sett siterer hverandre, og hun vil få brikkene i puslespillet på riktig plass. Så oppslukt blir hun at hun vier 15 år av livet sitt til det. Slik blir det en ganske stor ekspedisjon for Bea også. Stadig på riktig sted, men til feil tid.
Helt ute
Eivind Eidslott
Denne boka har en advarsel, den bør leses minst 1000 meter over havet. Boka er en petitsamling med skråblikk på fjellfolk, skiturer, turistforeningsaktiviteter og en hel del epsioder fra Eidslotts eget friluftsliv. Noen av petitene har stått på trykk i UTE, Dagens Næringsliv, Dagbladet, Fjell og Vidde og Norrøna Magazine, men her er også tekster som aldri tidligere er publisert. Aleksander Urrang Hauge skriver i etterordet: Tekstene til Eivind kan leses som en stadig bekreftelse på at uansett hvor skranglete og ufullkommen hverdagen og velferdsstaten og egen mestringsevne egentlig føles, så er hovedkonklusjonen like høytidelig som den er nedpå. Som et slags «Deilig er jorden».
LES OGSÅ: Hymne til Sogn og Fjordane
LES OGSÅ: Kle deg ut
Gravlagt i himmelen – den utrolige historien om sherpaene på K2s mest skjebnesvangre dag
Peter Zuckerman og Amanda Padoan
Sherpaene har vært det avgjørende støtteapparatet og heltene i bakgrunnen helt siden tindebestigere fra Vesten begynte å klatre i Himalaya. Da 11 klatrere døde på K2 i 2008, var det en tragedie som mediene verden rundt plukket opp. To sherpaer overlevde, Chhiring Dorje Sherpa og Pasang Lama. Den prisbelønte amerikanske journalisten Peter Zuckerman og Amanda Padoan utforsker deres liv fra fjellandsbyene. Basert på historier og intervjuer får vi et gripende innsyn i deres tilnærming til fjellklatringen, om skyldfølelse, anklagelser, rykter og ensomhet som fulgte etter tragedien. Det vil alltid finnes forskjellige versjoner og tolkninger og ulike interesser hos klatrerne, de etterlatte og forfatterne. Forfatterne gjør tydelig oppmerksom på hva som er spekulasjoner, og hva som i tilfelle støtter disse. Wilco van Roijjen og norske Lars Nessa, som begge overlevde K2-tragedien, har sjekket manusets nøyaktighet. Boka er vinner av «The Banff Mountain Book Award» og «The NCTE George Orwell Award», og ble i høst oversatt til norsk.
LES OGSÅ: Dødssonen
Zen og kunsten å fiske ørret
Trond Andersson og Per Erik Borge (ill.)
Bokstav og Bilde
Denne lille perlen kom i begrenset opplag på 200 eksemplarer i vår, men vi tar sjansen på at den fremdeles kan være mulig å få tak i. Boka er en hyllest til ørreten og tiden ved vannet, og et bevis på at det kan komme mye godt ut av en fisketur, selv om fangsten uteblir. Fiskekameratene Per Erik Borge og Trond Andersson har laget en poetisk og stilfull bok som skildrer den meditative stunden det er å fiske ørret. Korte tekster er finurlig illustrert med naturstemninger som ord ikke klarer å fange. Alle bøkene har et originalt grafisk blad montert på tittelsiden og en liten fjær er limt inn. Alle bøkene er signert av kunstnerne. De to fiskeveteranene har tidligere utgitt tre felles bøker: Langs markfiskerens stier (1977), Det hemmelige vannet (2001) og Ørretfiske under vulkanene – På loffen i chilensk Patagonia (2005).
Stisykling i Norge
Kristoffer H. Kippernes
Boka kom for bare noen uker siden, men er allerede tatt varmt imot av landets lidenskapelige stisyklister. Boka er skrevet av Kristoffer H. Kippernes, en av Norges aller dyktigste sykkelfotografer. Boka inneholder kart, turbeskrivelser og bilder for å finne fram til de beste stisykkelopplevelsene. Stisykling er lek i skog og fjell, samtidig som det gir naturopplevelser, spenning og tekniske utfordringer. Norge byr på endeløse muligheter og enorm variasjon, samtidig som den norske friluftsloven sikrer at syklister kan ferdes der vi vil, så lenge det tas hensyn. Boka viser vei til blant annet bratte stier med fjordutsikt i Sunnmørsalpene, midnattssykling i Nord-Norge og vi får ivrige stisyklisters beste tips i bymarkene rundt Oslo og Trondheim.
Hjalmar Dahle – den glemte eventyrer
Randulf Valle
Vinteren 1927-28 var Helge Ingstad og Hjalmar Dale pelsjegere i Canadas villmark. Fire år senere ga Ingstad ut boka «Pelsjegerliv», som har vært en uttalt inspirasjonskilde for generasjoner av villmarkinger. For Ingstad fulgte et liv som eventyrer, forsker, forfatter og nasjonalsymbol. For Hjalmar Dale var kapitlene i starten av «Pelsjegerliv» en av hans ytterst få visitter i offentlighetens lys. Gjennom 15 år har forfatter Randulf Valle fulgt Dales fotspor. Han har hentet informasjon fra offentlige og private arkiver, og hatt full tilgang til Helge Ingstads arkiv – som den første utenfor familien. Boka gir et spennende innblikk i pionertiden i Nord-Canada, som også er en del av norsk historie. Historien om Dahle er også interessant fordi den portretterer en for mange ukjent person som har satt tydelige spor i det nordlige Canada. Flere steder i området er oppkalt etter Dahle.
LES OGSÅ: Et tilfeldig møte
Magiske reiser – verdens flotteste ferieparadis
Det er lov å drømme seg ut i verden innimellom, og for mange er det høyaktuelt på denne tiden av året. I boka Magiske reiser (originaltittel: Great Escapes) har Lonely Planet samlet et knippe av verdens flotteste ferieparadis. Reisemålene er sirlig inndelt kapitlene kulturelt, romantisk, urbant, familievennlig, lommebokvennlig, naturvennlig, kulinarisk, avslappende og feststemt. Slik vil du fint kunne navigere deg fram til ideer som kan gi inspirasjon til din tur. Alle de utvalgte reisemålene gir opplevelser som innbyr til nytelse og variasjon, og bryter opp hverdagsrutiner med noe unikt og spesielt. Er du nysgjerrig på steder som Cuba, Andalucia, Bhutan eller Utah, men trenger litt inspirasjon til reiseplanleggingen, er dette en bok det er verdt å kikke nærmere på.
«I snørike Stow ligger Vermonts høyeste fjell (Mt Mansfield). Her finner dere en postkortperfekt landsby med gammeldags kolonial og et overraskende utvalg gode spisesteder – kall det en skiferieby med frynsegoder.»
Fra boka Magiske Reiser
Nordmarkas beste skiturer
Bjørn Revil
Gyldendal
Søndagstur eller milsluker? Sone 3-intervaller eller anorakk og niste? Med over 2600 kilometer med løyper er det gode muligheter i Nordmarka, samme hvilken motivasjon du har. Det er også mulig å finne områder der det ikke ferdes så mange andre. Bjørn Revil har tråkket marka på kryss og tvers i mange år, og har skrevet denne boka, som gir en bred oversikt over ulike løypemuligheter, nærliggende hytter og snøsikre tips. En bok som kan være gull verdt for ferske brukere, og en potensiell kilde til nye oppdagelser for den som ofte ender i den samme traseen hver gang. Boka har fine bilder, og oversiktlige løypekart følger med.
Året i skogen – en mikroekspedisjon
Torbjørn Ekelund
I en alder av 41 innså journalist og forfatter Torbjørn Ekelund at tolv netter i den nærmeste skogen, en natt i måneden var det beste han kunne håpe på. Det var ikke mye, men det var mer enn ingenting. Det er disse nettene i Nordmarka vi får bli med på. Ekelund er en del av mannskapet i nettmagasinet Harvest, og tekstene har sitt utspring derfra. Ekelund reflekterer om barndommens mange minner fra skogen, som han ikke finner tilbake til. Her er referanser til toneangivende friluftslivsstemmer som Jack London, Kathleen Jamie og Jon Krakauer. Henry Thoreau og Jan Ove Knausgård dukker også opp, mens han spikker granbar, eller sitter fast i kaffeselskap – mens døgnfluene klekkes et helt annet sted. Bokas kjerne er en manns forsøk på å gjenoppdage den skogen han tilbrakte så mye tid i da han var guttunge.
Nordlys
Lena Pettersen og Kristin Berg
CappelenDamm
Nordlyset er Norge på sitt aller mest spektakulære, vikingene mente det var det vakreste byggverket gudene hadde skapt mellom jorda og der gudene holdt til. Turismen til Norge og Tromsø i vinterhalvåret har eksplodert på grunn av interessen for fotografere det dansende lyset. Forfatterne Lena Pettersen og Kristin Berg har begge nordlysfotografering som hobby og lidenskap, og i denne boka kommer forfatterne med praktiske tips til hva som skal til for å oppleve dette naturfenomenet. Her er til og med turforslag og kart til de flotteste nordlysstedene i og rundt Tromsø.
LES OGSÅ: Nordlysfotografene
Toppturer i Sørvest – guidebok for skiturer i Rosendal, Hunnedalen, Røldal og på Haukeli
Ida Sollie
Fri Flyts populære Topptur-serie har fått en nykommer, nå er det skifjellene i sørvest sin tur, skrevet av Ida Sollie. Toppturer i sørvest presenterer alle hemmelighetene. Rosendal har de spisse tindene og den vakre fjordutsikten. Hunnedalen har spennende snørenner bare en drøy times kjøring fra Stavanger. Røldal har de største snømengdene i Norge. Haukeli er høyfjellsområdet der øst møter vest. Alle disse områdene er beskrevet på en slik måte at skientusiaster på alle nivåer kan finne sin drømmetur. I boka er hver tur beskrevet med startsted, rutevalg og sikkerhetsinformasjon. Rutene er tegnet inn på oversiktsbilder og på kart.
Tøffe turer i Norge
Her beskriver 12 forfattere sine drømmeturer – til fots, til hest, med hundespann, på ski, i kajakk, kano og klatretau. Alle landsdeler er representert, fra «heiene» på Sørlandet til lengst nord i Finnmark. Elver er padlet fra kilde til utløp, mens andre fulgt har kysten i havkajakk. Flere har gått Norge på tvers, på forskjellige steder og i ulike retninger. En liten familie dro med hundespann til en primitiv hytte på Finnmarksvidda for å oppleve noe helt annet. Bidragsytere: Aleksander Gamme, Kristian Reinskau Knudsen, Per Roger Lauritzen, Aleksander Myklebust, Marthe Stavaas Nelson, Kristin Folsland Olsen, Marius Nergård Pettersen, Birgit Ryningen, Randi Skaug, Randulf Valle, Håkon Vang Aas og Stein P. Aasheim. Boka er rikt illustrert og utstyrt med enkle kart. Målet med boka er å inspirere enda flere til å sette turdrømmer ut i live.
«Det var en underlig flokk som beveget seg gjennom fjellet denne høsten. Førsteinntrykket minnet unektelig om en bande som trakk først og spurte etterpå. I virkeligheten var det en usedvanlig jordnær gjeng med gardbrukere og hestehandlere på en fredelig fjelltur etter høstslåtten».
Stein P. Aasheim i «Tøffe turer i Norge»