– Kan du fortelle kort om utgangspunktet for turen?
– Drømmen ble til i 2015. Etter en travel og utfordrende småbarnsperiode, og en svært krevende arbeidssituasjon for Christer, følte hele familien et stort behov for få et pusterom. Vi hadde en drøm om å gjøre mer av det vi elsket mest, sammen som familie. Naturen i Norge har gitt oss mange flotte opplevelser og gode minner. Vi hadde sett oss ut mange spennende steder i Norge vi ønsket å utforske nærmere. Valget av reisemål for annerledesåret ble derfor enkelt – ett helt år på tur i norsk natur.
– Kan du si noe om det å justere turen underveis?
– Vi hadde laget en ønskeliste og en grovplan over steder og aktiviteter vi ønsket å oppleve gjennom året. Været førte til at vi måtte improvisere og endre reiserute underveis. Vi erkjente tidlig at det ikke handlet om å oppleve flest mulig steder på kortest mulig tid, men heller å prioritere å være lengre på et sted. Vi kuttet derfor ned på antall reisemål og brukte heller mer tid på færre steder. Det gav oss muligheten til å bli bedre kjent med folk og området.
– Hva ble de største oppdagelsene for deres del?
– Vi oppdaget at det enkle og tradisjonelle villmarkslivet i telt, i ei bortgjemt hytte og julefeiring i snøhule, borte fra hverdagslivets luksus gav oss de beste opplevelsene og samholdet. Vi erfarte at ungene har en mye større kapasitet til å gå, bare man setter av god tid og gjør turen til en vandring, og ikke en transportstrekning. Veien ble selve målet.
– Lærte dere noe nytt underveis?
– Vi voksne har lett for å se langt fram og fram mot neste blåne. Barn ser det store i det små. De er nysgjerrige på alt som rører seg på veien og er flinke til å være i nuet. Vi voksne ble flinkere til å legge til rette for mer undring og lek på barnas premisser. Vi stoppet oftere og oftere opp for å utforske den lille frosken, røyskatten eller bloddråpesvermeren nærmere, noe som gjorde turene til en enda bedre opplevelse, både for liten og stor. Vi ble flinkere til å se det store og det fine i det små.
Kandidat 5
Fra august 2018 til august 2019 tok familien Holstad Rognerud seg fri for å reise rundt i Norge for å oppleve og dyrke friluftslivet. De kaller seg Villmarksfamilien, og har gjennom formidlingen av turene sine blitt et forbilde for mange familier som ønsker å oppleve naturen, men som synes at dørstokkmila er litt for lang. Christer og Anne Karen tok permisjon fra lærerjobbene, og Ylva (6) og og Isak (8) ble tatt ut av barnehage og skole, for å trekke pusten og gi hele familien opplevelser og minner for livet. Med bobil som base, og gjennom jakt, fiske og sanking har de prøvd å være mest mulig selvforsynte underveis. De har et ønske om å inspirere andre, særlig barnefamilier, til aktivt friluftsliv i norsk natur.
– Ble det noen møter underveis som gjorde inntrykk?
– Vi har møtt utrolig mange hyggelige mennesker i løpet av året vårt på tur. Folk har vært gjestfrie og rause, lånt bort huset sitt, båten sin, vist oss sine hemmelige fiskevann og foreslått steder vi burde dra til. Møtet med makrellstørja i Vestfjorden og jerven på selveste 17. mai, er møter vi også sent vil glemme.
– Hvilke høydepunkter vil dere trekke fram?
– Vi har opplevd mye i løpet av året, men de lengste villmarksturene er nok det vi husker best. Børgefjell på langs med fiskestang og packraft fra nord til sør, 17. mai turen innerst i Lierne nasjonalpark, sjøørretfiske i Steigens villmark og ikke minst månedsoppholdet i Lierne med julefeiring i snøhule og toppjakt i den mørkeste årstida.
– Hva motiverer dere til å dra på tur?
– Vi liker å fiske, jakte, sanke og være på tur. Naturen skaper drømmer og forventninger om hva vi kan oppleve. Det å være på tur gir oss en god følelse og spesiell ro, og et pusterom vi ikke får andre steder. Noen ganger er det nok å ta med seg middagen ut i skogen, fyre opp et bål, la barna klatre i trærne og nyte middagen rundt bålet for å få kontrast til det hverdagslige – maten smaker utrolig mye bedre på tur enn hjemme!
– Hva gjør dere når dere ikke er på tur?
– Vi voksne jobber nå som frilansjournalister og formidler friluftsliv, jakt og fiske. Akkurat nå skriver vi ei bok om Snåsamannen som skal gis ut til høsten i samarbeid med Aschehoug forlag. Ylva begynte i 1. klasse når vi kom tilbake fra året vårt på tur, og Isak går i 3. klasse ved Snåsa skole.
– Hva er en eventyrer for dere?
– En eventyrer er en som er nysgjerrig på livet og naturen, og er en som ikke er redd for å utfordre seg selv og bryte med det vante. Eventyreren har evnen til å gjøre det mange andre bare drømmer om.
– Hva kan andre lære av din tur?
– Å dra et helt år tur passer ikke alle. Rådet vårt er å være ærlig med deg selv og gjøre det du liker best, eller drømmer om. Det er viktig å ha en god plan og være godt forberedt, men alt trenger ikke være på plass eller perfekt når man starter. Det viktigste er å tørre å ta steget og følge drømmen – det som skjer på veien er det største eventyret. Det viktigste er at du følger din drøm.
– Hva vil det bety for deg å bli kåret til Årets Eventyrer?
– Det er en stor ære å bli nominert til årets eventyrer. Hvis Villmarksfamilien skulle bli kåret til årets eventyrer, er det først og fremst en anerkjennelse til alle som er glad i norsk natur. Det minner oss om at vi ikke må ut av vårt eget land for å oppleve store eventyr. Hvis vi blir årets eventyrer vil vi få muligheten til å inspirere flere til å legge ut på små og store eventyr i dette fantastiske landet vårt.