Østsiden av Femunden – midt i Femundsmarka Nasjonalpark. Vi har sommerferie og skal bruke deler av den på telttur i Femundsmarkas villmark. Vi har fått skyss med en båt over Femunden og gått noen kilometer lenger inn i nasjonalparken. Vi finner en fin plass, slår opp teltet og finner oss til rette.
Barna løper rundt og leker gjemsel mellom rotvelter og store steiner. I sprekken mellom to steiner finner barna søppel som noen har gjemt. Både plastemballasje, fiskesnøre og aluminiumsbokser. Midt i Femundsmarka nasjonalpark.
Hvem er dere som bruker allemannsretten og drar på tur langt inn i villmarka for å leve i naturen og ta med dere gode minner hjem, men som glemmer å ta med søppelet? Vi ser dessverre altfor ofte at det forsøples langs stier og vann og på teltplasser. Ikke sjelden ser vi både aluminiumsbokser eller matavfall langt inne i marka eller midt i nasjonalparkene.
LES OGSÅ: Her kan du lese intervju med DNT-ung lederen og miljø- og klimaforsker om miljøvettreglene: Miljøvettreglene gir folk et dytt i riktig retning, det er så viktig!
Ytre Hvaler nasjonalpark, Stabbursdalen nasjonalpark og Børgefjell nasjonalpark er blant nasjonalparkene som har hatt store utfordringer med besøkende som tilgriser og forsøpler.
Søppel som er til stor skade for natur, plante- og dyreliv, og som forringer naturopplevelsen for de som kommer etter.
«Hvem er dere som bruker allemannsretten og drar på tur langt inn i villmarka for å leve i naturen og ta med dere gode minner hjem, men som glemmer å ta med søppelet?»
Visste du at en aluminiumsboks blir liggende i naturen i 100 år? Eller at nedbrytningstiden på plast er over 500 år? Visste du at et appelsin- eller bananskall trenger inntil to år på å brytes ned? Det gjorde ikke vi. Vi tenkte tidligere at matavfall og fruktskall var enkle ting for naturen å håndtere.
Nå vet vi bedre. Det tar tid å bryte ned dette. Naturen bruker to år – vi bruker kun to timer på å bære det med oss siste del av turen hjem.
SE OGSÅ: UTE-serien «På naturens premisser». Denne episoden handler om din rett til naturen.
Med allemannsretten følger det også en plikt; plikten til å praktisere sporløs ferdsel. Dette innebærer at ferdsel skal skje hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet (jf. fril. §2) og at vi etterlater naturen slik at de fine naturopplevelsene også er tilgjengelig for de som kommer etter oss – både for nestemann på stien og for de kommende generasjoner.
«Visste du at et appelsin- eller bananskall trenger inntil to år på å brytes ned? Det gjorde ikke vi.»
Vi som er glad i tur og natur og ønsker å benytte allemannsretten og å bruke naturen til å praktisere friluftsliv, må også ta vår del av ansvaret for å ta vare på den. Et skritt i riktig retning er å gjøre det vi kan for å praktisere sporløs ferdsel – både når vi er på tur – og når vi er hjemme.
Plasten i Femundsmarka hadde ligget der en stund da vi fant den. Vi tok den med hjem. Hadde ikke vi tatt med plasten hjem, hadde den ligget der i nesten 1000 år til.
LES OGSÅ: Dette innlegget er også publisert på bloggen til artikkelforfatterne. Sjekk den ut her: tursostre.no
Neste gang du skal på tur; tenk deg om to ganger før du kaster bananskallet oppi lia og husk å titte ekstra godt etter slik at du ikke glemmer igjen plastemballasje og annet søppel.
I morgen lanserer DNT Ung Miljøvettreglene – vi gleder oss til å ta med disse i ryggsekken når vi skal på vår neste tur! Det håper vi du gjør også.
«Med allemannsretten følger det også en plikt. Plikten til å praktisere sporløs ferdsel.»
8 tips til sporløs ferdsel når du er på tur:
1. Gjør det til en vane at du alltid tar med en tom pose til søppel på alle turer. Da er det enklere å få med seg søppelet hjem.
2. Gå over teltplass og rasteplass en ekstra gang før du forlater den.
3. Husk å plukke med deg rester som ikke er brent opp i bålet.
4. Brenn eller grav ned toalettpapir etter bruk.
5. Ikke tenn opp bål eller grill direkte på svaberg, men finn en plass med sand eller jord.
6. Ikke etterlat noe i naturen. En fin regel er å alltid ta med mer søppel hjem enn du selv har hatt med, da blir det hyggeligere for oss alle.
7. Bruk hodet dersom du trenger ved, granbar eller kvist til bål, pølsepinne eller annet – ikke ta det første du kommer til, men velg med omhu. Bruk døde grener eller trær til bålet og kapp helt nede ved roten dersom du trenger friske trær eller kvister.
8. Følg det gamle jungelordet: “Take nothing but pictures, leave nothing but footprints”.
Interessert i miljø? Da bør du lese disse sakene: